Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Η διαχρονική εγκληματική πολιτική ανυπαρξίας μέτρων προστασίας ξανά στο προσκήνιο

  • Λαϊκά νοικοκυριά βλέπουν το βιος τους να καταστρέφεται σε ακαθάριστα ποτάμια και χειμάρρους, ενώ μια γυναίκα πνίγηκε
  • Στο πλευρό των πληγέντων κλιμάκια του ΚΚΕ

Αλισσός Δυτικής Αχαΐας
Αλισσός Δυτικής Αχαΐας
«Στο ίδιο έργο θεατές» βρίσκονται για άλλη μια φορά τα λαϊκά στρώματα σε πολλές περιοχές της χώρας, μετά και τις βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου που προκάλεσαν σωρεία προβλημάτων σε Δυτική Αχαΐα, Νότια Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Ζάκυνθο και Ηπειρο, αλλά και στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και στην Κεντρική Μακεδονία, όπου μία γυναίκα, γιατρός στην Πιερία, βρήκε τραγικό θάνατο όταν το αυτοκίνητό της παρασύρθηκε από χείμαρρο.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής ανυπαρξίας αντιπλημμυρικών έργων και γενικότερα παρεμβάσεων προστασίας του λαού και της περιουσίας του, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όπως και όλων των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ο.κ.).

Καταστροφές που υπενθυμίζουν με τον χειρότερο τρόπο τις τραγικές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής κυβερνήσεων - ΕΕ και της πλειοψηφίας των τοπικών διοικήσεων, που διαχρονικά μείωσαν τις δαπάνες για τα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς δεν θεωρούνται επιλέξιμα σε σχέση με τις επιδοτήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας των Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας τον περασμένο Οκτώβρη: «Βάσει και της ισχύουσας νομοθεσίας, δεν μπορεί η Περιφέρεια να παρέμβει για τέτοιου είδους έργα, παρά μόνο αν υπάρξουν προβλήματα». Με απλά λόγια, «αντιπλημμυρικά έργα» μόνο αφού πνιγούν ολόκληρες περιοχές και κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές ...γιατί αυτό είναι πιο «συμφέρον».

Στη Δυτική Αχαΐα

Φαρκαδώνα: Τα χωράφια έγιναν μια απέραντη λίμνη
Φαρκαδώνα: Τα χωράφια έγιναν μια απέραντη λίμνη
Σχεδόν όλος ο δήμος Δυτικής Αχαΐας δοκιμάστηκε από πλημμυρικά φαινόμενα από το απόγευμα του Σαββάτου. Τα κυριότερα εντοπίστηκαν σε Αλισσό, Λουσικά, Σαγέικα, Αλυκές, Γομοστό, Λακκόπετρα, Ριόλο και Λιμνοχώρι. Σε Ελαιοχώρι και Φώσταινα η ηλεκτροδότηση είχε κοπεί από το μεσημέρι του Σαββάτου και μέχρι την Κυριακή το πρωί δεν είχε αποκατασταθεί, με προβλήματα ακόμα και για ανθρώπους που είχαν ανάγκη χρήσης οξυγόνου σπίτι τους. Εγιναν απεγκλωβισμοί ατόμων, πλημμύρισαν σπίτια, αγροικίες και αποθήκες, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε σημεία του επαρχιακού δικτύου που καθαρίζονταν ακόμα και με αγροτικά μηχανήματα.

Στο κλιμάκιο του ΚΚΕ που περιόδευσε την Κυριακή με επικεφαλής την Αναστασία Αγγελοπούλου, περιφερειακή σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καταγγέλθηκε από κατοίκους της Λακκόπετρας ότι την ώρα των έντονων φαινομένων αντιδήμαρχος ανακοίνωνε την πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών για σήμερα Τρίτη. Αλλοι καυτηρίαζαν ότι παλαιότερα έβρεχε έως και 40 μέρες αλλά παρόμοια φαινόμενα δεν υπήρχαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα ο ποταμός Πείρος σε πολλά σημεία παραμένει ακαθάριστος με καλαμιές και δέντρα στην κοίτη του, σε σημείο μάλιστα που πάνω απ' αυτόν περνάει το τρένο που συνδέει την Πάτρα με την Κάτω Αχαγιά.

Στην Αιτωλοακαρνανία

Στη Φθιώτιδα επιστρατεύτηκαν οι βάρκες στο χωριό Κόμμα

Eurokinissi

Στη Φθιώτιδα επιστρατεύτηκαν οι βάρκες στο χωριό Κόμμα
Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στο Μεσολόγγι, στη Ναύπακτο και στη Μακρυνεία. Χρειάστηκε να εκκενωθούν οικισμοί, ενώ η γέφυρα του Εύηνου ποταμού στην Εθνική Οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων υπέστη καθίζηση όταν κατέρρευσε στο ίδιο σημείο η σιδηροδρομική γέφυρα. Σε πολλά σημεία το επαρχιακό δίκτυο κατέρρευσε, χωριά έμειναν αποκομμένα, χωρίς καμία επικοινωνία. Το νερό κόπηκε στο Μεσολόγγι, που δοκιμάστηκε σοβαρά για άλλη μια φορά, ενώ χείμαρροι ξεχείλισαν στη Ναύπακτο.

Σε Ηλεία - Ζάκυνθο

Ο πλημμυρισμένος Αλφειός δημιούργησε πολλά προβλήματα στην Ηλεία, απειλώντας ακόμα και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Προβλήματα καταγράφηκαν ξανά στον κάμπο στα βόρεια του νομού, που για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από ενάμιση μήνα δοκιμάστηκε σοβαρά. Στη Ζάκυνθο πλημμύρισαν δρόμοι στο επαρχιακό δίκτυο και κόπηκε η κυκλοφορία, με κατοίκους να καταγγέλλουν κακοτεχνίες σε αρκετά σημεία.

Σε όλες τις περιοχές είναι σχεδόν ολοκληρωτική η καταστροφή στην καλλιέργεια πατάτας, ενώ σε απόγνωση βρίσκονται κτηνοτρόφοι που δεν ξέρουν πού να βοσκήσουν πλέον τα ζώα τους, αδυνατώντας ταυτόχρονα να αγοράσουν ζωοτροφές.

Αμεση ήταν η παρέμβαση του ΚΚΕ. Ανακοινώσεις εξέδωσαν η ΤΕ Αχαΐας και οι ΚΟΒ Μεσολογγίου και Ναυπάκτου, απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας του λαού και αποζημιώσεις στους πληγέντες στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κλιμάκια του Κόμματος περιόδευσαν στις πληγείσες περιοχές, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί στη Δυτική Αχαΐα περιοδεία του Νίκου Καραθανασόπουλου, μέλους της ΚΕ και βουλευτή Αχαΐας.

Μεγάλα προβλήματα στην Ηπειρο

Η γέφυρα Τριαντάφυλλου που κατέρρευσε στην Ηπείρο

INTIME NEWS

Η γέφυρα Τριαντάφυλλου που κατέρρευσε στην Ηπείρο
Στον νομό Πρέβεζας επλήγησαν ιδιαίτερα η περιοχή Φαναρίου του δήμου Πάργας, οι Δημοτικές Ενότητες Ζαλόγγου και Λούρου του δήμου Πρέβεζας και ο δήμος Ζηρού, με βιοτεχνικές και κτηνοτροφικές μονάδες να καταστρέφονται, καταστήματα και σπίτια να πλημμυρίζουν, ενώ αρδευτικά έργα, γέφυρες και δρόμοι υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Αντίστοιχα, στον νομό Θεσπρωτίας οι τεράστιες ποσότητες νερού που κατέβασε ο ποταμός Καλαμάς δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στις υποδομές αλλά και στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, που αυτό το διάστημα βρίσκονται στη φάση της συγκομιδής. Ιδιαίτερα στον κάμπο του Ασπροκκλησίου τα νερά του ποταμού «έπνιξαν» την παραγωγή μανταρινιών, φέρνοντας σε απόγνωση χιλιάδες μικροκαλλιεργητές. Λίγο νοτιότερα, σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισαν οι κάτοικοι της Γλυκής από την υπερχείλιση του ποταμού Αχέροντα, ενώ σε δεκάδες σημεία ολόκληρου του επαρχιακού δικτύου του νομού διακόπηκε η κυκλοφορία, είτε από κατολισθήσεις είτε λόγω υπερχείλισης του οδοστρώματος.

Στον νομό Ιωαννίνων, στο λεκανοπέδιο οριακή ήταν η κατάσταση σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, με την κυκλοφορία να έχει διακοπεί λόγω της πλημμύρας στο ύψος της γέφυρας της Εγνατίας με την επαρχιακή οδό Κουτσελιού - Δαφνούλας, επηρεάζοντας την πρόσβαση σε κοινότητες της περιοχής. Σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί στις μονάδες πέστροφας στην περιοχή του Τερόβου, όπου ο Λούρος ποταμός υπερχείλισε.

Στη Δημοτική Ενότητα Εγνατίας του δήμου Μετσόβου κατέρρευσε η γέφυρα Τριαντάφυλλου στη Μικρή Γότιστα, στον Αραχθο ποταμό, στον δρόμο από την Μπαλτούμα για τη Μεγάλη Γότιστα. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, η γέφυρα, κατασκευής '50 - '60, έχει αντέξει πολύ μεγαλύτερους όγκους βροχοπτώσεων κατά το παρελθόν. Ωστόσο την τελευταία περίοδο η Περιφέρεια Ηπείρου ανέθεσε σε εργολάβο έργο τοίχου αντιστήριξης από συρματοκιβώτια σε παρακείμενο σημείο από τη γέφυρα, όπου σύμφωνα με καταγγελίες ο εργολάβος αφαίρεσε υλικό γύρω από τα βάθρα της γέφυρας για να το μεταφέρει στο έργο, προκαλώντας διάβρωση, που οδήγησε στην κατάρρευση της γέφυρας. Οι έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά του νομού προκάλεσαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε οικισμούς του δήμου Κόνιτσας.

Σε ανακοίνωσή τους οι Τομεακές Επιτροπές Ιωαννίνων και Πρέβεζας του ΚΚΕ καλούν τον λαό της περιοχής να μη δείξει καμία αναμονή και ανοχή στον εμπαιγμό και στην κοροϊδία κυβέρνησης και Περιφέρειας. Να διεκδικήσει εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, να αποκατασταθούν άμεσα οι υποδομές της περιοχής κ.λπ.

Στη Θεσσαλία

Σε απέραντη λίμνη μετατράπηκαν χιλιάδες στρέμματα με σιτηρά, μηδική, δεντροκαλλιέργειες και βαμβακοχώραφα στα χωριά Κλωκοτός, Φαρκαδόνα, Κεραμίδι και Ζάρκο, ενώ σημαντική ζημιά έχει υποστεί και η αγροτική οδοποιία από τα ορμητικά νερά του Πηνειού και των παραποτάμων του.

Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η ευρύτερη περιοχή λειτουργεί ως λεκάνη απορροής υδάτων, με αποτέλεσμα ο Πηνειός να ρέει εκτός κοίτης. Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΚΟ Τρικάλων του ΚΚΕ.

Στη Φθιώτιδα

Μία δυνατή βροχόπτωση στα ορεινά της Δυτικής Φθιώτιδας στάθηκε ικανή ώστε ολόκληρα χωριά, μαζί με χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης στον κάμπο της Λαμίας και στη Δυτική Φθιώτιδα, να μετατραπούν σε λίμνη από την υπερχείλιση του Σπερχειού και των παραποτάμων του. Στο χωριό Κόμμα πλημμύρισαν πάνω από 30 σπίτια και κάτοικοι απομακρύνθηκαν με βάρκες από την ΕΜΑΚ, τρακτέρ και μηχανήματα έργου, ακόμα και από τις στέγες των σπιτιών. Το νερό έφτασε ακόμη και μέχρι το οδόστρωμα της νέας Εθνικής οδού Ε65, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα.

Στα πλημμυρισμένα χωριά στον κάμπο της Λαμίας βρέθηκε από νωρίς το πρωί της Κυριακής κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και την Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέα της ΤΕ Φθιώτιδας, διαπιστώνοντας το μέγεθος της καταστροφής.

Παρεμβαίνοντας σε έκτακτη σύσκεψη του οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, ο Κ. Μπασδέκης απαίτησε να λυθούν άμεσα ζητήματα όπως η στέγαση, η σίτιση και η προμήθεια με πόσιμο νερό των πληγέντων, να γίνουν καθαρισμός των πλημμυρισμένων σπιτιών και απομάκρυνση του νερού και των φερτών υλών, με ευθύνη και έξοδα των κρατικών αρχών και όχι των κατοίκων, καθώς επίσης να συγκροτηθούν άμεσα επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ