Τρίτη 1 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγώνας για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία

Το σχολικό κτίριο όπου έπεσαν την περασμένη βδομάδα σοβάδες σε τάξη επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ | Προκλητικές οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη σχολική στέγη

Το συγκρότημα του 3ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, που ήρθε για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα μετά την πτώση σοβάδων μέσα σε τάξη εν ώρα μαθήματος, επισκέφθηκαν χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Βασίλης Τομπουλίδης.

Συζήτησαν με τους εκπαιδευτικούς για τα ζητήματα της Παιδείας, τη σχολική στέγη, τις συγχωνεύσεις, την αξιολόγηση, τα μισθολογικά θέματα, την ακρίβεια, συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης που κλιμακώνει την επίθεση στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, και χτυπά τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.

Ιδιαίτερα στάθηκε η συζήτηση στα οξυμένα προβλήματα σχολικής στέγης με τα γερασμένα και υποσυντηρημένα κτίρια, τη διάχυση των ευθυνών ανάμεσα σε υπουργείο, δήμο και αντιδημάρχους.

Τα στελέχη του ΚΚΕ ανέδειξαν ότι το παράδειγμα με τη στέγαση του Διαπολιτισμικού σχολείου δείχνει ότι η διοίκηση του δήμου δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης. Ειδικά για την περίπτωση του 3ου Γυμνασίου - Λυκείου, σχολίασαν ότι η διοίκηση του δήμου δεν μπορεί να επικαλείται ότι δεν γνώριζε την κατάσταση, καθώς με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη μεταστέγαση του Διαπολιτισμικού στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα, είχε αναδειχθεί η κακή του κτιριακή κατάσταση.

Ο Γιάννης Δελής και ο Βασίλης Τομπουλίδης τόνισαν ότι χρειάζεται διεκδικητικός αγώνας, σε κοινό μέτωπο γονέων, παιδιών, εκπαιδευτικών, για αύξηση της χρηματοδότησης για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία για όλα τα παιδιά.

Σ' αυτόν τον αγώνα, είπαν, το ΚΚΕ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί, μέσα και έξω από τη Βουλή και τα Δημοτικά - Περιφερειακά Συμβούλια, αποκαλύπτοντας τους υπεύθυνους και οργανώνοντας την πάλη του λαού της περιοχής με βάση τις πραγματικές του ανάγκες.

Προκλητικοί οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και οι εξαγγελίες για νέα σχολεία

«Οι προκλητικοί πανηγυρισμοί, για 17 νέα σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία, έσκασαν με κρότο στους πεσμένους σοβάδες των σχολείων μας», σημειώνει η Τομεακή Επιτροπή Εκπαιδευτικών του ΚΚΕ, με αφορμή τα όσα είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Ν. Ταχιάος, στην Ερώτηση του βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γ. Δελή, για τη σχολική στέγη στην Κεντρική Μακεδονία.

Σε ανακοίνωσή της αποκαλύπτει την τραγική κατάσταση που υπάρχει στη σχολική στέγη και αναφέρει: «Αποδείχτηκε ξανά πόσο μακριά είναι η πολιτική της κυβέρνησης από τις ανάγκες των σχολείων.

Πάει πολύ να πανηγυρίζει όταν:

  • Τα 17 σχολεία που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ, έχουν εξαγγελθεί εδώ και 4 χρόνια και θα ολοκληρωθούν - πιθανόν - το 2026. Τη διαχείριση, λειτουργία και φύλαξή τους θα την έχει η ανάδοχη κατασκευαστική εταιρεία για 25 χρόνια, αφού πρώτα το κράτος δώσει 128 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τους.
  • Την τελευταία δεκαετία στην Κεντρική Μακεδονία δεν κατασκευάστηκαν ούτε 10 νέα σχολεία.
  • Από τα 41 σχολεία που έχουν ιδρυθεί στην Κεντρική Μακεδονία, τα 30 παραμένουν στα χαρτιά. Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, κ. Κόπτσης, μάλιστα, δήλωσε πρόσφατα ότι αυτά τα σχολεία δεν είναι πλέον αναγκαία.
  • Μόνο φέτος 8 σχολεία έχουν κλείσει ή προωθείται το κλείσιμό τους λόγω ακαταλληλότητας (λυόμενα δήμου Θεσσαλονίκης, 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - Χορτιάτη, Σχολείου Αυτισμού), ενώ πάνω από 25 οικόπεδα που ήταν χαρακτηρισμένα για σχολική στέγη, αποχαρακτηρίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Αυτή τη στιγμή η περιοχή μας χρειάζεται πάνω από 120 νέα σχολεία. Οχι μόνο για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες ειδικά σε ορισμένες περιοχές (π.χ. δήμος Θέρμης, Ευόσμου κ.α.), αλλά και για να αντικαταστήσουν παλιά σχολεία που ξεπερνάνε τα 50 χρόνια ζωής ή δημοτικά και νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε κοντέινερ, την πλειοψηφία των ειδικών σχολείων που στεγάζονται σε ερείπια. Είναι αναγκαίος επίσης αντισεισμικός έλεγχος, αφού είναι γνωστό ότι στην πλειοψηφία των σχολείων δεν έχει υλοποιηθεί ούτε καν ο πρωτοβάθμιος οπτικός έλεγχος. Ας μην ορκίζεται, λοιπόν ο κ. Ταχιάος, σαν τον προκάτοχό του, που δεν σήκωνε κουβέντα για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, γιατί μπορεί να εκτεθεί ανεπανόρθωτα».

Η ΤΕ Εκπαιδευτικών τονίζει ότι μπορεί η σχολική στέγη να μην αποτελεί «επιλέξιμη δαπάνη» για την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, γιατί δεν φέρνει κέρδη, όμως «δεν θα αφήσουμε να γίνουν τα σχολεία νέα Τέμπη.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες για να κατασκευαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, που να υπηρετούν τις παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών, με όλες τις απαραίτητες υποδομές.

Οπως υπάρχει και τεράστιος πλούτος για να κατασκευαστούν. Μόνο για τις φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα η ελληνική κυβέρνηση έχει ξοδέψει σε ένα 7μηνο πάνω από 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσα χρειάζονται για ακόμα 15 νέα σχολεία. Ενώ το ίδιο 7μηνο στα κρατικά ταμεία μπήκαν 5,5 δισ. ευρώ από την υπεραπόδοση των ματωμένων πλεονασμάτων, δηλαδή όσα χρειάζονται για 680 νέα σχολεία!».

Και απαιτεί κατάρτιση προγράμματος ανέγερσης νέων σχολείων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Αντικατάσταση των παλιών κτιρίων, επισκευή - συντήρηση των νεότερων. Αντικατάσταση όλων των kibo που στεγάζουν κύρια νηπιαγωγεία. Ουσιαστικούς ελέγχους για την ασφάλεια όλων των κτιρίων κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μην κλείσει, να μη μεταφερθεί, να μη συγχωνευθεί κανένα σχολείο (2024-06-21 00:00:00.0)
Αγώνας για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία (2021-11-11 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις του ΚΚΕ για προβλήματα σχολικής στέγης (2019-09-27 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για τα προβλήματα των σχολείων (2012-12-01 00:00:00.0)
Να μπει φρένο στις αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση (2010-09-24 00:00:00.0)
Οξύ το πρόβλημα σχολικής στέγης (2008-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ