Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΥΣ
Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων, παραμένουν δεκάδες αγνοούμενοι

Σε τουλάχιστον 88 νεκρούς σε πέντε Πολιτείες των ΗΠΑ ανέβηκε ο απολογισμός από τους καταστροφικούς ανεμοστρόβιλους που έπληξαν την περιοχή το Σαββατοκύριακο, με τον λαό να αφήνεται για ακόμα μια φορά ανοχύρωτος εξαιτίας της πολιτικής που ζυγίζει τα πάντα με τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ειδικότερα στο Κεντάκι, ο νεότερος απολογισμός των τοπικών αρχών έως χτες νωρίς το απόγευμα ανέβαζε τους νεκρούς στους 74 - μεταξύ τους 12 παιδιά - και τους αγνοούμενους σε 109.

Σημειώνεται πως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει δίχως σπίτι, ρεύμα και νερό, χωρίς δουλειά ή με μισοκατεστραμμένες επιχειρήσεις.

Μόνο στο Κεντάκι ανακοινώθηκε πως έχουν μείνει δίχως ρεύμα πάνω από 28.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ δεν είναι σαφές πόσο σύντομα θα αποκτήσουν ξανά πρόσβαση σε ηλεκτροδότηση. Επιπλέον, τουλάχιστον 10.000 σπίτια και επιχειρήσεις έχουν μείνει χωρίς νερό. Αλλες 17.000 κατοικίες και επιχειρήσεις θα πρέπει να βράζουν το νερό προτού το χρησιμοποιήσουν γιατί είναι ακάθαρτο.

Κατόπιν εορτής, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπάιντεν, Τζεν Ψάκι, ανακοίνωσε αργά προχτές την αποστολή βοήθειας, αναφέροντας μεταξύ άλλων την αποστολή νέων συνεργείων και ομάδων εντοπισμού και διάσωσης, ανάπτυξη κινητών μονάδων τηλεπικοινωνιών και πρόχειρων καταυλισμών, αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης. Ανακοινώθηκε επίσης η ανάπτυξη 450 μελών της Εθνοφρουράς με σκοπό να συμβάλουν στις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Στο Κεντάκι μεταβαίνει σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, όπου θα επιχειρήσει να συσκοτίσει τις ευθύνες της κυβέρνησής του και όλων των προκατόχων του για την έλλειψη μέτρων θωράκισης και προστασίας του λαού από καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές που πολύ βολικά «κουκουλώνονται» πίσω από τις συνήθεις αναφορές στην κλιματική αλλαγή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα «στήριξης» και «βοήθειας» στους πληγέντες, με την παροχή δανείων στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν τα ήδη τσακισμένα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και με διάφορες παρεμβάσεις ανοικοδόμησης μέσω των οποίων θα στηθεί νέο φαγοπότι για ισχυρά μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ