Τρίτη 6 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στο έλεος των καιρικών φαινομένων και των ελλείψεων σε μέτρα προστασίας

Για μία ακόμα φορά φαίνεται ότι οι αγρότες και ο μόχθος τους παραμένουν απροστάτευτοι από καιρικά φαινόμενα, παρά τις τσουχτερές ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν, καθώς με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων δεν υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα προστασίας της παραγωγής τους, ενώ ταυτόχρονα ο ΕΛΓΑ δεν ασφαλίζει και δεν αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές, συχνά δίνει μερικά ψίχουλα και μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Πιο συγκεκριμένα, σε αρκετά χωριά της Ξάνθης σημειώθηκαν νέες ζημιές από τη σφοδρή χαλαζόπτωση του Σαββάτου. Επλήγησαν ιδιαίτερα καλλιέργειες καλαμποκιού, καρυδιών, ακτινίδιων, ηλίανθου, μηδικής. Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση, καθώς είναι η τρίτη φορά που αναγκάζονται να μετρήσουν «πληγές» από τον καιρό. Αντίστοιχες ζημιές σημειώθηκαν σε Καβάλα και Ροδόπη.

Στην Καρδίτσα, οι υψηλές θερμοκρασίες της προηγούμενης βδομάδας προκάλεσαν πλήγμα για τα πολύ ευαίσθητα σε υψηλές θερμοκρασίες πεπόνια και καρπούζια στο αγρόκτημα Σελλάνων του δήμου Παλαμά. Πρόκειται για πάνω από 3.000 στρέμματα.

Ανάλογες ζημιές προκλήθηκαν στην καλλιέργεια των φασολιών της Καστοριάς, όπου σημειώθηκε ολοκληρωτική πτώση των ανθών και καθόλου καρπόδεση.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες βρίσκονται αυτές τις μέρες δίπλα στους πληγέντες, αναδεικνύοντας πως δεν πρέπει να δεχτούν ότι είναι «της μοίρας τους γραφτό» όποτε βρέχει, όποτε ρίχνει χαλάζι ή όποτε κάνει πολλή ζέστη να καταστρέφονται οι περιουσίες τους.

Με περιοδείες στα χωριά και ανακοινώσεις τούς καλούν να απαιτήσουν τώρα από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος: Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής. ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, και όχι να στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Καμία είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Να δοθούν άμεσα προκαταβολές, να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν ως αποζημίωση. Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεών τους σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και εφορία.

Σε αυτό το πλαίσιο, για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ και άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αποζημιωθούν 100% και να ενισχυθούν οικονομικά οι πληγέντες αγρότες (2021-10-13 00:00:00.0)
Μεγάλες οι ζημιές σε καλλιέργειες από βροχοπτώσεις και χαλάζι (2021-06-03 00:00:00.0)
Αντιμέτωποι με μεγάλες καταστροφές, ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις (2021-03-31 00:00:00.0)
Αντιμέτωποι με μεγάλες καταστροφές και ανεπαρκείς αποζημιώσεις (2021-02-18 00:00:00.0)
Διεκδικεί άμεση αποζημίωση πληγέντων αγροτών (2020-07-15 00:00:00.0)
Διαμαρτυρίες αύριο σε καταστήματα του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα (2020-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ