Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Μήνυση κατά της κυβέρνησης

ΜΑΝΙΛΑ.-

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Φιλιππίνων απαίτησε χτες από την κυβέρνηση της χώρας να «εξηγήσει» την παρουσία στρατευμάτων των ΗΠΑ στη χώρα, κατόπιν σχετικής μήνυσης που κατέθεσαν δύο δικηγόροι.

Οι δύο δικηγόροι αμφισβητούν τη νομιμότητα της απόφασης της Προέδρου Γκλόρια Αρόγιο να επιτρέψει σε περίπου 650 Αμερικανούς στρατιώτες να λάβουν μέρος στις «ασκήσεις» που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τον τοπικό στρατό να «αντεπεξέλθει» στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ.

Οι ασκήσεις άρχισαν επισήμως την περασμένη εβδομάδα και πραγματοποιούνται πολύ κοντά στο νησί Μπασιλάν, το ορμητήριο της Αμπού Σαγιάφ, που, σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, έχει «στενούς δεσμούς» με τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ωστόσο, πάρα πολλοί κάτοικοι της χώρας και μια ευρεία γκάμα πολιτικών δυνάμεων, από την αριστερά - το ΚΚ των Φιλιππίνων - ως και μέχρι το άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, τους «εθνικιστές», εγείρουν το θέμα της επιστροφής των πρώην αποικιοκρατών Αμερικανών στη χώρα τους. Πέραν όλων των άλλων υπάρχει και θέμα παραβίασης του Συντάγματος των Φιλιππίνων, που απαγορεύει ρητώς τη στάθμευση ξένων στρατευμάτων στη χώρα - εξ ου και το «τέχνασμα» του μασκαρέματος σε «εκπαιδευτικής» της αμερικανικής παρουσίας: «Ακόμη και υπό το πρόσχημα της επέκτασης του πολέμου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον της τρομοκρατίας παγκοσμίως μετά την 11η Σεπτεμβρίου (η αποστολή των Αμερικανών) αποτελεί όχι μόνο μια πρόκληση, αλλά και μια άρνηση του αυτοσεβασμού μας ως λαού και παραβίαση του Συντάγματος των Φιλιππίνων», αναφέρουν στη μηνυτήρια αναφορά τους οι δύο δικηγόροι.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε στην κυβέρνηση διορία 10 ημερών για να απαντήσει στη μήνυση.

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων έχει τονίσει την «υποστήριξή της» στην αμερικανική παγκόσμια εκστρατεία και τονίζει πως οι 650 Αμερικανοί στρατιωτικοί - ανάμεσά τους κάπου 160 μέλη των Ειδικών Δυνάμεων - δε θα συμμετάσχουν σε μάχες, αν και θα έχουν το δικαίωμα να «απαντήσουν, αν δεχτούν πυρά». Ομως οι περισσότεροι περιμένουν ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να απελευθερώσουν ένα ζεύγος Αμερικανών υπηκόων που είναι όμηροι της Αμπού Σαγιάφ, που ζητεί 2 εκατ. δολάρια για την απελευθέρωσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ