Τετάρτη 28 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
Δεν μπορεί να κρυφτεί η στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων
  • Από τη σκοπιά του ξεπλύματος της ΕΕ η κριτική του Αλ. Τσίπρα
  • «Θετικά στοιχεία» βρίσκει η Φ. Γεννηματά

Στην ίδια ρότα, των αντεγκλήσεων γύρω από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, κινήθηκε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όπως σε μεγάλο βαθμό κινήθηκαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη μέχρι τώρα συζήτηση, χωρίς δηλαδή να τοποθετηθούν αναλυτικά πάνω στο νομοσχέδιο, καθώς συμφωνούν με τη στρατηγική του στόχευση για «αυτόνομο», κατηγοριοποιημένο και διαφοροποιημένο σχολείο, με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και του ΣΕΒ.

Αλλωστε, κατά τη δευτερολογία του επιβεβαίωσε ότι όλος ο καβγάς με τη ΝΔ είναι αν και κατά πόσο προωθούνται οι στρατηγικές στοχεύσεις του κεφαλαίου. Ανέφερε ότι η ΕΕ «θέλει ολοένα και περισσότερους πολίτες με πανεπιστημιακά εφόδια», «επειδή θέλει μια ανάπτυξη υψηλού τεχνολογικού επιπέδου που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αλλά και της κλιματικής αλλαγής». Και συνεχίζοντας να ξεπλένει ΕΕ και σύστημα, απέδωσε τελικά το νομοσχέδιο της ΝΔ σε «ιδεοληπτική εμμονή» της.

Τάχθηκε υπέρ της «αξιολόγησης» και σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για μια «κουλτούρα αξιολόγησης» και αποτίμησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, και όχι τιμωρητική.

Αυτές ήταν και οι μόνες αναφορές του στο νομοσχέδιο. Από κει και πέρα, με το βλέμμα στραμμένο στη κάλπη, είπε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση το 2022 θα επιχειρήσει να «θεραπεύσει τις φετινές αδικίες», με ένα «παράλληλο μηχανογραφικό ειδικά για τους υποψηφίους του 2021 που δεν έχουν εισαχθεί λόγω της ΕΒΕ». Οσο γι' αυτούς που πέρασαν σε πανεπιστήμιο αλλά όχι εκεί που ήθελαν εξαιτίας της ΕΒΕ, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για δυνατότητα «εισαγωγής σε ομοειδές τμήμα αν τα μόρια είναι περισσότερα από τα μόρια του τελευταίου εισακτέου στο Τμήμα όπου θέλει να εισαχθεί». Βεβαίως, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ στην πραγματικότητα στερούν από τα παιδιά τη δυνατότητα να περάσουν στη σχολή που θέλουν, καθώς και οι δύο έχουν απορρίψει επανειλημμένως την πρόταση του ΚΚΕ να δίνεται στους αποφοίτους η δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας σε μαθήματα που επιθυμούν.

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε ξανά την κυβέρνηση ότι στέλνει πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια, για τα οποία ο ίδιος είπε ότι «δεν έχει κανένα θέμα μαζί τους» και τα πτυχία των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αναγνώρισε, διάταξη που πήρε πίσω έναν μήνα πριν τις εκλογές, μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους.

Η δε πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά, εκφράζοντας την ανησυχία της ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, συνολικά η κυβερνητική πολιτική δεν καταφέρνει να προσαρμόσει αποτελεσματικά την Εκπαίδευση στις σύγχρονες ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, ζήτησε «πραγματικές μεταρρυθμίσεις», με κύριο μέλημα «πώς θα δώσουμε τις ειδικότητες που χρειάζεται το σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο». Δηλαδή πώς θα προσαρμοστεί το εκπαιδευτικό σύστημα για να παρέχει στο μεγάλο κεφάλαιο το εργατικό δυναμικό που χρειάζεται ανά πάσα στιγμή.

Ζήτησε «συναίνεση και συνεννόηση για να πάμε μπροστά» και σε αυτήν τη βάση επανέλαβε την πρότασή της για τη σύσταση «Εθνικού Συμβουλίου για την Παιδεία». Στην πράξη η συναίνεση του ΚΙΝΑΛ στις αντιδραστικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο θα εκφραστεί με την ψήφιση επιμέρους άρθρων, όπως αυτά που αφορούν την «αξιολόγηση», παρά το «όχι» επί της αρχής, δείχνοντας επί της ουσίας τη στρατηγική σύμπλευση στις αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία.

Ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, τάχθηκε υπέρ της «αξιολόγησης» λέγοντας ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει «να αξιολογούνται, όπως ο ιδιωτικός υπάλληλος καθημερινά από τον επιχειρηματία, τον εργοδότη». Βρήκε ευκαιρία να ρίξει και το ρατσιστικό του δηλητήριο και τάχθηκε κατά διάταξης που αφορά την εγγραφή αλλοδαπών μαθητών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ όσον αφορά την «αυτονομία» του σχολείου η αγωνία του ήταν μήπως στη «συνεργασία με τρίτους» αυτοί είναι από τις ΜΚΟ που «λένε πόσο καλή είναι η λαθρομετανάστευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ