Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αντιδράσεις ενάντια στο άνοιγμα των πανεπιστημίων χωρίς τα αναγκαία μέτρα

Με «πρωτόκολλα μετάδοσης του κορονοϊού» προχωρά στο άνοιγμα των πανεπιστημίων η κυβέρνηση, με τα μέτρα που ανακοίνωσε την Παρασκευή να περιλαμβάνουν πληρότητα στα αμφιθέατρα 100%, χωρίς επιπλέον προσλήψεις για καθαριότητα και αραίωση των τμημάτων, μακριά από τις διεκδικήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Τα πρωτόκολλα απέχουν και από τις προτάσεις που κατατέθηκαν με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένο πλαίσιο από φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πόρισμά της η Επιτροπή του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ για την υγειονομικά ασφαλή διά ζώσης λειτουργία του ΑΠΘ σημειώνει μεν πως τα εμβόλια αποτελούν βασικό εργαλείο, ωστόσο καταθέτει προτάσεις για μια σειρά αναγκαία μέτρα, προειδοποιώντας: «Η δρομολογούμενη διά ζώσης επαναλειτουργία του ΑΠΘ με διαγνωστικούς ελέγχους μόνο για τα ανεμβολίαστα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας με ιδία δαπάνη, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης της μετάδοσης του ιού στο σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, και όλα αυτά σε κλίμα έντασης - πόλωσης, θα οδηγήσει σταδιακά στην έξαρση της επιδημίας εντός του πανεπιστημιακού campus και στην αναπόδραστη επιστροφή στην εξ αποστάσεως διδασκαλία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με σοβαρότατες συνέπειες στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης».

Στις επείγουσες ενέργειες που ζητά, περιλαμβάνει τα συνδυαστικά μέτρα πρόληψης της μετάδοσης - χωρίς διάκριση σε εμβολιασμένους και μη - με τήρηση αποστάσεων στις αίθουσες, απολύμανση του αέρα με τη χρήση ειδικών συσκευών, εξασφάλιση πρόσθετων αιθουσών και «πρόσληψη πρόσθετου διδακτικού προσωπικού για την υποστήριξη ολιγομελών τμημάτων και όλου του μόνιμου αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας».

Για την επιδημιολογική επιτήρηση ζητά «εγκατάσταση μόνιμου κλιμακίου του ΕΟΔΥ εντός του campus», «διενέργεια καθημερινών δωρεάν ελέγχων σε ανεμβολίαστα και εμβολιασμένα ασυμπτωματικά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (screening), δωρεάν διαγνωστικών ελέγχων σε συμπτωματικούς ασθενείς (testing) και εξαντλητική ιχνηλάτηση (tracing) των επαφών των τελευταίων».

Στα προτεινόμενα μέτρα φυσικής - σωματικής αποστασιοποίησης συμπεριλαμβάνει και την αύξηση δρομολογίων του ΟΑΣΘ από και προς την Πανεπιστημιούπολη.

Το άνοιγμα των πανεπιστημίων να συνδυαστεί με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ώστε να μην ξανακλείσουν, ζητούν επίσης σε ανακοινώσεις τους η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ, η ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ). Η τελευταία καταγγέλλει ότι «όταν πρόκειται να εξασφαλιστούν κονδύλια για τους εργολάβους, η κυβέρνηση κάνει ξανά τα πρωτόκολλα προστασίας της υγείας κουρελόχαρτα και βάζει σεκιούριτι για να αντιμετωπίσει την πανδημία!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ