Τετάρτη 21 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Διεκδικούν άμεσες αποζημιώσεις στο 100% για τις ζημιές από το χαλάζι

Δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών που προκλήθηκαν από τη χαλαζόπτωση της Κυριακής διεκδικούν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, «δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις ότι θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί δίκαια μέσω του κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο κανονισμός είναι άδικος και δεν αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά και την απώλεια εισοδήματος. Πρέπει να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις, να είναι δίκαιες και να αντικατοπτρίζουν το μέγεθος της ζημιάς και να δοθούν γρήγορα τα χρήματα της αποζημίωσης στους πληγέντες. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που διατηρούν αυτόν τον αναχρονιστικό κανονισμό, που δεν παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί και δεν τον αλλάζει προς όφελος των αγροτών και κτηνοτρόφων».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ομοσπονδία προβάλλει συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδικήσεων, τονίζοντας πως «διεκδικούμε οι αποζημιώσεις να δίνονται έγκαιρα και όχι μετά από ένα και ενάμιση χρόνο όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Διεκδικούμε να δοθούν όλα τα χρήματα που όφειλαν οι κυβερνήσεις να δώσουν στον ΕΛΓΑ και δεν το έκαναν από το 2011. Να γίνεται συμψηφισμός των αποζημιώσεων με τα χρέη των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ ώστε να μη χάνει κανείς την αποζημίωση αν δεν έχει να πληρώσει - και δεν θα έχει να πληρώσει όταν η παραγωγή του καταστρέφεται. Παλεύουμε για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής».

Σύσκεψη αγροτών σήμερα στον Παλαμά

Τις προηγούμενες μέρες, στελέχη της Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν περιοδείες στα χωριά που σημειώθηκαν ζημιές, πραγματοποίησαν συσκέψεις, κάλεσαν τους αγρότες σε εγρήγορση και οργανωμένη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Σήμερα Τετάρτη, στις 9 μ.μ. θα γίνει πλατιά σύσκεψη αγροτών στον Παλαμά Καρδίτσας, στο Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων, μετά από την απόφαση που πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά κατά τη συνεδρίασή του, τη Δευτέρα. Ο Αγροτικός Σύλλογος καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες αγωνιστικές δράσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι «τώρα είναι η ώρα να οργανώσουν την πάλη τους, να διεκδικήσουν τις υποδομές που χρειάζονται, την ανακούφιση όσων πλήττονται, αποζημιώσεις στο 100%, μέτρα για την αναπλήρωση του εισοδήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ