Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Ζεστό» χρήμα και προνόμια στις ΜΚΟ των επιχειρηματιών

Τη διεύρυνση της οικονομικής ενίσχυσης σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, φοροελαφρύνσεις, απαλλαγές επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και μια σειρά θεσμικές αλλαγές προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Προστασία του εθελοντισμού, ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών, φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης των Ο.Κοι.Π.», που αναμενόταν να ψηφιστεί χτες στη Βουλή. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, όπως και τα άλλα αστικά κόμματα, έσπευσαν να αποθεώσουν τις ΜΚΟ και συνολικά αυτούς τους μηχανισμούς που καλλιεργούν τον κοινωνικό εταιρισμό, εξωραΐζουν το αστικό κράτος.

Εντελώς ενδεικτικά το νομοσχέδιο: Διευρύνει την οικονομική ενίσχυση των Οργανώσεων Κοινωνίας των Πολιτών σε ποσοστό 40% από το 20% που ήταν, ενώ εισάγει τη διαδικασία του αυτοελέγχου των Οργανώσεων αυτών, με το δικαίωμα μια ΜΚΟ να ορίζει ακόμη και τον ορκωτό λογιστή, όπως συμβαίνει στις ΑΕ. Ακόμα, προβλέπει φοροελαφρύνσεις, απαλλαγές επιχειρηματικών ομίλων και κάθε είδους παχυλές χρηματοδοτήσεις. Καθώς και περαιτέρω ενίσχυση των μεγάλων οργανώσεων, σε βάρος των μικρότερων μέσω της διαμόρφωσης του «ειδικού μητρώου οργανώσεων» και των προϋποθέσεων που τίθενται για την κρατική και ιδιωτική χρηματοδότηση. Διαμορφώνει κανόνες για την καταγραφή των εθελοντών στο «ΕΡΓΑΝΗ», ώστε στην πραγματικότητα να καλύπτεται πιο αποτελεσματικά η εξαρτημένη εργασία που παρέχεται σε διάφορες τέτοιες οργανώσεις, χωρίς κανένα ασφαλιστικό και εργασιακό δικαίωμα των εθελοντών.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος, δείχνοντας πώς ταυτίζονται στρατηγικά με τη ΝΔ στα κρίσιμα για το κεφάλαιο, ανέφερε ότι «υπάρχουν όντως πεδία στην πολιτική που συνιστούν επί της ουσίας εθνικά μεγέθη, στα οποία τα κόμματα έχουν όχι μόνο τη δυνατότητα να συμφωνούν, αλλά είναι απαραίτητο να σχεδιάζουν μακροπρόθεσμες εθνικές στρατηγικές. Ενα τέτοιο εθνικό θέμα συνιστά και το εγχείρημα νομοθέτησης και ρύθμισης του χώρου των εθελοντικών και κοινωφελών οργανώσεων». Παρ' όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε, κάνοντας και τον υπουργό Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, να απορεί, αφού όπως ανέφερε δεν υπάρχει «ουσιαστική διαφορά» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για το νομοσχέδιο ανέφερε ότι πρόκειται για προβλέψεις της ΕΕ που οφείλει να ακολουθήσει «μία ώριμη δυτική δημοκρατία» όπως η Ελλάδα. Το ΚΙΝΑΛ, όπως έχει πράξει με τα περισσότερα κυβερνητικά νομοσχέδια, ψήφισε υπέρ, ενώ ο εισηγητής του, Γ. Καμίνης, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι επιτέλους η κυβέρνηση «αντιλαμβάνεται πως ο ρόλος των ΜΚΟ στην Ελλάδα έχει συνδεθεί κατά κύριο λόγο με την αδυναμία του κράτους να προσφέρει τις αντίστοιχες υπηρεσίες». Καταψήφισαν Ελ. Λύση και ΜέΡΑ25, χωρίς να διαφωνούν με την ουσία.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης, σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, επισήμανε ότι επιβεβαιώθηκε ξανά ότι «είναι περισσότερα αυτά που σας ενώνουν», με συγκολλητική ουσία την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου και του κράτους που στηρίζει τις ανάγκες του. Στην προκειμένη περίπτωση, σημείωσε, ο τσακωμός τους ήταν για τα κριτήρια που προβλέπονται για την ένταξη στο μητρώο, όμως την ίδια ώρα όλοι επιδόθηκαν σε ύμνους για τον ρόλο των ΜΚΟ, αλλά και για το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ που επιβάλλει τη δραστηριοποίησή τους. Αναφέρθηκε στις προβλέψεις του νομοσχεδίου και τόνισε: «Ο δικός σας "εθελοντισμός" και η δική σας "Κοινωνία των Πολιτών" αποτελούν έναν ιδεολογικό και πολιτικό μηχανισμό ενσωμάτωσης ή αδρανοποίησης τμημάτων των εργαζομένων και των ανέργων. Βάζει εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση των μαζών, συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες εκδήλωσης των φαινομένων κοινωνικής εξαθλίωσης, δημιουργεί προσμονή ότι κάτι καλύτερο θα έρθει. Αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ταξικής αλληλεγγύης, με περιεχόμενο την αλλαγή του τρόπου παραγωγής».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επισήμανε ότι ο όρος της «Κοινωνίας των Πολιτών», που προβάλλουν, δεν ευσταθεί σε μια ταξική κοινωνία, όπου οι πολίτες χωρίζονται σε τάξεις, μία εκμεταλλεύτρια και μία εκμεταλλευόμενη, με εκ διαμέτρου διαφορετικά και συγκρουόμενα συμφέροντα. Συνεπώς, άλλο νόημα δίνει στον εθελοντισμό η αστική τάξη και άλλο η εργατική. Για την εργατική τάξη ο εθελοντισμός εκφράζεται με ταξική αλληλεγγύη και συμπαράσταση. Η αστική αντίληψη περί εθελοντισμού επεκτείνεται και στην οικονομική σημασία, όπου θεωρείται ο «τρίτος τομέας» της οικονομίας και παρέχει αγαθά και υπηρεσίες που «αδυνατούν» να προσφέρουν το κράτος και η ελεύθερη αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ