Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Φουσκώνει το κύμα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους λιμενεργάτες

Την απεργιακή συγκέντρωση, τον αγώνα των λιμενεργατών και το δίκαιο αίτημά τους να φωτιστούν οι αιτίες του προχτεσινού δυστυχήματος, καταγγέλλοντας το εργοδοτικό έγκλημα, στηρίζουν:

Τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Νομού Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού, η Ενωση Γονέων Περάματος, οι Σύλλογοι Γυναικών Πειραιά, Νίκαιας, Περάματος, Κορυδαλλού, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Σαλαμίνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Νομού Αττικής, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου - Δραπετσώνας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, η ΠΕΝΕΝ, ο ΠΑΣΕΝΤ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου. Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Το ΠΑΜΕ

«Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών», τονίζει το ΠΑΜΕ, εκφράζοντας «τα συλλυπητήρια και την ανείπωτη θλίψη των ταξικών συνδικάτων στην οικογένεια και τους συναδέλφους του αδικοχαμένου εργάτη στο γκέτο της COSCO». Επίσης, απαιτεί να αποδοθούν ευθύνες για το νέο εργοδοτικό έγκλημα και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. «Αυτή η εργασιακή κόλαση, ο σύγχρονος Μεσαίωνας στο γκέτο της εταιρείας που οι κυβερνήσεις τής παρέδωσαν ολόκληρο το λιμάνι του Πειραιά, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι τα κέρδη, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων ποτίζονται με το αίμα των εργατών. Αυτήν την εργασιακή ζούγκλα της εντατικοποίησης, της δουλειάς ήλιο με ήλιο για ένα ξεροκόμματο, τις απλήρωτες υπερωρίες μέχρι θανάτου, χωρίς μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας των εργαζομένων, με ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αυτά ήρθε να νομιμοποιήσει ο νόμος Χατζηδάκη!», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ. Και απαιτεί «να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους γι' αυτό το νέο εργοδοτικό έγκλημα. Να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO και σε κάθε χώρο δουλειάς».

Η ΟΓΕ

Τη θλίψη και την οργή της για τον αδικοχαμένο εργάτη εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων και του σωματείου τους. Με την ανακοίνωσή της, παράλληλα, στηλιτεύει τη στάση της εργολαβικής εταιρείας «DPORT Services» που συνεργάζεται με την COSCO και λίγες μέρες πριν από το θανατηφόρο «ατύχημα» διαφήμιζε πως ...προσφέρει δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία και διάγνωση για τις συζύγους των εργαζομένων της, γιατί τάχα «βρίσκεται κοντά στους εργαζομένους της και το αποδεικνύει έμπρακτα με κάθε ευκαιρία». «Από τη μία, η μεγαλοεργοδοσία και οι κυβερνήσεις της, που διαχρονικά μας τσακίζουν, θεωρούν την υγεία και ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους "κόστος", τη μητρότητα "εμπόδιο" για την εργαζόμενη, έχοντας μετατρέψει την υγεία μας σε πανάκριβο εμπόρευμα. Και από την άλλη, μας πετάνε ψίχουλα για να ξεχάσουμε τα εγκλήματά τους», σχολιάζει η ΟΓΕ.

«Αρνούμαστε να ζούμε με τον τρόμο αν οι πατεράδες, οι σύντροφοι και τα παιδιά μας θα γυρίσουν νεκροί ή σακατεμένοι από το μεροκάματο της κόλασης! Αρνούμαστε να θυσιάζουμε τις ζωές και την υγεία μας για να σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ της κερδοφορίας τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι», ξεκαθαρίζει η ΟΓΕ.

Διεθνής αλληλεγγύη

Μήνυμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά στέλνει η συνδικαλιστική οργάνωση USB από την Ιταλία.

Στο μήνυμά της αναφέρει: «Η USB εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους συναδέλφους του εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του στο γκέτο της COSCO. Οι εργαζόμενοι της COSCO βρίσκονται ήδη σε 24ωρη απεργία για να μη θρηνήσουν άλλους νεκρούς εργάτες. Η USB στέκεται στο πλευρό των απεργών εργατών στο λιμάνι του Πειραιά. Μοιραζόμαστε και στηρίζουμε τους αγώνες των ταξικών συνδικάτων διεθνώς ενάντια στις εργασιακές συνθήκες που εκμεταλλεύονται τους εργάτες μέχρι θανάτου.

Η USB κατανοεί απόλυτα αυτόν τον αγώνα καθώς στην Ιταλία υπάρχει αυξανόμενος αριθμός θανάτων στην εργασία, ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Είναι καιρός οι εργοδότες να λογοδοτήσουν γι' αυτούς τους θανάτους. Στο πλευρό των εργατών της COSCO, ο πόνος σας είναι και δικός μας».

Τη στήριξή της στα αιτήματα των εργαζομένων εκφράζουν επίσης η Συντεχνία Εργατοϋπαλλήλων Γεωργίας, Δασών, Μεταφορών, Λιμενεργατών, Ναυτεργατών και Συναφών Επαγγελμάτων Κύπρου και η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών, Επικοινωνιών Λ. Αμερικής (FUTAC).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ