Τετάρτη 28 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ραγδαία η άνοδος των κρουσμάτων και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων

Αναγκαία όλα τα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας, μαζί με την επιτάχυνση των εμβολιασμών

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Copyright 2021 The Associated

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 195,5 εκατ. και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τα 4,187 εκατ.

Στο Τόκιο αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα και χτες ανακοινώθηκαν 2.848 νέα σε ένα 24ωρο, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στην ιαπωνική πρωτεύουσα, η οποία φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τη Δευτέρα είχαν ανακοινωθεί πάνω από 1.400 νέα κρούσματα, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με μια βδομάδα πριν. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 155 κρούσματα COVID-19 μεταξύ αθλητών και άλλων μελών αποστολών.

Οι αρχές του Τόκιο ζήτησαν από τα νοσοκομεία να προετοιμάσουν περισσότερες κλίνες για ασθενείς με COVID-19, και συγκεκριμένα να φτάσουν τις 6.400, από περίπου 6.000 που είναι τώρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, τα νοσοκομεία - που είναι αντιμέτωπα με χρόνιες ελλείψεις και τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης - θα πρέπει να μειώσουν τις προγραμματισμένες επεμβάσεις και να περιορίσουν τις θεραπείες ασθενών.

Υγειονομικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η αυξημένη κινητικότητα, εποχικοί παράγοντες και η εξάπλωση παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού ενδέχεται να οδηγήσουν σε άνοδο των κρουσμάτων της COVID-19 φέτος το καλοκαίρι. Ο Γιούκι Φουρούσε, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, είχε εκτιμήσει νωρίτερα ότι ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων στο Τόκιο ενδέχεται να φτάσει τις 2.000 τον Αύγουστο και να εξαντληθούν οι νοσοκομειακές κλίνες στην ευρύτερη περιοχή της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι παρά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, μόλις το 36% του πληθυσμού της Ιαπωνίας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19, αναδεικνύοντας και πλευρές για την κατάσταση των υπηρεσιών Υγείας.

Σε έξαρση βρίσκεται από τον Ιούνη η πανδημία και στο Μπανγκλαντές, όπου τη Δευτέρα καταγράφηκε αριθμός - ρεκόρ κρουσμάτων (πάνω από 15.000) και θανάτων (247).

Στο μεταξύ, στη Μιανμάρ, που πλήττεται από πλημμύρες και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, υγειονομικοί μετέφεραν κατάκοιτους ασθενείς με κορονοϊό που παρέμεναν συνδεδεμένοι με οξυγόνο, μέσα στις λάσπες, προς ασφαλείς περιοχές. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται από τον Ιούνη και προχτές ανακοινώθηκαν 4.630 νέα κρούσματα και 396 θάνατοι.

Στη Βραζιλία, χωρίς τέλος είναι η δραματική κατάσταση για τον λαό και τη Δευτέρα ακόμα 578 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον συνολικό επίσημο απολογισμό σε πάνω από 550.500 νεκρούς.

Τρίτη δόση εξετάζει το Ισραήλ

Σε άνοδο είναι τα κρούσματα και στο Ισραήλ, όπου έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση 5,77 εκατ. άνθρωποι (το 62% του πληθυσμού), αναδεικνύοντας το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί χωρίς τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης και προστασίας δεν αρκούν για την αποτελεσματική θωράκιση από την πανδημία.

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 2.215 κρούσματα σε ένα 24ωρο και ένας θάνατος (6.461 συνολικά). Μάλιστα, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 936, φτάνοντας τα 12.243, στο υψηλότερο επίπεδο από την 24η Μάρτη. Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε κατά 20 σε μια μέρα, στους 121.

Το Ισραήλ σκέφτεται να χορηγήσει μια τρίτη δόση του εμβολίου των «Pfizer» - «BioNTech» στους πιο ηλικιωμένους, ακόμα και πριν από την έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), προκειμένου να αποκρούσει την παραλλαγή «Δέλτα» του κορονοϊού, ανέφερε χτες αξιωματούχος Υγείας.

Στο μεταξύ, οι αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ εξετάζουν αν οι «αναμνηστικές δόσεις» χρειάζονται για συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες.

Σημειωτέον, η «Pfizer» επιδιώκει επείγουσα άδεια από τις αμερικανικές αρχές για μια τρίτη δόση του εμβολίου της, η οποία, όπως λέει, θα βοηθήσει ενδεχομένως τους ανθρώπους να διατηρήσουν υψηλά ποσοστά προστασίας.

Αλλά και στην Ιταλία αυξήθηκε χτες ο αριθμός των θυμάτων, όπως και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ. Πιο συγκεκριμένα, έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι, από 7 τη Δευτέρα, και στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 182 ασθενείς, 4 περισσότεροι απ' ό,τι προχτές, ενώ συνολικά οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 120 σε μια μέρα. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, αν στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ρυθμό της τελευταίας βδομάδας, μέχρι τις 20 Αυγούστου είναι πολύ πιθανό να αποφασιστούν νέα περιοριστικά μέτρα.

Η πόλη της Νέας Υόρκης από 13 Σεπτέμβρη θα αξιώσει από όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους είτε να έχουν εμβολιαστεί είτε να κάνουν υποχρεωτικά ένα εβδομαδιαίο τεστ, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο. Το μέτρο αφορά πάνω από 300.000 εργαζόμενους, π.χ. αστυνομικούς, πυροσβέστες και εκπαιδευτικούς, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Στη Νέα Υόρκη το 59% των κατοίκων όλων των ηλικιών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, όμως ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει επιβραδυνθεί. Σε εθνικό επίπεδο, μονάχα το 57% όλων των Αμερικανών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση και το 49% έχουν εμβολιαστεί πλήρως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ