Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Φουντώνουν εκ νέου ενδοαστικές κόντρες και διεθνείς παρεμβάσεις

Οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στη Λιβύη και οι ιμπεριαλιστικές κόντρες, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης στο Παρίσι και των προεδρικών εκλογών της 24ης Δεκέμβρη, φουντώνουν για μία ακόμη φορά, με τελευταίο «επεισόδιο» την αποπομπή της υπουργού Εξωτερικών Νάτζλα αλ Μανγκούς, με απόφαση του Προεδρικού Συμβουλίου.

Αφορμή έδωσε συνέντευξή της στο BBC σχετικά με τη βομβιστική επίθεση στο Λόκερμπι της Σκοτίας το 1988. Η υπουργός αναφέρθηκε στην πιθανή έκδοση ενός ακόμα Λίβυου υπόπτου που καταζητείται από τις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση της Λιβύης είναι ανοιχτή στη συνεργασία με την Ουάσιγκτον για το θέμα. Το Προεδρικό Συμβούλιο αντέδρασε, κατηγορώντας την αλ Μανγκούς για άσκηση εξωτερικής πολιτικής χωρίς συντονισμό με αυτό.

Την αποπομπή απέρριψε ο «μεταβατικός» πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίζει για το υπουργικό συμβούλιο και την αποπομπή υπουργών. Μερικές ώρες αργότερα ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Στο μεταξύ, χτες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Π. Στάνο, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με την αποπομπή της Λίβυας ΥΠΕΞ, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη Λιβύη να εργαστούν για «ένα αποτέλεσμα χωρίς αποκλεισμούς» στις επερχόμενες εκλογές.

Το Σαββατοκύριακο πάντως εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ ο Σαντάμ Χάφταρ, γιος του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Το γαλλικό αεροσκάφος της εταιρείας «Dassault Falcon» είχε απογειωθεί από το Ντουμπάι και έμεινε στο Τελ Αβίβ για 90 λεπτά, στη διάρκεια των οποίων φέρεται πως παζάρευε την υποστήριξη του Ισραήλ σε ενδεχόμενη νίκη του στρατάρχη Χάφταρ στις λιβυκές προεδρικές εκλογές και πιθανή σύναψη σχέσεων Λιβύης - Ισραήλ, στο πλαίσιο των «συμφωνιών του Αβραάμ», με αντάλλαγμα μια νέα λιβυκή κυβέρνηση που θα είναι πιο κοντά στα συμφέροντα ΗΠΑ - Ισραήλ και λιγότερο θετική απέναντι στην Αγκυρα.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή είχε μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη ο Λίβυος πρωθυπουργός Α. Χ. Ντμπεϊμπά, συζητώντας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν περαιτέρω τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας.

Τέθηκε μάλιστα ζήτημα περαιτέρω αύξησης των τουρκικών στρατευμάτων στο λιβυκό έδαφος, παρά τις αποφάσεις της λιβυκής στρατιωτικής επιτροπής 5+5 και των διεθνών διασκέψεων του Βερολίνου για απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη Λιβύη. Τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «ανησυχία» για τις εντάσεις στον τομέα της ασφάλειας στη Λιβύη. Ο Ερντογάν μάλιστα φέρεται να επιβεβαίωσε τη συνέχιση της αμέριστης υποστήριξης της Αγκυρας στη λιβυκή «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» του Ντμπεϊμπά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ