Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Οξυνση της έντασης μετά την απόπειρα κατά του πρωθυπουργού

Οξύνεται η ένταση στο Ιράκ, στο φόντο της προχτεσινής αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού, Μουστάφα αλ Καντχίμι στην κατοικία του, στην «Πράσινη Ζώνη» ασφαλείας στη Βαγδάτη.

Η επίθεση έγινε με εξοπλισμένα drones και προκάλεσε τον τραυματισμό 7 σωματοφυλάκων και υλικές ζημιές στην πρωθυπουργική κατοικία. Ο Καντχίμι βγήκε αλώβητος από την απόπειρα και εμφανίστηκε την Κυριακή στη δημόσια τηλεόραση με μόνο έναν επίδεσμο στο αριστερό χέρι, ενώ ανέπτυξε στρατεύματα πέριξ της πρωτεύουσας.

Κατά τον Ιρακινό ταξίαρχο Γ. Ρασούλ, τα drones προήλθαν από νοτιοανατολικά προάστια και πετούσαν σε πολύ χαμηλό ύψος και γι' αυτό δεν έγιναν αντιληπτά από τα συστήματα ασφαλείας.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, ενώ διεθνή πρακτορεία αναπαρήγαγαν «πληροφορίες» πως πίσω της μπορεί να βρίσκονται φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές που έχασαν περίπου τα 2/3 των εδρών τους στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και καταγγέλλουν νοθεία.

Η δε επίθεση έγινε δύο μέρες μετά τις σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών (συμπεριλαμβανομένων ανδρών από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές) και δυνάμεων ασφαλείας στο κέντρο της Βαγδάτης, την περασμένη Παρασκευή, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός διαδηλωτή και τον τραυματισμό τουλάχιστον 30 άλλων. Ο πρωθυπουργός τότε είχε καταδικάσει τις επιθέσεις και είχε εμφανιστεί να διατάζει έρευνα για να εξακριβωθεί ποιος προκάλεσε τα επεισόδια και ποιο στέλεχος της αστυνομίας παραβίασε την εντολή για μη ρίψη πυρών σε διαδηλωτές.

Οι αντιδράσεις από Ιράν και ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε την απόπειρα δολοφονίας του Ιρακινού πρωθυπουργού. Κατηγορώντας τις ΗΠΑ, τόνισε πως τέτοιες ενέργειες είναι προς το συμφέρον δυνάμεων που εισέβαλαν στο Ιράκ πριν από 18 χρόνια, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ γνωρίζουν «τις συνωμοσίες που στοχοποιούν την πρόοδο και την ασφάλεια στο Ιράκ».

Σημειώνεται ότι την Κυριακή εμφανίστηκε αιφνιδίως στη Βαγδάτη ο Ιρανός διοικητής των δυνάμεων «Αλ Κουντς» των «Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης», στρατηγός Ισμαήλ Γαάνι, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν αντιτίθεται σε κανέναν πολιτικό που θα προταθεί από τα κόμματα και τους εκλογικούς συνασπισμούς Σιιτών ως υποψήφιος για τη θέση του επόμενου πρωθυπουργού του Ιράκ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καταδίκασε την απόπειρα δολοφονίας, δίνοντας εντολή στις μυστικές υπηρεσίες να παράσχουν κάθε δυνατή «βοήθεια» στο Ιράκ για τον εντοπισμό των δραστών. Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, επικοινώνησε την Κυριακή τηλεφωνικά με τον Ιρακινό πρωθυπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ