Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ
«Μαγιά» και για νέα σχήματα με τη σφραγίδα των ΗΠΑ

Στόχος ένας νέος «συνασπισμός» με τη συμμετοχή των ΗΠΑ από τη Β. Αφρική έως τον Περσικό απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα

Eurokinissi

Η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ έγινε χτες στην Ιερουσαλήμ, με τον Κυρ. Μητσοτάκη, παρουσία του Ισραηλινού ομολόγου του Ναφτάλι Μπένετ και του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, να δίνει ξανά όρκους πίστης στο αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής σχήμα με το κράτος - δολοφόνο.

Χαρακτηριστικά, στις κοινές τους δηλώσεις, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ καλύτερες», υπογραμμίζοντας τη «στέρεη στρατηγική εταιρική σχέση που καταφέραμε να σφυρηλατήσουμε τα τελευταία χρόνια». Βάζοντας μια σειρά πεδία «συνεργασίας», όπως η Πολιτική Προστασία, έπιασε και τις μπίζνες στην Ενέργεια, σημείωσε «τη σημασία του East Med Gas Forum ως μηχανισμού συνεργασίας για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου», παραπέμποντας και στα έργα υποδομής που προωθούνται «και θα δημιουργήσουν μια πιο ενοποιημένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών μας». Χαιρέτισε, εξάλλου, τις «σημαντικές ισραηλινές επενδύσεις στην Ελλάδα».

Στο τραπέζι έβαλε και τις «περιφερειακές προκλήσεις», όπως «τις απαράδεκτες προκλήσεις που αφορούν στα Βαρώσια», επαναλαμβάνοντας τις θέσεις της κυβέρνησης στο εν εξελίξει παζάρι και κατηγορώντας την Τουρκία για «συνεχιζόμενη αδιαλλαξία» και «απαράδεκτη επιθετικότητα, τόσο στην ξηρά όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου».

Θέτοντας όλα τα παραπάνω στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών που οξύνουν τις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις, έσπευσε να επισημάνει «πόσο σημαντικός είναι, και για την Ελλάδα, ο ευρύτερος μηχανισμός συνεργασίας που δημιουργήθηκε στην περιοχή, ως αποτέλεσμα των "Συμφωνιών του Αβραάμ"», προσθέτοντας ότι «το σχήμα "3+1" με τη συμμετοχή των ΗΠΑ είναι επίσης εξαιρετικής σημασίας». Παρέπεμψε μάλιστα στις συνομιλίες που είχε προχτές με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν και τον γερουσιαστή Μενέντεζ, στους οποίους, όπως είπε χτες, τόνισε «για ακόμη μια φορά πόσο σημαντικό είναι οι ΗΠΑ να παραμείνουν ενεργές στην Ανατολική Μεσόγειο».

Εξάλλου, η τριμερής κατέληξε σε Κοινή Διακήρυξη, όπου τονίζεται πως οι λεγόμενες Συμφωνίες του Αβραάμ «προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση σχέσεών μας με τις χώρες του Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής», φέρνοντας ως παράδειγμα τη συνάντηση του περασμένου Απρίλη με τη συμμετοχή και των ΗΑΕ, και δεσμεύονται «να διευρύνουμε το πεδίο της συνεργασίας μας προς καθέναν και όλους τους ενδιαφερόμενους που μοιράζονται τις ίδιες πεποιθήσεις και στόχους».

«Αυτή η συνεργασία έχει τη δυναμική να δημιουργήσει έναν νέο συνασπισμό βασιζόμενο σε κοινούς στόχους για περιφερειακή σταθερότητα προς αντιμετώπιση της πρόκλησης του ριζοσπαστισμού και την προώθηση οικονομικών συμφερόντων. Το πλαίσιο συνεργασίας "3+1" με τις ΗΠΑ καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδουμε στον ρόλο των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Προσβλέπουμε στην εντατικοποίηση της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ με στόχο τον σχεδιασμό συμμετοχής των ΗΠΑ, στο κατάλληλο πολιτικό επίπεδο, σε μία από τις επόμενες συναντήσεις», αναφέρουν.

Απογειώνοντας την πρόκληση - την ώρα που συνεχίζονται ο εποικισμός και η κατοχή εδαφών της Παλαιστίνης - καταδικάζουν «σθεναρά και απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας, καθώς και υποκίνησης σε βίαιες ενέργειες» και καλούν τη «διεθνή κοινότητα να εργαστεί από κοινού για να περιορίσει τη μετακίνηση τρομοκρατών και ξένων μαχητών, να περιορίσει τη βοήθεια σε τρομοκρατικές οντότητες και να καταπολεμήσει τη διάδοση του εξτρεμισμού». «Η διάδοση κατευθυνόμενων οπλικών συστημάτων ακριβείας και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAVs) και πυραύλων Κρουζ είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη, την οποία είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε», αναφέρουν σε άλλο σημείο, αναπαράγοντας βασικά αμερικανο-ισραηλινές κατηγορίες κατά του Ιράν.

Για τη μοιρασιά της λείας στην Ενέργεια προκρίνουν ως εργαλείο το λεγόμενο Διεθνές Δίκαιο, «συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού του δικαιώματος όλων των κρατών να ασκούν τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα τους». Τονίζουν, άλλωστε, ότι το East Med Gas Forum, του οποίου την προεδρία θα αναλάβει η Κύπρος την 1/1/2022, «αποτελεί μέγιστη ευκαιρία για συνεργασία και διάλογο, για τους ενδιαφερόμενους της περιοχής».

Διακηρύσσουν επίσης ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται «για την προώθηση της ενεργειακής και ηλεκτρικής διασυνδεσιμότητας μεταξύ των χωρών μας μέσω του έργου διασύνδεσης Euro-Asia Interconnector, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς Ενέργειας, που παράγεται από ΑΠΕ.

Ο Μητσοτάκης είχε και διμερείς συναντήσεις με τον Μπένετ, στο περιθώριο της Τριμερούς, καθώς και με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ιτσχάκ Χέρτζογκ. Με τον Μπένετ, όπως αναφέρεται από το Μαξίμου, «έγινε ανασκόπηση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - Ισραήλ» και μεταξύ άλλων ασχολήθηκαν με «την προοπτική του σχήματος 3+1 και τρόπους εντατικοποίησης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ Πολιτείες, όπως και τη δυνατότητα συνεργασίας με άλλες χώρες της περιοχής που έχουν την πολιτική βούληση για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ