Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΚΑΛΗΔΟΝΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
Επικράτηση του «όχι», πολύ μεγάλη η αποχή

Με συμμετοχή μόλις 43,9% - καθώς οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας καλούσαν σε αποχή - έγινε προχτές το τρίτο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Νέας Καληδονίας, εξωχώριας κτήσης της Γαλλίας στον Ειρηνικό, ανατολικά της Αυστραλίας, με περίπου 280.000 κατοίκους.

Το «όχι» επικράτησε με 96,49%, έναντι μόλις 3,51% του «ναι».

Ηταν το τρίτο και τελευταίο δημοψήφισμα για το θέμα, στο πλαίσιο προβλέψεων σχετικού γαλλικού νόμου. Το «όχι» είχε επικρατήσει και στα δύο προηγούμενα, το 2020 και το 2018, με 53,26% και 56,7%. Η συμμετοχή το 2020 έφτασε το 85,64%, ενώ το 2018 ήταν περίπου 81%.

Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας (που εκφράζονται και μέσω του κόμματος FLNKS) ανακοίνωσαν ότι «δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα και την εγκυρότητα της ψηφοφορίας αυτής» και ότι το δημοψήφισμα δεν συνάδει με τη διαδικασία απο-αποικιοποίησης, ούτε με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ο οποίος ενέταξε τη Νέα Καληδονία «στον κατάλογο των χωρών προς απο-αποικιοποίηση». Πρόσθεσαν δε ότι «ο δρόμος του διαλόγου κόπηκε από το πείσμα μιας γαλλικής κυβέρνησης ανίκανης να συμφιλιώσει τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα στον Ειρηνικό με την υποχρέωσή της να απο-αποικιοποιήσει τη χώρα μας».

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν δήλωσε ότι «οι πολίτες της Καληδονίας επέλεξαν να παραμείνουν Γάλλοι. Το αποφάσισαν ελεύθερα (...) Η Νέα Καληδονία θα παραμείνει συνεπώς γαλλική», αναφέροντας ωστόσο ότι υποδέχεται με «σεβασμό και ταπεινότητα» το αποτέλεσμα, καθώς «το εκλογικό σώμα παρέμεινε βαθιά διαιρεμένο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ