Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Μόνιμος στόχος η πολύμορφη ενίσχυση των θέσεων των ΗΠΑ στην περιοχή

...με πρόσχημα τις «επιθετικές ενέργειες του Πεκίνου»

«Είμαστε αποφασισμένοι να εγγυηθούμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου οι επιθετικές ενέργειες του Πεκίνου απειλούν εμπορικές ανταλλαγές αξίας 3 και πλέον τρισ. δολαρίων σε ετήσια βάση», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, σε ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Τζακάρτα, στην Ινδονησία, στο πλαίσιο της πολυήμερης περιοδείας του στη Νοτιοανατολική Ασία (με επόμενους σταθμούς Μαλαισία και Ταϊλάνδη).

Ο Μπλίνκεν υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι οι ΗΠΑ θα προωθήσουν τον στόχο τους η περιφέρεια Ινδο-Ειρηνικού να παραμείνει «ελεύθερη και ανοικτή» και θα εμβαθύνουν τις συμμαχίες τους με χώρες όπως οι Ιαπωνία, Αυστραλία, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες, με ζητούμενο την «αποφυγή εξαναγκασμών» και «εκφοβισμών».

Αντιδρώντας ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γ. Γουενμπίν, δήλωσε ότι «αν οι ΗΠΑ επιθυμούν αληθινά να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης και της ανάπτυξης σε Ασία - Ειρηνικό, όπως ισχυρίζονται, πρέπει να σεβαστούν πραγματικά την αρχιτεκτονική της περιφερειακής συνεργασίας με επίκεντρο την ASEAN, αντί να χαράσσουν ιδεολογικές (διαχωριστικές) γραμμές, να διαμορφώνουν μικρές κλίκες και να προκαλούν αντιπαράθεση μεταξύ διαφόρων μπλοκ».

Συμφωνία ΗΠΑ - Ινδονησίας για τη «θαλάσσια συνεργασία»

Στο μεταξύ, η ΥΠΕΞ της Ινδονησίας, Ρέτνο Μαρσούντι, στη συνάντησή της με τον Μπλίνκεν, χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «στρατηγικό εταίρο σε ασφάλεια και οικονομία», ενώ υπέγραψε μαζί του Μνημόνιο Κατανόησης για την «επέκταση της θαλάσσιας συνεργασίας» μέχρι το 2026. Αυτό «αφορά τη συνεργασία στη θαλάσσια ασφάλεια, τους υδάτινους πόρους, τη διατήρηση και διαχείριση αλιευμάτων, αλλά και τη θαλάσσια ασφάλεια και ναυσιπλοΐα».

Συμφωνήθηκε επίσης η δημιουργία μηχανισμού διαλόγου 2+2 με τη συμμετοχή των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν ακόμη διάφορες συμφωνίες, περιλαμβανομένης αυτής για ενίσχυση της συνεργασίας στο εμπόριο, με φόντο και την αύξηση των διμερών συναλλαγών (κατά 33,9% το τελευταίο 10μηνο, σε σχέση με ένα χρόνο πριν).

Χαρακτηριστικά, ο Μπλίνκεν παρατήρησε ότι «σε αυτήν την περιοχή, στην οποία τόσα συμβαίνουν μέσω της θάλασσας, ειδικά μεγάλο μέρος του εμπορίου (...) και σε μια κρίσιμη στιγμή στην οποία η κλιματική κρίση απειλεί τους ωκεανούς, τους υδάτινους δρόμους, τη θαλάσσια ζωή μας, η συνεργασία σε θαλάσσια ζητήματα είναι εξαιρετικά ζωτική».

Σήμερα η τηλεδιάσκεψη Σι - Πούτιν

Στο μεταξύ, σήμερα έχει προγραμματιστεί η τηλεδιάσκεψη των Προέδρων Ρωσίας και Κίνας, Βλ. Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ.

Χτες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, χαρακτήρισε αυτές τις επαφές «εξαιρετικά σημαντικές» και είπε ότι «η κατάσταση στα διεθνή ζητήματα, ιδίως στην ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι αρκετά, αρκετά τεταμένη αυτήν τη στιγμή και απαιτεί συζήτηση μεταξύ των συμμάχων, μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου». Πρόσθεσε ότι η Ρωσία «βλέπει μια αρκετά επιθετική ρητορική τόσο εκ μέρους του ΝΑΤΟ όσο και εκ μέρους των ΗΠΑ» και «αυτό απαιτεί συζήτηση μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας».

Ακόμα έκανε λόγο για «μακρά συνομιλία» με «ευρεία ατζέντα», η οποία θα περιλαμβάνει ενεργειακά θέματα, τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και τις επενδύσεις, ενώ υποστήριξε ότι οι επαφές των δύο ηγετών διακρίνονται πάντα για το βάθος τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ΗΠΑ υπέγραψαν «αμυντική συμφωνία» με την Παπούα Νέα Γουινέα (2023-05-23 00:00:00.0)
«Προσφορά» 600 εκατ. δολαρίων σε νησιά του Ειρηνικού (2022-07-14 00:00:00.0)
Προτάσσουν την ανάπτυξη «περιεκτικών» σχέσεων (2022-07-07 00:00:00.0)
Αναζητά παραπέρα ενίσχυση του ρόλου της στη Νοτιοανατολική Ασία (2021-06-09 00:00:00.0)
Νέες επαφές για ενίσχυση συνεργασίας και αναβάθμιση του Quad (2021-06-01 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η βίαιη και πολύνεκρη καταστολή των διαδηλώσεων (2021-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ