Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Σοβάδες πέφτουν, σκεπές καταρρέουν, σχολεία κρέμονται στο κενό

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας
Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας
Ξανά στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο επανέρχονται τα κρίσιμα ζητήματα κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών, καθώς τις τελευταίες μέρες καταγράφηκαν τρία περιστατικά σε σχολεία: Πτώση σοβάδων μέσα σε σχολική τάξη στην Καλαμάτα, κατάρρευση τμήματος στέγης σχολικού κτιρίου στην Ελασσόνα και πτώση τμήματος εξωτερικού τοιχίου στην Αρτα, όπου τμήμα του σχολείου ...κρεμόταν στον αέρα! Η τραγική κατάσταση στη σχολική στέγη έρχεται να αναδείξει την υποκρισία της κυβερνητικής πολιτικής, που μιλά για «αναβάθμιση» του σχολείου μέσω των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που προωθούν την κατηγοριοποίηση και την «αυτονομία» των σχολικών μονάδων, καθώς και τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, που με τη λογική «κόστους - οφέλους» οδηγούν σε χειροτέρευση της κατάστασης στην Παιδεία σε όλα τα επίπεδα.

Τμήμα της στέγης κατέρρευσε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας τη Δευτέρα. Παρά τις μεγάλες ζημιές, δεν υπήρξε ευτυχώς κάποιος τραυματισμός, ενώ το σχολείο έμεινε κλειστό και χτες. Σε ανακοίνωση της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελασσόνας στηλιτεύει τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της υφυπουργού Παιδείας στα σχολεία της Ελασσόνας μετά τον σεισμό της 3ης Μάρτη, ότι «όλα είναι έτοιμα» και «λειτουργούν μια χαρά στην Εκπαίδευση». Και καλεί γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, συνολικά τον λαό της περιοχής «να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών και την προστασία της υγείας και της ζωής τους».

Το 1ο ΓΕΛ Καλαμάτας
Το 1ο ΓΕΛ Καλαμάτας
Την ίδια μέρα, ένα ακόμα περιστατικό με πτώση σοβάδων από μεγάλη επιφάνεια της οροφής σημειώθηκε σε σχολική τάξη του 1ου ΓΕΛ Καλαμάτας. Από τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός, καθώς οι σοβάδες έπεσαν πάνω στα θρανία την ώρα του διαλείμματος. «Αυτές είναι οι εικόνες από το "σύγχρονο και αυτόνομο" σχολείο που φτιάχνουν η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το Τομεακό Συμβούλιο Μεσσηνίας της ΚΝΕ. «Μάλιστα χρησιμοποιούν με υποκριτικό τρόπο την έννοια της "αξιολόγησης", για να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες για την κατάσταση του δημόσιου σχολείου. Θέλουν να φορτώσουν τα βάρη και την ευθύνη για τη σχολική μονάδα και τη λειτουργία της στους καθηγητές, στους γονείς που θα πληρώνουν από την τσέπη τους ή θα ψάχνουν χορηγούς», τονίζει και αναφέρεται και στις ευθύνες της δημοτικής αρχής.

Στην Αρτα έπεσε τμήμα του εξωτερικού τοιχίου του 9ου Δημοτικού Σχολείου, με αποτέλεσμα ένα κομμάτι του σχολείου να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Τόσο το 9ο Δημοτικό όσο και το 11ο Νηπιαγωγείο Αρτας θα παραμείνουν κλειστά και σε τηλεκπαίδευση μέχρι την Παρασκευή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, το γεγονός «επέφερε και επιδείνωσε η έντονη πολυήμερη βροχόπτωση», ωστόσο «η μερική αποκόλληση του τοιχίου παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2021»! Παράλληλα ισχυρίζεται ότι «οι τεχνικές υπηρεσίες είχαν πλήρη εικόνα της κατάστασης», ενώ πλέον «ο εργολάβος βρίσκεται στο σημείο για τις απαραίτητες εργασίες»...


Το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αρτας
Το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αρτας
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνας για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία (2024-10-01 00:00:00.0)
Κατέρρευσε ολόκληρη η ψευδοροφή σε αίθουσα σχολείου (2023-08-04 00:00:00.0)
Αντιμέτωπα με κάθε λογής προβλήματα σχολεία της χώρας (2023-02-01 00:00:00.0)
Σε άθλια κατάσταση τα σχολεία στη Μαγνησία (2019-01-22 00:00:00.0)
Να παρθούν μέτρα για τη σχολική στέγη (2015-07-16 00:00:00.0)
Μαθαίνουν να... αποφεύγουν τους σοβάδες! (2006-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ