Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ολοταχώς στην αδειοδότηση των δουλεμπορικών

Οι εταιρίες που προσφέρουν υπηρεσίες ...«προσωρινής απασχόλησης», κοινώς «ενοικίαση» εργαζομένων, οδεύουν ταχύτατα προς έγκριση της λειτουργίας τους

Τη διαδικασία «πιστοποίησης» των ιδιωτικών, δουλεμπορικών γραφείων εύρεσης εργασίας, τα οποία προσφέρουν... υπηρεσίες «προσωρινής απασχόλησης» ολοκληρώνει σήμερα το υπουργείο Εργασίας, τελευταία ημέρα κατάθεσης της σχετικής αίτησης που απαιτείται από τους ιδιοκτήτες τους.

Η πολιτική της κυβέρνησης έχει λειτουργήσει αρκετά αποτελεσματικά στην κατεύθυνση στήριξης αυτών των γραφείων. Αμεση ήταν η ανταπόκρισή της στη σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας, αρχικά και στη συνέχεια επίσης άμεση ήταν η ανταπόκρισή της στο αίτημα πολυεθνικών του χώρου να ρυθμιστεί νομοθετικά η «ενοικίαση» εργαζομένων ή «προσωρινή απασχόληση». Στο νόμο για την αντιδραστική «αναδιοργάνωση» του ΟΑΕΔ υπήρξαν και οι σχετικές ρυθμίσεις, οι οποίες μάλιστα ευνοούσαν τις μεγάλες εταιρίες να μπουν στο «χορό» της σύγχρονης δουλείας, θέτοντας συγκεκριμένη βάση για το μετοχικό τους κεφάλαιο.

Χθες ήρθε μια ακόμη απόφαση του υπουργού Εργασίας Δ. Ρέππα, με την οποία διακόπτεται οριστικά η λειτουργία 29 γραφείων, επειδή δεν πληρούσαν τους όρους που θέτει ο νόμος. Η απόφαση αυτή δεν έχει να κάνει βεβαίως με κάποια κατεύθυνση περιορισμού της λειτουργίας ανάλογων γραφείων, αλλά περισσότερο σχετίζεται με τη θέσπιση όρων ... υγιούς ανταγωνισμού.

Να θυμίσουμε ότι στο πλαίσιο της «ενοικίασης» των εργαζομένων, ή «δανεισμού» ή «προσωρινής απασχόλησης», ένας εργαζόμενος μπορεί να προσλαμβάνεται από το δουλεμπορικό γραφείο και αυτό με τη σειρά του να τον διαθέτει σε μια άλλη επιχείρηση. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος συνεχίζει να αμείβεται από το δουλεμπορικό γραφείο, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να τον διαθέσει σε μια άλλη επιχείρηση, χωρίς περιορισμούς όσον αφορά το κλάδο και την ειδικότητα.

Αυτή η μορφή «εργασίας» επιτρέπει στους εργοδότες να καθορίζουν κατά το δοκούν τον αριθμό του προσωπικού τους και να μη δεσμεύονται για προσλήψεις. Χτυπά, παράλληλα, τα δικαιώματα των εργαζομένων όσον αφορά την ειδικότητα, την προϋπηρεσία, την ασφάλιση και τη συνδικαλιστική δράση που δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε καθεστώς «προσωρινότητας» σε μια επιχείρηση και έναν κλάδο.

Επίσημα στοιχεία φανερώνουν ότι η «ενοικίαση» εργαζομένων πλήττει όλο και περισσότερο την πλήρη και σταθερή απασχόληση σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ