Σάββατο 2 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Οργανωμένο σχέδιο»

Για «οργανωμένο» σχέδιο με στόχο την αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος που όμως συνάντησε την «καθολική αντίδραση» του πολιτικού κόσμου, μίλησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας ότι οι «ελάχιστες θλιβερές εξαιρέσεις» που δεν αποδοκίμασαν την «αήθη επίθεση» κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν αναιρούν το γεγονός ότι «η δημοκρατία απέδειξε ότι έχει άμυνες».

Ο Χρ. Πρωτόπαππας, αν και κινούμενος απόλυτα στη γραμμή ότι πίσω από την επιχείρηση εμπλοκής του Κ. Στεφανόπουλου στην υπόθεση του παράνομου τζόγου υπάρχουν εξωθεσμικά κέντρα που επιδιώκουν να ποδηγετήσουν την πολιτική ζωή, εντούτοις αρνήθηκε να ονοματίσει αυτά τα «κέντρα». Αντίθετα περιορίστηκε να επαναλαμβάνει ότι «είχαμε την ευκαιρία να δούμε αρκετούς από αυτούς που ανέλαβαν στις πλάτες τους την υλοποίηση του εγχειρήματος χτες στις τηλεοπτικές κάμερες, τα ονόματα είναι σε όλους μας πάρα πολύ γνωστά και μπορείτε να τα δείτε να επαναλαμβάνονται σήμερα σε δημοσιεύματα».

Είναι αξιοσημείωτο, όμως, το εξής: Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αν στο «οργανωμένο σχέδιο» περιλαμβάνει τους ιδιοκτήτες των σταθμών EXTRA και ΣΤΑΡ (Κουρή και Βαρδινογιάννη) αρχικά απάντησε ως εξής: «Οπως προσέξατε δεν ονόμασα κανέναν. Ολος ο ελληνικός λαός έχει μάτια και βλέπει». Στη συνέχει όμως ο Χρ. Πρωτόπαππας «τα μάζεψε» και αφού φρόντισε να επανέλθει στο θέμα προέβη στην ακόλουθη... διόρθωση: «Υπήρξε συγκεκριμένο τηλεοπτικό κανάλι... Και ομιλώ για ένα κανάλι»...

Στη συνέχεια ο Χρ. Πρωτόπαππας αναφέρθηκε ονομαστικά στον βουλευτή της ΝΔ κ. Κιλτίδη, που όπως είπε αποτέλεσε «θλιβερή εξαίρεση στην ομόθυμη καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο του όλου εγχειρήματος». Επίσης, έκανε αναφορά σε χτεσινά δημοσιεύματα που, όπως είπε, έρχονται ως συνέχεια των τηλεοπτικών εκπομπών και «σκηνοθετούν θλιβερά και γελοία σενάρια», υπονοώντας τόσο την εφημερίδα «Αυριανή» που φρόντισε χτες να αναπαραγάγει στις σελίδες την εκπομπή Καρατζαφέρη στο EXTRA, αλλά και την εφημερίδα «Απογευματινή» που στο δημοσίευμά της ισχυριζόταν ότι η επίθεση κατά Στεφανόπουλου είχε μεθοδευτεί από τον Γ. Παπανδρέου για να «πέσει» ο Κ. Σημίτης και να αναλάβει ο ίδιος πρωθυπουργός. «Τέτοια δημοσιεύματα δεν πετυχαίνουν τίποτα περισσότερο από τη δημιουργία προβλημάτων στη διεθνή θέση και εικόνα της χώρας», κατέληξε.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά προέβη σε παρέμβαση προς τον Γ. Κουρή, ώστε να μην παρουσιαστεί από το κανάλι του η εν λόγω εκπομπή, για να λάβει όπως είπε την απάντηση ότι «ο κ. Καρατζαφέρης είχε άλλη άποψη».

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι στην προσπάθειά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να αξιοποιήσει την όλη υπόθεση, για να δρέψει καρπούς η κυβέρνηση, δεν απέφυγε να πέσει σε αποκαλυπτικές αντιφάσεις:

Πρώτον και ενώ μίλησε επί μακρόν για τους κώδικες δεοντολογίας και το υπάρχον νομικό πλαίσιο που πρέπει να εφαρμόζεται σε περιπτώσεις δημοσιογραφικών εκπομπών, όπως οι συγκεκριμένες, (μάλιστα ανέφερε ότι το ΕΡΣ θα παρέμβει στην υπόθεση και ότι το υπουργείο Τύπου επεξεργάζεται πρόταση του ΕΡΣ για «τον εκσυγχρονισμό και τη συμπλήρωση του κώδικα δεοντολογίας»), εντούτοις όταν του έγινε η υπενθύμιση πως ήταν ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης που κάλεσε τον κ. Τριανταφυλλόπουλο μετά τις δικές του εκπομπές για τον τζόγο στο γραφείο του και συνεπώς νομιμοποιήθηκε κατ' αυτόν τον τρόπο από την κυβέρνηση η «δημοσιογραφία της παρακάμερας και της σκανδαλοθηρίας», ο κ. Πρωτόπαππας, αντέτεινε: «Ο κ. Χρυσοχοΐδης ορθώς ενήργησε»!

Δεύτερον, με τον ίδιο τρόπο απάντησε αργότερα ο κ. Πρωτόπαππας όταν, ερωτηθείς αν το λεγόμενο «πολιτικό ροκ» του Κ. Λαλιώτη και ο πολιτικός φορέας ΠΑΣΟΚ είναι «αθώο» σε ό,τι αφορά τέτοιου είδους φαινόμενα στην πολιτική ζωή: «Ο πολιτικός φορέας (ΠΑΣΟΚ) κάνει πολύ καλά τη δουλιά του», ήταν τα λόγια του...

Οργιο στο παρασκήνιο

Πέραν ωστόσο των επίσημων δηλώσεων και τοποθετήσεων χτες οργίαζε το παρασκήνιο και η σεναριολογία σχετικά τόσο με το τι κρύβεται πίσω από την όλη υπόθεση, όσο και πού θα καταλήξει.

Ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν απέφευγαν χτες να μιλούν στις ιδιωτικές τους συζητήσεις) για συγκεκριμένους επιχειρηματίες (Βαρδινογιάννης - Κοπελούζος) που όπως έλεγαν «πρέπει να βρίσκονται πίσω από τον Γ. Κουρή», χωρίς ωστόσο να δίνουν διευκρινίσεις για τους λόγους που αυτοί θα πρέπει να αισθάνονται «χολωμένοι» με την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, σημείωναν, αναφερόμενοι στο «Βήμα», ότι «όποιος δει σήμερα τις εφημερίδες και ειδικά εκείνη μεγάλου συγκροτήματος, θα αντιληφθεί ότι ο τρόπος που παρουσιάζει το θέμα ο Ψυχάρης μόνο ουδέτερος δεν είναι»... Αλλες πληροφορίες ήθελαν τον κ. Βαρδινογιάννη, δυσαρεστημένο με την ανάμειξη του ονόματός του σ' αυτή την ιστορία, να διατείνεται ότι δεν είχε καμία ενημέρωση, ούτε για τον τρόπο που κανάλι ιδιοκτησίας του (ΣΤΑΡ), έδινε το θέμα.

Σε ό,τι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι οι ίδιοι παράγοντες υποστήριζαν ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Αποκάλυπταν δε ότι προχτές - παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις Πρωτόπαππα - στο Προεδρικό Μέγαρο είχε δακτυλογραφηθεί ακόμα και η παραίτηση Στεφανόπουλου, στην περίπτωση που δεν εξασφαλιζόταν η ομόθυμη υποστήριξή του, ενώ τόνιζαν ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται θα προκαλέσει την αναμόρφωση της τακτικής των πολιτικών κομμάτων. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι ενώ προχτές στη συζήτηση για τις «ελληνοποιήσεις» ο Κ. Καραμανλής είχε αποφασίσει να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, μόλις ενημερώθηκε για το τι επρόκειτο να μεταδοθεί στην τηλεόραση, ανέκρουσεν πρύμναν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ