Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΠΑΤΡΑ
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή

Μίλησε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή του κόσμου, που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας. Ο χώρος μετατράπηκε σε ένα κόκκινο «ορμητικό ποτάμι», αισιοδοξίας ότι «έτσι κι αλλιώς η Γη θα γίνει κόκκινη», στέλνοντας αισιόδοξο μήνυμα.

Ηταν εκεί εργατοϋπάλληλοι με τις οικογένειές τους από πολλούς χώρους δουλειάς της πόλης και από τις γύρω περιοχές, κόσμος που είχε συναντηθεί με τους κομμουνιστές στους αγώνες όλο το προηγούμενο διάστημα, μαθητές από δεκάδες σχολεία της πόλης, φοιτητές από τις σχολές του Πανεπιστημίου μετά από ενάμιση χρόνο που οι σχολές τους ήταν κλειστές, αλλά και νέοι εργαζόμενοι, σπουδαστές ΙΕΚ και άλλων σχολών. Ηταν εκεί οι παλαιότερες γενιές κομμουνιστών, με τον δικό τους αισιόδοξο τόνο, μεταφέροντας την πείρα τους στους νεότερους. Ηταν εκεί κόσμος από πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους που ενδιαφέρεται και θέλει να μάθει για τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό, για μια ζωή απέναντι στην υποκουλτούρα, στη σημερινή σαπίλα.

Ηταν εκεί, στη μεγαλύτερη πολιτική - πολιτιστική γιορτή του Φεστιβάλ, άνθρωποι κάθε ηλικίας που ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Θέλησαν να μάθουν, έδειξαν ενδιαφέρον για την πρότασή του για τη σημερινή κοινωνία, το μέλλον και πώς τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, δίνοντας το «παρών» στη μεγαλύτερη εκδήλωση που γνώρισε η Πάτρα τα τελευταία χρόνια και η οποία στήθηκε με το μεράκι, την αγάπη και τον κόπο των μελών της ΚΝΕ και του Κόμματος, προκειμένου όλα να είναι - όπως και ήταν - στην εντέλεια.


Οι εκδηλώσεις και τις δύο μέρες ήταν πλούσιες, με αφιερώματα και συναυλίες και στις δύο Σκηνές. Τη δική τους δραστηριότητα είχαν όλα τα Στέκια και οι χώροι, ενώ στην κεντρική έκθεση έγιναν οργανωμένες ξεναγήσεις.

Με τις υψωμένες γροθιές των χιλιάδων παρευρισκόμενων κάθε ηλικίας, στο άκουσμα του Υμνου της ΚΝΕ αμέσως μετά την κεντρική ομιλία, το μήνυμα του Φεστιβάλ «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς. Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό» έφτασε στο αποκορύφωμά του για τις φετινές εκδηλώσεις στην πόλη.

Απέναντι στο εχθρικό για το λαό κράτος μπορεί να σηκώσει ανάστημα η μεγάλη δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας και πάλης

Με θερμά χειροκροτήματα και συνθήματα έγινε δεκτός στο βήμα του Φεστιβάλ ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για την ομιλία στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση.

Επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «το σύστημά τους δεν δίνει διέξοδο στις ανάγκες του λαού, της νεολαίας, και ό,τι ζούμε αναδεικνύει τη βαρβαρότητα και τη χρεοκοπία του. Οτι η οργάνωση της οικονομίας με κριτήριο τα κέρδη των λίγων, η εξουσία στα χέρια μιας κοινωνικής μειοψηφίας, των εκπροσώπων των μονοπωλιακών ομίλων, γίνεται εμπόδιο στην κοινωνική πρόοδο και ευημερία», ο Θ. Χιώνης πρόσθεσε ότι γι' αυτό επιδιώκουν να «βαφτίσουν» ως «εθνικούς» τούς στόχους της αστικής τάξης. Για τις δε «πράσινες» μπίζνες εξήγησε ότι πρόκειται για τη «νέα "μεγάλη ιδέα" για τα μονοπώλια, που φέρνει για τα ίδια νέα μεγάλα κέρδη. Νέα "μεγάλη ιδέα" που βρίσκεται στα κυβερνητικά προγράμματα όλων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, αναπαράγοντας διάφορες εκδοχές του παραμυθιού που γράφτηκε στις ΗΠΑ και την ΕΕ, για έναν δήθεν πιο δίκαιο και φιλικό προς το περιβάλλον καπιταλισμό, όταν εκατομμύρια εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με τον "δράκο" που έχει το παραμύθι, με την πιο σύγχρονα οργανωμένη ανέχεια και παρακμή».

Εκανε λόγο για τη «μεγάλη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, και με αυτήν την κυβέρνηση, απέναντι στις καταστροφικές πυρκαγιές», τονίζοντας: «Αυτό δεν αντιμετωπίσαμε; Αδυναμία και χάος να προστατευτούν ο φυσικός πλούτος και η λαϊκή περιουσία, αλλά μεγάλη αποτελεσματικότητα στην προώθηση των "αναπτυξιακών" σχεδιασμών στη γη - εμπόρευμα, στη λογική του κόστους - οφέλους. Ακόμα και πάνω στα αποκαΐδια, κάνοντας τα "πράσινα" μονοπώλια να τρίβουν τα χέρια τους, μαζί με τις τράπεζες, που μυρίζονται πελατεία για να χρηματοδοτήσουν τα πανάκριβα έργα αποκατάστασης των σπιτιών με τις "πράσινες" προδιαγραφές.

Ετσι εξηγείται γιατί:

Για την προστασία του 65% του εδάφους της χώρας που είναι τα δάση, διατίθεται μόνο το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού. Από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζήτησαν φέτος τα δασαρχεία όλης της χώρας, η κυβέρνηση έδωσε μόλις 1,7 εκατ. Το 14% των πυροσβεστικών οχημάτων είναι ακινητοποιημένα λόγω βλάβης. Στη μεγάλη φωτιά του Αιγίου, στη Ζήρια, διατέθηκαν όλες οι λίγες δυνάμεις που υπήρχαν, με αποτέλεσμα σε ολόκληρη την περιοχή του δήμου Πατρέων να μείνει μόνο ένα πυροσβεστικό όχημα με 5 άτομα προσωπικό».

Απέναντι στο εχθρικό για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού κράτος, που «ζει και αναπνέει για τα συμφέροντα του κεφαλαίου», ο Θ. Χιώνης σημείωσε ότι «μπορεί να σηκώσει ανάστημα η μεγάλη δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας, αντίστασης και πάλης (...) Αυτό δείχνει η ανατροπή που πραγματοποιήθηκε πριν μερικά χρόνια στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας από τους ίδιους τους εργάτες, συνδικαλιστές που ξεπέρασαν αναστολές, αψήφησαν εκβιασμούς και απειλές, μαζί με τους συνδικαλιστές και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Και κυρίως η μάχη για την υπεράσπιση της μεγάλης αυτής κατάκτησης που οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην Πάτρα είδαν για πρώτη φορά, το Εργατικό Κέντρο να είναι αληθινό, ζωντανό ορμητήριο αγώνων και διεκδικήσεων για τα δικαιώματα και τις ανάγκες όλου του εργαζόμενου λαού, μαχητικό κέντρο οργάνωσης των εργατών, με την ενεργή συμμετοχή τους, με συλλογικές μαζικές διαδικασίες.

Αυτά δεν αντέχουν η εργοδοσία, το κράτος και τα φερέφωνά τους, μια χούφτα γραφειοκράτες εργατοπατέρες που έχουν λυσσάξει, αυτά σας καλούμε να τους προσφέρετε απλόχερα για να συνεχίσει να φυσάει καθαρός αγωνιστικός αέρας στην πόλη. Χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα παρακολουθούν τη μάχη που δίνετε, παίρνουν κουράγιο, είναι στο πλευρό σας».

Τίποτα καλό δεν προμηνύουν για τον λαό της Πάτρας τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Στάθηκε επίσης στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να «τρέξει» ακόμα πιο γρήγορα το βάθεμα της εμπλοκής της χώρας στα ΝΑΤΟικά δολοφονικά σχέδια και στην πρόσφατη σύναξη των «γερακιών» του ΝΑΤΟ στην Αθήνα, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου και τονίζοντας: «Η στρατηγική "ΝΑΤΟ 2030", που βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, αποτελεί "εγχειρίδιο πολέμου" για το πώς το ΝΑΤΟ θα απλώσει τα "νύχια" του πιο αποφασιστικά από τη Μ. Θάλασσα και την Ανατ. Μεσόγειο έως τον Περσικό, την Ινδία και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με Ρωσία και Κίνα. (...)

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι χωμένη μέχρι τον λαιμό στα επικίνδυνα αυτά σχέδια και η συναίνεση ανάμεσα στα αστικά κόμματα είναι πρωτοφανής για να αναβαθμίσει τη θέση της η αστική τάξη από την Κασπία Θάλασσα μέχρι τον Περσικό Κόλπο και την Κεντρική Μεσόγειο, αναβαθμίζοντας και όλους τους κινδύνους για τον λαό.

Μαζί με τη Συμφωνία για τις Βάσεις η κυβέρνηση διευθετεί και άλλες "εκκρεμότητες", παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στέλνει "Πάτριοτ" και στρατιωτικό προσωπικό στον Περσικό, δίνει κρίσιμες υποδομές για τη ΝΑΤΟική στρατηγική περικύκλωσης της Ρωσίας, στήνει "σχήματα συνεργασίας" με τις χώρες του Κόλπου και την Ινδία ως ανάχωμα στην Κίνα, διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στα σχέδια για τον νέο ευρωστρατό. Επιδεικνύει και το "χρυσό μετάλλιο" στις στρατιωτικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ, ενώ "δεν περισσεύει μία" για μέτρα στα σχολεία, για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες.

Γι' αυτό "στάζει μέλι" ο Αμερικανός πρέσβης με τη συναντίληψη που βλέπει στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΙΝΑΛ. Ο οποίος, πού τον χάνεις πού τον βρίσκεις, τα συνεχή σουλάτσα στην περιοχή και στην Πάτρα, που όπως καταλαβαίνουμε όλοι μας δεν γίνονται για να κάνει ποδήλατα, τζόκινγκ και βόλτες με τον οδοντωτό... Το ενδιαφέρον για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των ενεργειακών δικτύων μεταφοράς και η επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Πάτρας, που αποτελούν το "μήλον της Εριδος" αντιτιθέμενων σχεδιασμών, αλλά και οι έρευνες του Πανεπιστημίου της Πάτρας για ΝΑΤΟικά προγράμματα, δεν προμηνύουν τίποτα καλό για τους εργαζόμενους, τη νεολαία της περιοχής.

Την ίδια ώρα μάλιστα που εδώ βρίσκονται η εκσυγχρονισμένη βάση του Αραξου, η οποία μπορεί να δεχτεί πυρηνικά όπλα νέας γενιάς, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και η βάση των κατασκοπευτικών αεροπλάνων τύπου AWACS στο αεροδρόμιο του Ακτίου.

Ούτε δεκάρα δεν αξίζουν οι διαβεβαιώσεις και ο εφησυχασμός ότι όλα αυτά "εγγυώνται την ασφάλεια και τη σταθερότητα" για τον λαό. Αντίθετα, ολοφάνερα τον κάνουν "κινούμενο στόχο" των ανταγωνισμών, τους οποίους πληρώνει πολλαπλά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ