Τρίτη 10 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Το έγκλημα δεν ξεχνιέται! Η διεκδίκηση συνεχίζεται

Συγκέντρωση την περασμένη Κυριακή από τις Επιτροπές Αγώνα της περιοχής. Σταθερά δίπλα τους το ΚΚΕ

Ο Γ. Μαρίνος στη συγκέντρωση
Ο Γ. Μαρίνος στη συγκέντρωση
Να πάψει τώρα ο εμπαιγμός κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμου και να ξεκινήσουν άμεσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον Λήλαντα ποταμό της Χαλκίδας, απαίτησαν πλημμυροπαθείς και κάτοικοι της περιοχής με συγκέντρωση στη γέφυρα του Βασιλικού το πρωί της Κυριακής.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας.

Η συγκέντρωση οργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις φονικές πλημμύρες στις 8 και 9 Αυγούστου 2020. Αποτέλεσε παράλληλα ένα μαζικό βήμα αλληλεγγύης στους κατοίκους της βόρειας Εύβοιας, που για έκτη μέρα δοκιμάζονται από την πυρκαγιά και βιώνουν την ίδια εγκληματική πολιτική, που αφήνει απροστάτευτο τον λαό από τους κινδύνους των φυσικών καταστροφών.

Αλλωστε, το επόμενο που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι περιοχές που κάηκαν είναι οι πλημμύρες του φθινοπώρου, όπως έγινε άλλωστε και με τους κατοίκους του Ληλάντιου Πεδίου, που πριν πνιγούν το περασμένο καλοκαίρι, είχαν καεί όλα τα προηγούμενα.

Δεκάδες κάτοικοι έδωσαν δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση, απαιτώντας μέτρα προστασίας της ζωής τους, των κόπων τους και του φυσικού περιβάλλοντος. Κατήγγειλαν ότι έναν χρόνο μετά την πλημμύρα που κόστισε τη ζωή οκτώ ανθρώπων ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης. Μέλη της Επιτροπής Κατοίκων τόνισαν ότι εκτός από την κοροϊδία για τα έργα πρόληψης, η κυβερνητική μέριμνα περιορίστηκε σε πενιχρά επιδόματα και αποζημιώσεις, που κι αυτά δεν δόθηκαν σε όλους τους πληγέντες.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε


Χαιρετισμό εκ μέρους της Επιτροπής Κατοίκων Ληλαντίου απηύθυνε η Τάνια Αυλωνίτη, η οποία σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από την πλημμύρα, από την ημέρα που χάθηκαν 8 ζωές στην Εύβοια και οι κόποι μιας ζωής για εκατοντάδες ανθρώπων, που κανείς δεν θέλει να θυμάται ούτε να ξαναζήσει. Και όχι για πρώτη αλλά για δεύτερη φορά. Επίσης σήμερα δεν είμαστε εδώ μόνο για αυτό. Συμπαραστεκόμαστε στους πυρόπληκτους που στην Εύβοια δοκιμάζονται για έκτη μέρα, και βροντοφωνάζουμε για όλους μας:

Φτάνει πια! Δεν θα τζογάρουν τις ζωές μας! Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης. Βλέπουμε τα χωριά το ένα μετά το άλλο να καίγονται. Συντελείται τεράστια οικολογική καταστροφή. Πάλι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Καμία πρόληψη δεν υπάρχει. Ούτε για να μην πνιγόμαστε, ούτε για να μην καιγόμαστε. Μόνο λόγια για να δικαιολογούνται μετά την καταστροφή.

Λένε για "απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες". Κάνουν μόνο εκκενώσεις στις φωτιές και στέλνουν οδηγίες αυτοπροστασίας όταν έχει βροχές. Και με πολύ θράσος αλληλοσυγχαίρονται οι αρμόδιοι, ότι γλιτώσαμε τα χειρότερα. Και επιδόματα - ψίχουλα που δεν τα πήραν ούτε οι μισοί. Τα ίδια επιδόματα ακούσαμε να εξαγγέλλουν και για τους πυρόπληκτους. Κοροϊδία! Νιώθουμε οργή, λύπη, αγανάκτηση, όταν συνειδητοποιούμε ότι η προστασία της ζωής μας, η ασφάλειά μας, ήταν κόστος για το κράτος.

Από τη μαζική διαμαρτυρία των κατοίκων
Από τη μαζική διαμαρτυρία των κατοίκων
Εναν χρόνο μετά την πλημμύρα του '20 και 12 χρόνια μετά την πλημμύρα του '09, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για αντιπλημμυρικά έργα στον Λήλαντα. Η φωτιά του '07 και η πλημμύρα του '09 επιβάρυναν την κατάσταση το '20. Δεν είχαν καθαριστεί τα ρέματα. Ούτε και τώρα έχουν καθαριστεί! Επιβαρύνθηκε ο προϋπολογισμός τους, μας είπαν από την Περιφέρεια. Τι θα γίνει τώρα που καίγεται η βόρεια Εύβοια; Με την πρώτη βροχή τι θα γίνει; Ας μας απαντήσουν.

Εμείς σήμερα είμαστε στον δρόμο. Κάποιοι αναρωτήθηκαν αν έπρεπε να αναβάλουμε την κινητοποίηση λόγω των εξελίξεων. Ισα - ίσα, όμως, σήμερα δεν έπρεπε να είμαστε σπίτι. Αντίθετα, σήμερα, στη μαύρη επέτειο της πλημμύρας και την ώρα που η Εύβοια μετράει ανυπολόγιστη καταστροφή, βγήκαμε στον δρόμο να υπερασπιστούμε τις ζωές μας. Απαιτούμε να πάρουν μέτρα τώρα! Να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες στο 100%. Να ξεκινήσουν αντιπλημμυρικά έργα. Να πάρουν μέτρα για την προστασία της ζωής μας, των κόπων μας, του φυσικού περιβάλλοντος. Ο καλύτερος φόρος τιμής στα θύματα της πλημμύρας και η καλύτερη συμπαράσταση στους πυρόπληκτους είναι να συνεχίσουμε να διεκδικούμε να γίνουν έργα».

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με συμβολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας στη γέφυρα του Λήλαντα στο Βασιλικό και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των 8 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις περσινές πλημμύρες.

Να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματά τους

Σε δήλωσή του από τον χώρο της εκδήλωσης, ο Γ. Μαρίνος τόνισε: «Το ΚΚΕ στηρίζει την κινητοποίηση των κατοίκων του Ληλάντιου Πεδίου, που έναν χρόνο τώρα βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της περσινής πλημμύρας και διεκδικούν αγωνιστικά ουσιαστική αποζημίωση για τις καταστροφές στα σπίτια τους, στην περιουσία τους, διεκδικούν μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής, καταγγέλλοντας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τον προκλητικό εμπαιγμό σε βάρος τους. Πραγματικός εμπαιγμός!

Εναν χρόνο μετά την πλημμύρα δεν έχουν ληφθεί στοιχειώδη αντιπλημμυρικά μέτρα στον Λήλαντα ποταμό για να αποφευχθεί μία νέα τραγωδία. Τόσο στο Ληλάντιο Πεδίο όσο και στον δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων παραμένουν οι αιτίες που οδήγησαν στην πλημμύρα, ενώ οι πληγέντες δεν έχουν αποζημιωθεί για το σύνολο των ζημιών. Το 2009 είχαμε πλημμύρα. Το 2020 πλημμύρα! Μεγάλη καταστροφή! Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, το ένα αστικό κόμμα διαδέχεται το άλλο και παραμένει η εγκληματική, αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο και καταπατά τις λαϊκές ανάγκες και τα δικαιώματα.

Σήμερα έχει ιδιαίτερη σημασία πως η κινητοποίηση των πλημμυροπαθών στέκεται στο πλευρό του δοκιμαζόμενου λαού της βορειοκεντρικής Εύβοιας, που καίγεται εδώ και έξι μέρες, χωρίς κρατική κυβερνητική στήριξη, χωρίς επαρκή εναέρια και γενικότερα πυροσβεστικά μέσα, αναδεικνύοντας ότι είναι ίδιες οι αιτίες των καταστροφών από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, σημαδεύοντας την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν ως κόστος την ικανοποίηση των λαϊκών αιτημάτων για υποδομές αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Το ΚΚΕ απαιτεί να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των πλημμυροπαθών στο Ληλάντιο Πεδίο και στον δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων, να προχωρήσουν άμεσα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και να δοθούν ουσιαστικές αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες, χωρίς εξαιρέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ