Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «PRAKTIKER HELLAS»
Κάτω τα χέρια από τη συνδικαλιστική δράση και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Με μαζική συμμετοχή στην απεργία απαίτησαν την ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου τους και εκλεγμένου συνδικαλιστή

Ξεκάθαρο μήνυμα σε εργοδοσία και κυβέρνηση ότι οι συνδικαλιστικές διώξεις δεν θα περάσουν έστειλαν χτες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Praktiker Hellas», συμμετέχοντας μαζικά στην 24ωρη απεργία στη Λάρισα και στην 4ωρη στάση εργασίας στα υπόλοιπα καταστήματα της χώρας, ενάντια στην απόλυση του γενικού γραμματέα της τριμερούς επιτροπής στο κατάστημα Λάρισας.

Οπως είναι γνωστό, το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε αλλαγές στις ατομικές συμβάσεις εργαζομένων της επιχείρησης. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου εργαζόμενου προχώρησε καταχρηστικά και μονομερώς, χωρίς τη συγκατάθεσή του, σε τροποποίηση της σύμβασης και σε αλλαγή της ειδικότητάς του από «πωλητή - χειριστή κλαρκ» σε «πωλητή». Αυτό πρακτικά σήμαινε την απένταξη από τα ΒΑΕ, όπως προβλεπόταν από την αρχική εργασιακή του σχέση. Οταν ο εργαζόμενος αντέδρασε, η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυσή του, δείχνοντας στην πράξη πώς οι επιχειρηματικοί όμιλοι αξιοποιούν τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη για να ξεσαλώνουν σε βάρος των εργαζομένων.

Με «όπλο» τη συλλογική πάλη βάζουμε εμπόδια στην αντεργατική επίθεση

Οι εργαζόμενοι από νωρίς το πρωί, με τα πανό και φωνάζοντας συνθήματα, διαμήνυσαν ότι «η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει», και απαιτώντας να παρθούν πίσω οι απολύσεις βρέθηκαν έξω από το κατάστημα στη Λάρισα, περιφρουρώντας την απεργία τους. Μοιράζοντας στους πελάτες την ανακοίνωσή τους, εισέπραξαν στήριξη και αλληλεγγύη, αφού πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν «κρατήστε γιατί μετά έρχεται και η σειρά μας», ενώ με κάθε τρόπο δήλωναν τη δυσαρέσκειά τους με τις αντεργατικές πρακτικές της εργοδοσίας.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που είχε προκηρύξει άλλωστε και την 24ωρη απεργία, στηρίζοντας το επιχειρησιακό σωματείο και συνδικαλιστές από τα σωματεία Φαρμάκου, Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού, αλλά και ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Στις 12 μ. στήθηκε μια μικρή συγκέντρωση στην είσοδο του καταστήματος, η οποία ανέδειξε πως μόνο η συλλογική πάλη, η διεκδίκηση και η μαζική συμμετοχή στα σωματεία μπορούν να βάλουν εμπόδια στην επίθεση εργοδοτών και κυβερνήσεων στα δικαιώματα των εργατών.

Εκ μέρους των εργαζομένων της «Praktiker» μίλησε ο Νίκος Νικολάου, που ευχαρίστησε τους συνδικαλιστές από τα άλλα σωματεία για την αλληλεγγύη τους, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε πως «δεν φοβόμαστε, δεν σκύβουμε το κεφάλι, γιατί έχουμε και μία αξιοπρέπεια, όλοι μαζί συνεχίζουμε σαν μια γροθιά για να παρθεί πίσω η απόλυση».

Ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, επισήμανε μεταξύ άλλων πως «θεωρούμε ότι η επίθεση της εργοδοσίας στρέφεται συνολικά απέναντι στους εργαζομένους της χώρας, αφού αποτελεί μέρος ενός σχεδιασμού για να χτυπηθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να γίνουν ακόμα πιο φθηνοί, όταν οι ίδιοι απολαμβάνουν τεράστια κέρδη. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, με μπροστάρηδες τα συνδικάτα αντιπαλεύουμε την εργασιακή κόλαση και δεν θα αφήσουμε να χτυπηθεί το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση και στα σωματεία, που μεθοδεύεται με τις απολύσεις συνδικαλιστών».

Η Μιχαέλα Καραγιάννη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, τόνισε μεταξύ άλλων πως στον κλάδο του Εμπορίου οι εργαζόμενοι νιώθουν στο πετσί τους την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους, τους κάλεσε να δυναμώσουν τόσο το επιχειρησιακό όσο και το κλαδικό σωματείο, προκειμένου να υπάρχει συνέχεια στη δράση, να καταργήσουν τον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη στην πράξη.

Ο Γιώργος Τσούγκρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών, στάθηκε στην ανάγκη να υπάρχουν οργάνωση και συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία, φέρνοντας το παράδειγμα των εργαζομένων της «e-food».

Ο Φώτης Παπανικολάου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Επισιτισμού, αναφέρθηκε στη δύναμη της αλληλεγγύης, τονίζοντας ότι τα προβλήματα είναι κοινά και πως σήμερα πρέπει να μπουν στο επίκεντρο της πάλης οι σύγχρονες ανάγκες των εργατών.

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, τόνισε ότι οι αγρότες και οι εργάτες έχουν κοινό αντίπαλο και πως μόνο η κοινή τους δράση μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στον αγώνα.

Με το τέλος της συγκέντρωσης συνεχίστηκε η περιφρούρηση της απεργίας και για την επόμενη βάρδια, ενώ αργά το απόγευμα και αφού η απεργία είχε μαζική συμμετοχή, οι εργαζόμενοι αποχώρησαν από το κατάστημα, δηλώνοντας ότι θα συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες για να οργανώσουν τα περαιτέρω αγωνιστικά τους βήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ