Τετάρτη 28 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Προσαρμόζετε το περιεχόμενο της Εκπαίδευσης στα κελεύσματα της αγοράς

«Η αυτονομία των σχολικών μονάδων, δηλαδή το αποκεντρωμένο, ανταγωνιστικό, διαφοροποιημένο, κατηγοριοποιημένο σχολείο, είναι το σχολείο του μέλλοντος που θέλει η τάξη σας, αυτήν που υπηρετείτε, η αστική τάξη. Δηλαδή το σχολείο των πολλών ταχυτήτων. Είναι αυτό που σχεδιάζει χρόνια ολόκληρα ο ΟΟΣΑ, τουλάχιστον από τα τέλη της δεκαετίας του 1980», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Οπως επισήμανε, όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, με επιμέρους διαφορές, υπηρέτησαν και συνεχίζει να υπηρετεί η σημερινή με το νομοσχέδιό της αυτούς τους σχεδιασμούς, οι οποίοι έχουν καθοριστεί από τους Ευρωπαίους βιομηχάνους. Από το 1989, ομάδα εργασίας τους είχε χαρακτηρίσει την Εκπαίδευση και Κατάρτιση «ζωτικές στρατηγικές επενδύσεις για τη μέλλουσα επιτυχία της επιχείρησης», αξιώνοντας από τους εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν το οικονομικό περιβάλλον της επιχείρησης και την έννοια του κέρδους, δηλαδή να υποταχθούν σε αυτά τα κελεύσματα.

Από εκεί απορρέει, όπως ανέδειξε ο Μ. Συντυχάκης, η επιμονή των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιπών στις δεξιότητες. Γιατί «αυτές είναι που καθορίζουν την αλλαγή τρόπου σκέψης, στο πώς μορφώνεται ο μαθητής σήμερα, τι εργαζόμενος θα γίνει αύριο. Είναι η απάντηση στο πώς θέλει το κεφάλαιο, το καπιταλιστικό σύστημα τον άνθρωπο και τι καθήκοντα αναθέτει το σχολείο για να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη της κερδοφορίας του και στη διαιώνιση της κυριαρχίας του».

Ο Μ. Συντυχάκης υπενθύμισε ότι στην τελευταία έκθεσή του ο ΣΕΒ, πριν από δύο μήνες, έλεγε ότι η αυτοματοποίηση των εργασιών ρουτίνας απαιτεί δεξιότητες που πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με τις γρήγορες τεχνολογικές αλλαγές.

Τόνισε πως όλα αυτά προωθούνται γιατί «στον πυρήνα του συστήματος που υπηρετείτε υπάρχει η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Ενα πράγμα ενδιαφέρει την αστική τάξη, την οποία υπηρετείτε όλοι σας με προθυμία: Η φθηνή και με ημερομηνία λήξης γνώση, η διά βίου περιπλάνηση, η στροφή της συντριπτικής πλειοψηφίας των νέων στην κατάρτιση για τον μελλοντικό εργαζόμενο, αυτόν τον φτηνό, τον "ευέλικτο" και συνάμα φοβισμένο σαν το ομιλούν εργαλείο». «Γι' αυτό άλλωστε τείνει να συρρικνωθεί από την εκπαιδευτική διαδικασία η γενική μόρφωση», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ