Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Πάνω απ' όλα το κέρδος!

Από τις συλλήψεις διαδηλωτών

Associated Press

Από τις συλλήψεις διαδηλωτών
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Απόλυτα πραγματιστής, ως είθισται, το αφεντικό της πολυεθνικής Nestle, διέγραψε μεμιάς όλες τις ελπίδες που είχαν καλλιεργήσει οι διοργανωτές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο εκτάκτως φέτος πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, για τη δημιουργία εντυπώσεων με όλο «αυτό το βαθύτατο προβληματισμό περί κοινωνικού ρόλου των επιχειρήσεων»...

Εξάλλου, για να αμβλυνθούν οι βδελυρές εντυπώσεις είχαν επιστρατευτεί όχι μικρά ονόματα, όπως του ακτιβιστή και τραγουδιστή του ιρλανδικού μουσικού συγκροτήματος U2, Μπόνο, αλλά και του αφεντικού της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς. Προβλήθηκαν πολλάκις και από όλα τα μέσα, εντυπώσεις δημιουργήθηκαν μέχρι τη στιγμή που ήρθαν στο φως οι απόψεις που κατατέθηκαν από τον πρόεδρο της πολυεθνικής εταιρίας τροφίμων Nestle, Πέτερ Μπράμπεκ-Λαμάρτ.

Ξαφνικά λοιπόν όλοι ανακάλυψαν εκ νέου την Αμερική, γιατί ο κύριος Μπράμπεκ-Λαμάρτ ήταν σαφέστατος και κυνικός περιγράφοντας τον μόνο στόχο που αυτές μπορούν να έχουν: Κατ' αρχήν το κέρδος.

«Ουσιαστικά έχουμε μόνο μία υποχρέωση, που συνίσταται στο να δημιουργήσουμε μία μακροπρόθεσμη αξία για τους επενδυτές», δήλωσε ο ίδιος σε μία από τις συζητήσεις στα πλαίσια του οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, προσθέτοντας πως «έχω την εντύπωση ότι ο επιχειρηματικός κόσμος αρχίζει να χάνει από τα μάτια του τις κύριες υποχρεώσεις του» και εκτιμώντας εκ παραλλήλου ότι πολλοί συνάδελφοί του αρχίζουν να αναλαμβάνουν υποχρεώσεις «που δεν είναι κατ' ανάγκην δικές μας».

Τι πιστεύει ο Μπράμπεκ-Λαμάρτ: Οτι η μεγαλύτερη κοινωνική υποχρέωση για τις επιχειρήσεις είναι να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για έναν ενεργό πληθυσμό σε καθεστώς πλήρους ανάπτυξης στον κόσμο, αφού είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί η φτώχεια. Επίσης, το μεγαλύτερο πρόβλημα της «παγκοσμιοποίησης» είναι η γεωργία και οι επιδοτήσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ προς τους αγρότες, που κλείνουν τις πόρτες για τα προϊόντα από τις φτωχές χώρες. Βάσει του σκεπτικού του, η αμοιβή που λαμβάνει ο Ευρωπαίος αγρότης για μία αγελάδα φθάνει να του πληρώσουν ένα εισιτήριο για τον γύρο του κόσμου στην πρώτη θέση του αεροπλάνου...

Μήνυμα Ανάν για τη φτώχεια

Μετά από αυτές τις απόψεις μάλλον φτωχή μοιάζει πια η προτροπή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, προς τους πολιτικούς και οικονομικούς ηγέτες του κόσμου, για την εξάλειψη της φτώχειας.

Στην ομιλία του για την τελετή λήξης του Φόρουμ, ο Κόφι Ανάν κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες, δηλαδή τους πλούσιους και τους δυνατούς, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, χρησιμοποιώντας την επιστήμη και την τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να εξαλειφθούν η πείνα, οι επιδημίες, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οι συγκρούσεις και να διπλασιάσουν την επίσημη βοήθεια στα προγράμματα ανάπτυξης, ποσό που θα αντιστοιχούσε σε 50 δισ. δολάρια, προκειμένου να εκπληρωθούν οι στόχοι της συνόδου της Χιλιετίας του ΟΗΕ.

Φωτογραφίζοντας τις επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη, σε μία προσπάθεια αναζήτησης των αληθινών τους αιτίων, ο ΓΓ του Οργανισμού δήλωσε ότι οι δυνάμεις της απελπισίας και του τρόμου είναι πολύ ισχυρές και πρόσθεσε: «Απέναντι στις δυνάμεις αυτές μπορούμε να αντιτάξουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης, αμοιβαίου σεβασμού και ελπίδας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ