Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργούν στις 4/11 για ΣΣΕ με αυξήσεις οι οικοδόμοι

Απεργιακές κινητοποιήσεις στον Επισιτισμό και στα «Praktiker»

Στα γιαπιά σε όλη τη χώρα εξορμούν οι οικοδόμοι για την απεργία τους
Στα γιαπιά σε όλη τη χώρα εξορμούν οι οικοδόμοι για την απεργία τους
Με πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 4 Νοέμβρη η Ομοσπονδία Οικοδόμων διεκδικεί την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς. Τα σωματεία σε όλη τη χώρα κινούνται σε τροχιά προετοιμασίας της κινητοποίησης, με καθημερινές εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε εργοτάξια και γιαπιά, με συνελεύσεις και συσκέψεις, με παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς για το ωράριο, το μεροκάματο και την Ασφάλιση.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι οικοδόμοι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που οργανώνουν από κοινού δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις οργανώνονται σε μια σειρά πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή κινητοποίηση θα γίνει στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Οι οικοδόμοι διεκδικούν μεταξύ άλλων: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με ουσιαστικές αυξήσεις. Κατώτατο μεροκάματο εργάτη 50 ευρώ, βοηθού 53 ευρώ, τεχνίτη 56 ευρώ, ως βάση υπολογισμού για τη διαμόρφωση του μεροκάματου (τριετίες, προσαυξήσεις). Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Οικονομική στήριξη εργαζομένων και ανέργων για την ανακούφιση από το μεγάλο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων. Να μείνει στα χαρτιά ο νόμος - έκτρωμα για τα Εργασιακά, την ποινικοποίηση των αγώνων, την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας.

Απόφαση συμμετοχής στην απεργία έχει πάρει και το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Αττικής.

Απεργιακή κινητοποίηση και σε Επισιτισμό - Τουρισμό

Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν την Τρίτη 9 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, προστασία των ανέργων, μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν βρεθεί «ανάμεσα στην ανεργία, στην αναστολή, στην εκ περιτροπής εργασία, στην τεράστια εντατικοποίηση», καθώς «η κυβέρνηση και οι εργοδότες, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση στα δικαιώματά μας, ώστε να διαφυλάξουν την τεράστια κερδοφορία που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια», τονίζει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και προσθέτει:

«Οσοι εργαζόμαστε είμαστε με εξαντλητικά ωράρια και χαμηλούς μισθούς. Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στους διανομείς, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, οι απλήρωτες υπερωρίες γενικεύονται, ενώ η ψήφιση του νόμου 4808/2021 και η επιβολή των ατομικών συμβάσεων ως ισχυρότερων από τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις θα κάνουν ακόμα χειρότερη την κατάσταση.

Οσοι δεν εργαζόμαστε, πολλοί είμαστε χωρίς εισόδημα, εφόσον "κοπήκαμε" και από το ταμείο ανεργίας. Οι υπόλοιποι λαμβάνουμε τα ψίχουλα του ταμείου το πολύ μέχρι τον Φλεβάρη. Η ακρίβεια, οι αυξήσεις στο ρεύμα και σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης εξαφανίζουν το όποιο μικρό μας εισόδημα».

Νέα απεργία στα «Praktiker»

Σε πανελλαδική 24ωρη απεργία το Σάββατο 6 Νοέμβρη προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στην «Praktiker Hellas», συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες με τις οποίες διεκδικεί την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ που να κατοχυρώνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και ενιαία δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους. Παράλληλα, απαιτεί την ανάκληση της απόλυσης του συνδικαλιστή, γραμματέα του Παραρτήματος Λάρισας, ο οποίος πετάχτηκε στην ανεργία επειδή δεν αποδέχτηκε τη μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων σύμβασής του. Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο κατάστημα της επιχείρησης στον Ταύρο (Πειραιώς 176).

Ταυτόχρονα προετοιμάζεται μαζική παράσταση διαμαρτυρίας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και άλλων σωματείων, την Παρασκευή 29 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην «Praktiker Hellas» στη Λάρισα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ