Κυριακή 10 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Οι λαοί ξέρουν πολύ καλά ποιοι είναι οι τρομοκράτες

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ σε σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Επεξηγώντας την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην έκθεση Warsal, σχετικά με τον κοινό ορισμό της τρομοκρατίας και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Κ. Αλυσσανδράκης ανέφερε τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει σε κάθε ευκαιρία ότι ο κατασταλτικός μηχανισμός και το καθεστώς αστυνομοκρατίας, που οικοδομείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι η απάντηση της καπιταλιστικής κοινωνίας στο αυξανόμενο κίνημα διαμαρτυρίας και διεκδίκησης, που η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου δημιουργεί. Οι ιθύνοντες της ΕΕ γνωρίζουν καλά ότι, παρά τις προσπάθειές τους, δεν μπορούν να ξεγελάσουν τους λαούς, κρύβοντας την ουσία της πολιτικής τους κάτω από φιλολαϊκό μανδύα.

Η εξέταση, για δεύτερη φορά των βελτιωμένων, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτάσεων που αφορούν τις αποφάσεις - πλαίσιο του Συμβουλίου για την "καταπολέμηση της τρομοκρατίας" και για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, δείχνει πως τίποτα ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει στα κείμενα των αποφάσεων, πέρα από κάποιες φραστικές βελτιώσεις που αναγκάστηκαν να κάνουν, κάτω από την πίεση των αντιδράσεων και την προσθήκη ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση βασίζεται στις οικουμενικές αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, λειτουργεί με βάση την αρχή της δημοκρατίας και την αρχή του κράτους δικαίου".

Το πόσο υποκριτική είναι αυτή η δήλωση φαίνεται από το ότι οι αποφάσεις - πλαίσιο δίνουν σοβαρότατο χτύπημα στη δημοκρατία, στα συλλογικά και ατομικά κοινωνικά δικαιώματα. Σύμφωνα με το άρθρο 1, άνετα μπορούν να θεωρηθούν τρομοκράτες όσοι παλεύουν για θεμελιώδεις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές. Μορφές κινητοποιήσεων, όπως συμβολικές καταλήψεις, ή αποτέλεσμα κινητοποιήσεων, όπως η διαταραχή στην παροχή ρεύματος ή νερού όταν απεργούν οι αντίστοιχοι κλάδοι, μπορούν άνετα να θεωρηθούν τρομοκρατικά εγκλήματα, αρκεί να προξενήσουν "σημαντικές οικονομικές απώλειες". Το ίδιο βεβαίως και οι κινητοποιήσεις των αγροτών που κλείνουν τους δρόμους. Η επέκταση των ευθυνών στις οργανώσεις, των οποίων οι "τρομοκράτες" είναι μέλη, δημιουργεί ένα βολικό μηχανισμό δίωξης ενοχλητικών οργανώσεων και κομμάτων, αλλά και κίνητρο για να στηθούν προβοκατόρικες ενέργειες.

Οι μόνοι, που είναι πάνω από κάθε υποψία, είναι οι κυρίαρχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ. Αυτοί δεν κινδυνεύουν να δικαστούν με βάση τον ίδιο τους το νόμο που θεωρεί τρομοκρατικές πράξεις αυτές που "είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά τη χώρα", "όταν ο δράστης τις διαπράττει με σκοπό:

1) Να εκφοβίσει σοβαρά έναν πληθυσμό ή

2) να εξαναγκάσει αδικαιολόγητα τις δημόσιες αρχές ή ένα διεθνή οργανισμό να εκτελέσουν οποιαδήποτε πράξη ή να απόσχουν από την εκτέλεσή της ή,

3) να αποσταθεροποιήσει σοβαρά ή να καταστρέψει τις θεμελιώδεις πολιτικές, συνταγματικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού".

Τι λιγότερο, τι διαφορετικό έκαναν οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ιμπεριαλιστές στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Χιλή, στην Ελλάδα και σε δεκάδες άλλες χώρες;

Οι λαοί όλου του κόσμου ξέρουν καλά ποιοι είναι οι τρομοκράτες. Ξέρουν επίσης καλά ότι η βία και η καταστολή δεν μπορούν να ανατρέψουν την ιστορική πορεία της ανθρωπότητας. Θα συνεχίσουν τους αγώνες τους μέχρι να ακυρωθούν στην πράξη όλοι οι τρομονόμοι.

Για τους παραπάνω λόγους, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε την έκθεση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρωγμές στην προστασία των ατομικών ελευθεριών (2004-07-13 00:00:00.0)
Στο απόσπασμα δημοκρατικές ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα (2004-06-16 00:00:00.0)
Η ΕΕ εμπλουτίζει το οπλοστάσιο της τρομοκρατίας κατά των λαών (2001-12-05 00:00:00.0)
Διακρατική καταστολή της κοινωνικοπολιτικής δράσης (2001-11-25 00:00:00.0)
Ο «γύψος» του «ευρω-τρομονόμου» (2001-11-20 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση συναινεί στον ευρωτρομονόμο (2001-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ