Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Επιτάχυνση κινήσεων που ενισχύουν «φυγόκεντρες» διεργασίες

Σε κινήσεις που επιταχύνουν «φυγόκεντρες» διεργασίες στο προτεκτοράτο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, στο φόντο των εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στα Βαλκάνια, προχωρά η πλευρά της Σερβικής Δημοκρατίας (Republika Srpska), δηλαδή το ένα από τα δύο «συστατικά» μέρη της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, όπου κυριαρχούν οι Σερβοβόσνιοι.

Ετσι, η Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας ενέκρινε την Παρασκευή την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης από τις Ενοπλες Δυνάμεις, τη Δικαιοσύνη και τη φορολογική αρχή της ενιαίας ομοσπονδιακής οντότητας, όπως ίσχυε έως τώρα, με βάση και τη Συμφωνία του Ντέιτον (φθινόπωρο 1995).

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων Μ. Ντόντικ δήλωσε ότι «η Βοσνία οδεύει προς μια κατεύθυνση για την οποία δεν είχαμε συμφωνήσει υπογράφοντας την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον» και πως «έχει έρθει η ώρα η Σερβική Δημοκρατία να κερδίσει την ελευθερία».

Πριν τη συνεδρίαση σχολίασε ότι «εάν δεν έχουμε τώρα τα πολιτικά αντανακλαστικά (...) σε δύο χρόνια δεν θα έχουμε πια τίποτε για να υπερασπισθούμε» και ότι «οι άνθρωποι που ηγούνται της Σερβικής Δημοκρατίας είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν».

Αντιδρώντας στα παραπάνω, σε κοινή τους ανακοίνωση, οι πρεσβείες ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας αλλά και η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Σαράγεβο προειδοποίησαν ότι «τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού στη βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας (ΣΔ) πρέπει να γνωρίζουν ότι το να συνεχίζουν σε αυτό το αδιέξοδο μονοπάτι της πρόκλησης του πλαισίου της Συμφωνίας του Ντέιτον καταστρέφει τις οικονομικές προοπτικές της οντότητας (ΣΔ), απειλεί τη σταθερότητα της χώρας και όλης της περιοχής και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στην ΕΕ».

Αναφέρουν ότι Σαράγεβο και Μπάνια Λούκα (πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας) «έχουν ευκαιρίες να επαναλάβουν το διάλογο και βρουν επειγόντως λύση», ενώ ενθαρρύνουν «όλους τους ηγέτες (σ.σ. της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης) να οικοδομήσουν αμοιβαία εμπιστοσύνη εγκαταλείποντας αμέσως τη διαιρετική και εμπρηστική ρητορική και να επιστρέψουν πλήρως στους κρατικούς θεσμούς, όπου μπορούν επίσης να συζητήσουν ζητήματα διαφωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ