Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανακοίνωσε «βοήθεια» 500 εκατ. ευρώ για τα κράτη της Κεντρικής Ασίας

Για τη «διαχείριση των συνόρων» και την «πρόληψη της τρομοκρατίας»

Συνεχίζεται η περιοδεία του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, σε χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπου έχει επαφές για τη συνέχιση των εκκενώσεων Αφγανών συνεργατών της Δύσης, τη νέα «προσφυγική κρίση» και τις γεωπολιτικές συνέπειες των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, καθώς και το Βερολίνο επιχειρεί να εμβαθύνει τις σχέσεις του με τα κράτη της Κεντρικής Ασίας.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε χτες στο Ισλαμαμπάντ με τον Πακιστανό ομόλογό του, Σαχ Μεχμούντ Κερέσι. Ο Μάας δήλωσε πως αναμένει οι Ταλιμπάν να παρουσιάσουν σύντομα τη νέα αφγανική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι θα φανεί αν σκοπεύουν να συμπεριλάβουν κι άλλες ομάδες του πληθυσμού σε αυτήν. Η Γερμανία θα περιμένει να εγκαταστήσουν οι Ταλιμπάν μια νέα κυβέρνηση, για να δει αν θα κρατήσουν τη δέσμευσή τους να επιτρέψουν σε πολίτες να αναχωρήσουν με πτήσεις τσάρτερ από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και «αν θα ανταποκριθούν στο αίτημά μας η κυβέρνηση αυτή να τους περιλαμβάνει όλους», πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας πως για αυτά τα ζητήματα η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν.

Αντίστοιχα, ο Κερέσι δήλωσε ότι και η πακιστανική κυβέρνηση (που διατηρεί στενές σχέσεις με τους Ταλιμπάν) υπολογίζει να σχηματιστεί τις επόμενες μέρες μια «συναινετική κυβέρνηση» στο Αφγανιστάν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Δύση θα πρέπει να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν και να εμπιστευτεί τις υποσχέσεις τους.

Επίσης ο Πακιστανός ΥΠΕΞ τόνισε πως «δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια οικονομική κατάρρευση στο Αφγανιστάν. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Ο Χ. Μάας υποσχέθηκε εξάλλου στα γειτονικά κράτη του Αφγανιστάν βοήθεια για τη «διαχείριση των συνόρων» και την «πρόληψη της τρομοκρατίας». Εκτός από τη δέσμευση για ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 100 εκατ. ευρώ στο Αφγανιστάν, η Γερμανία θα διαθέσει 500 εκατ. ευρώ για τις γειτονικές χώρες, είπε ο Μάας.

Νωρίτερα, ο Πακιστανός πρέσβης στη Γερμανία, Μοχάμαντ Φαϊσάλ, είχε δηλώσει στην «Tagesspiegel» ότι η χώρα του έχει ήδη δεχθεί αρκετούς πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, μεταξύ 3 - 4 εκατ. και τώρα οι «πλουσιότερες και μεγαλύτερες» χώρες θα πρέπει να φιλοξενήσουν Αφγανούς πρόσφυγες. «Η λύση στο νέο πρόβλημα των προσφύγων επαφίεται στα κράτη που είχαν τον κύριο λόγο στο Αφγανιστάν για 20 χρόνια», είπε ο πρέσβης, προσθέτοντας ότι τα σύνορα Πακιστάν - Αφγανιστάν θα παραμείνουν ανοιχτά προς το παρόν.

Η περιοδεία του Μάας ξεκίνησε την Κυριακή από την Τουρκία, προχτές βρέθηκε σε Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κατάρ.

  • Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Κιργιστάν, Σαντίρ Τζαπάροφ, σημειώνοντας ότι «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι κοινές προτεραιότητες» στις εξελίξεις γύρω από το Αφγανιστάν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ