Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Να ανακληθούν οι άδειες για ανεμογεννήτριες

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου απαιτούν να ανακληθούν οι άδειες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στη Ζάκυνθο, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης.

Στην αιτιολογική τους αναφορά στέκονται στα γεγονότα που συντελέστηκαν από το καλοκαίρι, όπου εν μέσω πυρκαγιών σε όλη τη χώρα κυβέρνηση και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πήραν απόφαση για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο Λίβα, δίπλα στην περιοχή που έχει μετατραπεί σε χωματερή με κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και πρόκλησης πλημμυρών στο χωριό στο Καταστάρι και τις γύρω περιοχές.

Καυτηριάζουν ταυτόχρονα την πρακτική που ακολουθήθηκε για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών τις προηγούμενες μέρες (νύχτα με ειδικά ναυλωμένα πλοία), που μαρτυρά περίτρανα την αγωνία των ιθυνόντων για την αποφυγή λαϊκών αντιδράσεων. Μεταξύ άλλων επισημαίνουν:

«Αντιδράσεων απολύτως δικαιολογημένων, αφού η "απελευθέρωση" της αγοράς Ενέργειας (η οποία έχει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ) συνεπάγεται από τη μία νέα επέλαση στο λαϊκό εισόδημα μέσω των αυξημένων λογαριασμών ρεύματος, από την άλλη κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους που συνεχώς αυγαταίνουν, λεηλατώντας τη φύση, τις κρατικές επιδοτήσεις και το ενεργειακό δυναμικό του τόπου μας».

Αναφέρονται στη λειτουργία ανάλογων εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας πως η πείρα «επιβεβαιώνει την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που επέρχεται από την παράδοση δασών και βουνών στις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων, τις επιπτώσεις στην υγεία του λαού μας αλλά και την πολιτιστική καταστροφή από το κυνήγι του κέρδους».

Στηρίζοντας, τέλος, τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, του κινήματος και φορέων του νησιού, ρωτούν τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για: «Την ανάκληση των αδειών εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή και την αποτροπή του περιβαλλοντικού εγκλήματος και των επιπτώσεων που θα επιφέρει στη ζωή, στην παραγωγή και το μέλλον των κατοίκων της Ζακύνθου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις για την επιχειρούμενη κατασκευή του θαλάσσιου αιολικού πάρκου (2024-09-25 00:00:00.0)
Ερώτηση για τις εγκαταλελειμμένες ανεμογεννήτριες (2023-10-17 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην παράδοση των βουνοκορφών των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα (2021-09-08 00:00:00.0)
Να αποτραπεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη μαρτυρική Γυάρο (2021-07-24 00:00:00.0)
Να μην παραδοθούν οι βουνοκορφές των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα (2021-01-13 00:00:00.0)
Παρέμβαση του ΚΚΕ στην Κομισιόν (2008-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ