Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δηλώνει «100% στη σωστή πλευρά ΝΑΤΟ και ΕΕ»

«Είμαστε στη σωστή πλευρά των πολιτικών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, 100%», δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κ. Πετκόφ, με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στα Βαλκάνια και τις πυκνές εξελίξεις στην περιοχή.

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού ορκίστηκε στις αρχές της βδομάδας, με επικεφαλής το νεοσύστατο κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (PP) και τη συμμετοχή του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP), του κόμματος «Υπάρχει τέτοιος λαός» (ΙΤΝ) και του συνασπισμού «Δημοκρατική Βουλγαρία» (DB). Σε σύνολο 240 βουλευτών, 134 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 104 κατά.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών ανέλαβε ο συμπρόεδρος του ΡΡ, Α. Βασίλεφ, ενώ στο ΡΡ δόθηκαν μεταξύ άλλων και τα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας. Τα υπουργεία Εξωτερικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Εργων ανέλαβαν στελέχη προερχόμενα από το ITN. Το DB θα ηγείται σε υπουργεία όπως το Περιβάλλοντος και Υδάτων.

Μιλώντας στους «Financial Times», ο Πετκόφ ξεχώρισε το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την άρση του βουλγαρικού βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, αναφέροντας ότι «θα προτείνουμε μια νέα διαδικασία, πολύ γρήγορη, με περιορισμένο χρονικό πλαίσιο, μόλις έξι μήνες» και ότι «θα χρησιμοποιήσουμε ομάδες εργασίας» για «να βρούμε λύσεις σε ζητήματα όπως η κοινή οικονομική δραστηριότητα, οι υποδομές, ο Πολιτισμός και η Ιστορία».

Μεταξύ άλλων ο Πετκόφ τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει μια περίπλοκη πράξη εξισορρόπησης της εξωτερικής πολιτικής και ανέφερε ότι επιθυμεί να τερματίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική Ενέργεια. Συμπλήρωσε δε ότι η εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης θα επικεντρωθεί στην αποτροπή ένοπλης σύγκρουσης «οπουδήποτε στη γειτονιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ