Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΑΚΕΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Πακέτο 1,2 τρισ. για τα μονοπώλια

...με «πυξίδα» τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής καπιταλιστικής οικονομίας, ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων για περίοδο 8 χρόνων, μέσω του νομοσχεδίου για «εκσυγχρονισμό» των υποδομών, ενέκρινε την Παρασκευή και η Βουλή των Αντιπροσώπων (είχε προηγηθεί η διακομματική έγκρισή του στη Γερουσία), με τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να «πανηγυρίζει» χαρακτηριστικά ότι το πακέτο αυτό «μας βάζει σε μια πορεία να κερδίσουμε τον οικονομικό ανταγωνισμό του 21ου αιώνα που αντιμετωπίζουμε από την Κίνα και άλλες μεγάλες χώρες και τον υπόλοιπο κόσμο».

Μεταξύ άλλων, τα κονδύλια του πακέτου αφορούν στη στήριξη επενδύσεων σε οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, γέφυρες, λιμάνια, αεροδρόμια, «πριμοδότηση» των μονοπωλίων της ηλεκτροκίνησης (μεταξύ άλλων με εθνικό δίκτυο φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, αντικατάσταση στόλου κρατικών υπηρεσιών με ηλεκτρικά οχήματα κ.ά.) και άλλες «πράσινες» μπίζνες, με τον Μπάιντεν να κάνει λόγο για «μετατροπή της κλιματικής κρίσης σε ευκαιρία».

Με τα ενδοκαπιταλιστικά παζάρια για τη μοιρασιά να συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή και να διαπερνούν Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 228 βουλευτές, μεταξύ των οποίων 13 Ρεπουμπλικάνοι, ενώ 206 ψήφισαν κατά, μεταξύ των οποίων και 6 Δημοκρατικοί.

Στο μεταξύ, τα παζάρια συνεχίζονται και για το «συμπλήρωμα» του παραπάνω πακέτου, το λεγόμενο «κοινωνικό» νομοσχέδιο (Build Back Better Act), το οποίο - πίσω από ένα περιτύλιγμα «κοινωνικής πολιτικής» και δήθεν «προστασίας του περιβάλλοντος» - αποτελεί έναν νέο «μποναμά» με «πυξίδα» τις ανάγκες των μονοπωλίων, ύψους 1,75 τρισ. δολαρίων, εκ των οποίων περίπου 555 δισ. αφορούν και πάλι «πράσινες» επενδύσεις.

  • Στην Ουάσιγκτον θα μεταβεί αύριο Τετάρτη η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ