Κυριακή 10 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Γκλόρια Αρόγιο

Εως πρότινος η Πρόεδρος των Φιλιππίνων έλεγε πως όσοι διαδηλώνουν ενάντια στις κοινές ασκήσεις του στρατού της χώρας με 660 Αμερικανούς στρατιώτες έχουν πολιτικό δικαίωμα να το πράττουν. Αλλά την Παρασκευή υιοθέτησε μια ρητορική αντιγραμμένη, θα έλεγε κανείς, απευθείας από τις ομιλίες του Τζορτζ Ουόκερ Μπους. Οι αντιστεκόμενοι στις ασκήσεις αυτές, δήλωσε η Γκλόρια Αρόγιο, είναι «αντι-Φιλιππινέζοι» και «αγαπούν την "Αμπού Σαγιάφ"».

«Δεν είσαι Φιλιππινέζος αν είσαι κατά της ζωής των στρατιωτών που σε προστατεύουν... αν αρνείσαι τη βοήθεια από έναν φίλο... Και δεν είσαι Φιλιππινέζος αν είσαι κατά της ειρήνης και της ευημερίας... και, αν δεν είσαι Φιλιππινέζος, τι είσαι; Προστάτης των τρομοκρατών, συνεταίρος τρομοκρατών, εραστής της "Αμπού Σαγιάφ". Αγαπάς τους λήσταρχους και το στρατόπεδο του Οσάμα μπιν Λάντεν πιο πολύ από τη χώρα που θέλει να σε βοηθήσει», είπε η Αρόγιο. «Ως Πρόεδρος της χώρας δε θα σταματήσω ωσότου όλα τα μέλη της "Αμπού Σαγιάφ" πιαστούν, ζωντανά ή νεκρά».

Η ομιλία της Αρόγιο -ένα μείγμα εθνικιστικού παραληρήματος, επιχειρηματολογίας του διευθυντή της CIA Τένετ και των ομιλιών Μπους («είστε μαζί μας ή είστε εναντίον μας»)- δεν προοιωνίζεται τίποτα το καλό για τις Φιλιππίνες, όπου οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις κατά της αμερικανικής επιχείρησης έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ αντανακλούν ξεκάθαρα την αντίθεση του μεγαλύτερου μέρους του λαού στην εκ νέου υποδούλωση των Φιλιππίνων στις ΗΠΑ. Η Πρόεδρος Αρόγιο διολισθαίνει σε ένα δρόμο πολύ επικίνδυνο...


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ