Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εκατοντάδες καταργήσεις σχολείων και τμημάτων αντί για μέτρα αραίωσης των μαθητών

Με συγχωνεύσεις και μη έγκριση λειτουργίας τμημάτων που χαρακτηρίζονται ολιγομελή απαντά το υπουργείο Παιδείας στην ανάγκη, ειδικά αυτήν την περίοδο, να αραιώσει ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα. Με το άνοιγμα των σχολείων αποκαλύπτεται η εικόνα που διαμορφώνεται σε βάρος του μορφωτικού δικαιώματος, καθώς έχουν συσσωρευτεί τεράστια κενά σε μαθητές Λυκείου που έχουν να παρακολουθήσουν ολόκληρη χρονιά διά ζώσης διδασκαλία από όταν ήταν στο Γυμνάσιο. Αλλά και σε βάρος της προστασίας της υγείας, αφού η κατάργηση ολιγομελών τμημάτων οδηγεί σε αύξηση του αριθμού των τμημάτων που θα υποδεχτούν τους μαθητές, καθώς επίσης σε μεγαλύτερο αριθμό παιδιών στα λεωφορεία κατά τη μετακίνησή τους στα νέα σχολεία.

Απέναντι στις αυξημένες ανάγκες και στον αντίποδα της επιταγής να αξιοποιηθούν όλες οι κατάλληλες υποδομές για αραίωση των μαθητών στις τάξεις, το υπουργείο προχωρά, με λογική περικοπών, σε καταργήσεις σχολείων και τμημάτων, με κριτήριο το «κόστος - όφελος» για το αστικό κράτος.

Να αλλάξει ο απαράδεκτος νόμος, απαίτησαν στη Θεσσαλονίκη

Κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν χτες γονείς και εκπαιδευτικοί σχολείων της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας να εγκριθούν άμεσα όλα τα ολιγομελή τμήματα προσανατολισμού σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της περιοχής, αλλά και το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον περιφερειακό διευθυντή, Θ. Μπαχαράκη, στον οποίο οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μετέφεραν την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, ιδιαίτερα αυτά του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς λίγες μόνο μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία είναι πολλοί οι μαθητές που δεν γνωρίζουν ακόμα σε ποιο σχολείο θα συνεχίσουν να φοιτούν, ενώ άλλοι προκειμένου να συνεχίσουν τις ειδικότητες που επέλεξαν καλούνται να «ταξιδεύουν» καθημερινά ακόμα και δύο ώρες για να πάνε στο σχολείο!

Η διοίκηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης ισχυρίστηκε από την πλευρά της πως «έκανε ό,τι περνά από το χέρι της» και επιχείρησε να μεταφέρει τις ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας, καλώντας τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να αναμένουν τις αποφάσεις του.

Σε δηλώσεις του ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «φτάσαμε στις 7 Σεπτέμβρη, λίγες μέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων, και οι μαθητές δεν ξέρουν ακόμα αν έχουν εγκριθεί τα ολιγομελή τμήματα στις Κατευθύνσεις τους. Είναι απαράδεκτο ότι οδηγούμε μαθητές στο να αλλάξουν Κατεύθυνση», προσθέτοντας πως ζητήθηκε από τον περιφερειακό διευθυντή να μεταφέρει τα αιτήματα των γονιών και των εκπαιδευτικών στο υπουργείο, αλλά και τη θετική του εισήγηση για να διατηρηθούν ανοιχτά τα τμήματα, όπως και την απαίτηση να αλλάξει ο απαράδεκτος νόμος.

«Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι, ο μαθητής ξαφνικά μαθαίνει ότι δεν έχει σχολική στέγη και πρέπει να βγει στη γύρα», είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της η Δήμητρα Τραγάκη, πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, και έκανε λόγο για έγκλημα που συντελείται σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, καθώς αφανίζονται ολόκληρες τάξεις με το «κόψιμο» ολιγομελών τμημάτων. «Είναι τακτική του υπουργείου, που στη λογική κόστους - οφέλους δεν επιτρέπει στα παιδιά να συνεχίζουν τις σπουδές τους εκεί που τις άρχισαν», είπε και τόνισε πως γονείς και εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι τα αιτήματά τους να δικαιωθούν.

50 συγχωνεύσεις στην πυρόπληκτη Εύβοια, 40 σχολεία κλειστά στην Ηπειρο!

Στο μεταξύ, ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που φτάνουν από μια σειρά περιοχών:

-- Στην πυρόπληκτη Εύβοια, τις 50 φτάνουν οι συγχωνεύσεις, καταργήσεις και υποβιβασμοί σχολείων, προσθέτοντας την επιδείνωση των όρων φοίτησης στα τεράστια ζητήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι μαθητές!

-- Στην Ηπειρο, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας 40 σχολείων. Πρόκειται για 25 Νηπιαγωγεία και 15 Δημοτικά. Η μη συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού μαθητών ή οι κτιριακές υποδομές είναι οι λόγοι της αναστολής.

-- Στο Κιλκίς, με βάση και τα στοιχεία από την ΕΛΜΕ, δεν έχει εγκριθεί η λειτουργία 16 ολιγομελών τμημάτων προσανατολισμού και ειδικοτήτων σε Λύκεια της Περιφερειακής Ενότητας. Πρόκειται για 8 τμήματα ομάδας προσανατολισμού Β' και Γ' τάξης ΓΕΛ και 8 τμήματα τομέων και ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ. Ειδικά στην περίπτωση του ΓΕΛ Χέρσου, η μη έγκριση καμίας ομάδας προσανατολισμού ουσιαστικά οδηγεί το σχολείο σε αναστολή λειτουργίας. Αντίστοιχη εξέλιξη ανοίγει και για το ΓΕΛ Καμπάνης, όπου δεν εγκρίνονται 3 ομάδες προσανατολισμού.

-- Στη Χίο, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ ακόμα δεν έχουν εγκριθεί 4 ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ, «οδηγώντας σε αδιέξοδο τους μαθητές που επέλεξαν τους συγκεκριμένους τομείς και τις συγκεκριμένες ειδικότητες, αλλά και σε αμηχανία τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν φέτος για να διδάξουν τα μαθήματα στα συγκεκριμένα τμήματα και μένουν χωρίς αντικείμενο εργασίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πολιτική της κυβέρνησης κλείνει σχολεία (2021-09-07 00:00:00.0)
Μαζική κινητοποίηση από μαθητές Λυκείων της Λάρισας (2018-10-02 00:00:00.0)
Καταγγελία για το κλείσιμο 65 ολιγομελών τμημάτων (2018-09-05 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν το έδαφος για νέες καταργήσεις τμημάτων στα σχολεία (2018-07-17 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες για την κατάργηση εκατοντάδων τμημάτων στα ΕΠΑΛ (2017-09-28 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα (2016-09-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ