Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματική «έξαρση»

Νεαροί Παλαιστίνιοι διαδηλωτές τρέχουν να γλιτώσουν από τα δακρυγόνα

Associated Press

Νεαροί Παλαιστίνιοι διαδηλωτές τρέχουν να γλιτώσουν από τα δακρυγόνα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΖΕΝΙΝ - ΡΑΜΑΛΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Διπλωματικός αναβρασμός και αλλεπάλληλες συναντήσεις προετοιμάζουν το έδαφος για τη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, στην Ουάσιγκτον, την Πέμπτη. Την ίδια στιγμή, ένταση επικρατούσε στην πόλη Τζενίν, της Δυτικής Οχθης, όπου δολοφονήθηκαν εντός της αίθουσας δικαστηρίου -που είχε στηθεί στο κτίριο του Εμπορικού Επιμελητηρίου- τρεις Παλαιστίνιοι που κατηγορούνταν για τη δολοφονία Παλαιστινίου αξιωματούχου ασφαλείας.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί ο ισραηλινο-παλαιστινιακός διάλογος αν δεν υπάρξει έξωθεν παρέμβαση», υπογράμμισαν με ένα στόμα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Γιόσι Μπεϊλίν, ο ηγέτης του ισραηλινού αντιπολιτευτικού κόμματος Μέρετζ, Γιόσι Σαρίντ και ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, οι οποίοι συναντήθηκαν με το Γερμανό ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, στο Βερολίνο. Οι τρεις άνδρες μετέβησαν στη Γερμανία ως εκπρόσωποι της οργάνωσης «Συμμαχία για την ειρήνη», που συνέστησαν πριν από ένα μήνα, με στόχο την αναθέρμανση του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου.

Ο Φίσερ τους κάλεσε προκειμένου να τους συμβουλευτεί ενόψει της νέας διαμεσολαβητικής προσπάθειας που αναμένεται να αναλάβει στα μέσα Φλεβάρη. Οι Μπεϊλίν, Σαρίν και Αμπέντ Ράμπο υπογράμμισαν ότι η ΕΕ οφείλει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο, χωρίς να παραγκωνίσει την «αναμφισβήτητη διπλωματική κυριαρχία των ΗΠΑ», αν και χαρακτήρισαν «προβληματική» την πολιτική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον και εκτίμησαν ότι θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα, χαρακτήριζε «αχτίδα ελπίδας» τη συνάντηση του Αριέλ Σαρόν με Παλαιστινίους αξιωματούχους και τη χθεσινή συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, με τον πρόεδρο του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, Αχμέντ Κορέι. Ο Πάουελ επανέλαβε στον Κορέι ότι η Π. Αρχή «έχει καθήκον να ελέγξει άμεσα τους τρομοκράτες». Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ιμπέρ Βεντρίν, από την πλευρά του υπογράμμιζε, σχολιάζοντας την τακτική του Αριέλ Σαρόν, ότι η «ΕΕ δεν μπορεί να στηρίξει μια πολιτική που καταστρέφει το Οσλο και στοχεύει στην εξάλειψη της Π. Αρχής».

Τέλος, τον Γιάσερ Αραφάτ επισκέφθηκε, χτες, στη Ραμάλα, ο αρχηγός των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλιμάν, που φέρεται να μετέφερε επιστολή του Αιγυπτίου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ με ορισμένες νέες προτάσεις αποκλιμάκωσης.

Αρένα το δικαστήριο της Τζενίν

Ενοπλοι, που παρίσταναν τους αστυνομικούς, εισέβαλαν, χθες το πρωί, στην αίθουσα που γινόταν η δίκη τριών νεαρών Παλαιστινίων για τη δολοφονία του Οσάμα Κέιλ, αξιωματούχου ασφαλείας. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», οι ένοπλοι προσποιήθηκαν ότι μετέφεραν τους τρεις καταδικασθέντες στο κελί τους, αλλά τους μετέφεραν στις τουαλέτες όπου και τους εκτέλεσαν. Σύμφωνα με το BBC και το «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι Παλαιστίνιοι εκτελέστηκαν από το πλήθος που εισέβαλε στο χώρο του δικαστηρίου παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας να τους σώσει.

Οι τρεις νεαροί είχαν, ήδη, κριθεί ένοχοι για τη δολοφονία του Κέιλ, ο οποίος είχε εμπλακεί, κατά τη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα, σε υποθέσεις εκτελέσεων Παλαιστινίων που συνεργάζονταν με το Ισραήλ. Οι δύο αντιμετώπιζαν τη θανατική καταδίκη και ο τρίτος τη 15ετή κάθειρξη. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή αστυνομία, η όλη υπόθεση είναι θέμα εκδίκησης και αντεκδίκησης, καθώς οι τρεις νεαροί δολοφόνησαν τον Κέιλ εκδικούμενοι την απώλεια συγγενών τους και δολοφονήθηκαν από συγγενείς του Κέιλ. Εντούτοις, το επεισόδιο ήταν αρκετό για να σπεύσουν αρκετοί να υποστηρίξουν ότι οι παλαιστινιακές αρχές είναι ανίκανες να ελέγξουν την κατάσταση στα Αυτόνομα.

Επίσης, ένας Ισραηλινός αυτοκινητιστής σκοτώθηκε και ο συνοδηγός του τραυματίστηκε σε ενέδρα λίγο έξω από τον εποικισμό Ιτζχάρ, κοντά στη Νάμπλους. Στη Ράφα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι πήραν μέρος στην κηδεία των 5 μελών του «Δημοκρατικού Μετώπου» που σκοτώθηκαν, χθες, όταν εξερράγη το αυτοκίνητό τους. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας διέρρεαν στον ισραηλινό Τύπο ότι επρόκειτο όντως για άλλη μια «δολοφονία ακριβείας», αν και επισήμως δεν υπάρχει σχόλιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κρίσιμες διαβουλεύσεις (2005-01-25 00:00:00.0)
Νεκροί και ενθαρρύνσεις από τον Πάουελ (2003-11-08 00:00:00.0)
Νέες επιθέσεις και διπλωματικές διαφωνίες (2002-07-19 00:00:00.0)
«Στην αναμονή» οι συνομιλίες (2001-01-25 00:00:00.0)
Πρόταση "αναθέρμανσης" των συνομιλιών από τους Εργατικούς (1997-05-03 00:00:00.0)
Απεργία στα λιμάνια (1996-08-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ