Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Προετοιμάζεται για την όξυνση του παζαριού

«Σχέση συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος» αναζητά η ΕΕ

Eurokinissi

Με φόντο και τις ραγδαίες εξελίξεις στην Κεντρική Ασία, αλλά και τη ρευστή κατάσταση σε όλη τη Μεσόγειο, όπου το Μεταναστευτικό αποτελεί σταθερά μοχλό όξυνσης πολλών αντιλαϊκών παζαριών, η Τουρκία επανέρχεται σε διακηρύξεις για τη μετατροπή της Μεσογείου σε «λεκάνη συνεργασίας».

Ο ΥΠΕΞ της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με άρθρο του στην ιορδανική εφημερίδα «El - Ghad» (με αφορμή επίσκεψή του στη χώρα) επανέλαβε την πρόταση για σύγκληση περιφερειακής διάσκεψης στην Ανατολική Μεσόγειο με θέμα τη συνεργασία, με τη συμμετοχή «όλων των παικτών στην περιοχή». Ο ίδιος μίλησε για πρόταση για να μετατραπεί «η Ανατολική Μεσόγειος σε λεκάνη συνεργασίας και ειρήνης όπως ήταν στην Ιστορία» και ισχυρίστηκε ότι «στο πλαίσιο αυτό σεβόμαστε στο μέγιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των πλευρών», για να ξεκαθαρίσει: «Ωστόσο, προσμένουμε την ίδια ευαισθησία και από τις περιφερειακές χώρες. Τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένουν».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να εκφράσει την ετοιμότητα της τουρκικής αστικής τάξης και για κλιμάκωση του παζαριού σε Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό κ.λπ., υπογραμμίζοντας ότι «εμείς είμαστε υπέρ της οριοθέτησης των πεδίων θαλάσσιας δικαιοδοσίας δίκαια και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή έναντι των μαξιμαλιστικών αιτημάτων του διδύμου "Ρωμαίικης Διοίκησης" (σ.σ. Κυπριακής Δημοκρατίας) και Ελλάδας».

Σημειωτέον, στα τέλη του μήνα αναμένεται ξανά στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, για να διερευνηθούν περιθώρια μιας συνάντησης Αναστασιάδη - Τατάρ το φθινόπωρο. Από την τουρκική πλευρά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι - που υποδέχτηκε χτες στην Κωνσταντινούπολη τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους, Ερσάν Σανέρ - διαμήνυσε ξανά ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην περιοχή. Ο δε Σανέρ δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να διεξαγάγουμε έρευνες αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο όσο η Τουρκία μάς στηρίζει» αλλά και ότι δεν μπορούν «να χαθούν άλλες 5 δεκαετίες» για τη διευθέτηση του Κυπριακού με προτάσεις όπως αυτές που έως τώρα κυριαρχούσαν.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ενδιαφέρον έχει η απάντηση που έστειλε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, σε επιστολή του Κύπριου ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη, με αφορμή την παρενόχληση και ρίψη πυροβολισμών από τουρκικό πολεμικό πλοίο εναντίον σκάφους του κυπριακού Λιμενικού στα μέσα Ιούλη. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», ο Μπορέλ ζητά από την Τουρκία στάση «αξιόπιστη και βιώσιμη, χωρίς πισωγυρίσματα, για να αποδείξει ότι οι προθέσεις που εκφράζει είναι γνήσιες και ότι διατηρείται η αποκλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή». Ξεκαθαρίζει ακόμα ότι οι Βρυξέλλες θα συνεχίσουν να στέλνουν «τα απαραίτητα μηνύματα προς την Τουρκία (...) αναζητώντας μια σχέση συνεργασίας με την Τουρκία και με αμοιβαίο όφελος, εφόσον η Τουρκία είναι πραγματικά πρόθυμη για να το πράξει»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ