Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Στο επίκεντρο η εναντίωση στις «αποσταθεροποιητικές ενέργειες» της Κίνας

Ενώ οι Πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας θα έχουν αύριο τηλεδιάσκεψη

«Εναντιωνόμαστε σε όλες τις ενέργειες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ή σε κάθε άλλο παράγοντα που έχει στόχο να αποσταθεροποιήσει την περιοχή», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, επικαλούμενος το «Διεθνές Δίκαιο» και την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας και των υπερπτήσεων», λίγο πριν ξεκινήσει πολυήμερες επαφές στη Νοτιοανατολική Ασία και περιγράφοντας την αυξανόμενη φιλοδοξία της Κίνας ως «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική πρόκληση του 21ου αιώνα».

Χτες ο Μπλίνκεν έφτασε στην Ινδονησία. Σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τζ. Γουιντόντο «έδωσαν έμφαση στη σημασία της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ - Ινδονησίας και συζήτησαν τρόπους για να δυναμώσουν τη διμερή σχέση», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Μπλίνκεν συνεχάρη την Τζακάρτα για την προεδρία που θα αναλάβει στο «G20» την 1η Γενάρη και «εξέφρασε στήριξη για την ηγετική θέση της Ινδονησίας στον Ινδο-Ειρηνικό, ως της τρίτης μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου και ισχυρού συστατικού για την έννομη διεθνή τάξη πραγμάτων».

Ακόμα, «επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την κεντρική σημασία και τον κεντρικό ρόλο της ASEAN». Μεταξύ άλλων οι δύο άνδρες «συζήτησαν τη διμερή και την περιφερειακή συνεργασία για την αντιμετώπιση προκλήσεων από τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και την κλιματική κρίση και την πανδημία COVID-19».

Μετά την Ινδονησία ο Μπλίνκεν θα βρεθεί σε Μαλαισία και Ταϊλάνδη, ενώ θα συναντήσει στη Χαβάη τον επικεφαλής της INDOPACOM (διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ).

Στο μεταξύ, δύο από τους στενότερους εταίρους των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, Αυστραλία και Νότια Κορέα, υπέγραψαν χτες συμφωνία αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 1 δισ. αυστραλιανών δολαρίων (634 εκατ. ευρώ).

Συγκεκριμένα, η Καμπέρα θα αγοράσει από την κορεατική εταιρεία «Hanwha» 30 αυτοκινούμενα πυροβόλα, 15 οχήματα μεταφοράς πυρομαχικών και ραντάρ εντοπισμού εχθρικού πυροβολικού, που - όπως υποστήριξε ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας Π. Ντάτον - η απόκτησή τους θα σημάνει την «αύξηση της δύναμης πυρός και της ασφάλειας του αυστραλιανού πυροβολικού». Η συμφωνία «έκλεισε» στο πλαίσιο 4ήμερης επίσκεψης του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Μουν Τζε Ιν στην Αυστραλία.

«Εχουμε δεσμευτεί να διατηρήσουμε την περιοχή μας ασφαλή και να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας στο ταχύτατα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον», πρόσθεσε ο Ντάτον.

Τηλεδιάσκεψη των Προέδρων Κίνας και Ρωσίας

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το κινεζικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως αύριο ο Πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ θα έχει τηλεδιάσκεψη με το Ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου, Γ. Γουενμπίν, δήλωσε ότι «είμαστε βέβαιοι πως αυτή η τηλεδιάσκεψη θα προωθήσει ακόμα περισσότερο την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας και θα δώσει ορμή στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στρατηγικής συνεργασίας και πρακτικής αλληλεπίδρασης, όπως επίσης ότι θα δώσει σταθερότητα και θετική ενέργεια στη χαοτική διεθνή κατάσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ