Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Νέες απειλές των ΗΠΑ για «εναλλακτικές» στη διπλωματία

Τις γνωστές απειλές των ΗΠΑ για «εναλλακτικές επιλογές» σε περίπτωση κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, υπό τη μεσολάβηση της ΕΕ, για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015, επανέλαβε χτες από την Τζακάρτα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν.

Οπως τόνισε, οι ΗΠΑ - που αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία το 2018 - ετοιμάζουν και άλλες επιλογές με συμμάχους τους σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν: «Εμείς συνεχίζουμε αυτήν την ώρα, αυτήν τη μέρα, να προωθούμε τη διπλωματία γιατί παραμένει προς το παρόν η καλύτερη επιλογή, όμως ενεργά αναζητούμε με συμμάχους και εταίρους μας εναλλακτικές».

Αναφέρθηκε επίσης σε νεότερη κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία (γνωστές ως Ε3) για τη συνέχιση των συνομιλιών με το Ιράν στη Βιέννη, λέγοντας ότι ο χρόνος τρέχει και ότι το Ιράν εξακολουθεί έως τώρα «να μην συμμετέχει σε πραγματικές διαπραγματεύσεις».

Ευρωπαίοι διπλωμάτες είχαν ανακοινώσει πως εάν δεν υπάρξει άμεσα πρόοδος, σύντομα η συμφωνία θα είναι απλά αδειανό κέλυφος, χωρίς κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο.

Αιχμηρά σχόλια για τη στάση των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών έκανε νωρίτερα ο επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας διαπραγματευτών, Αλί Μπαγκερί. Κατηγόρησε χώρες της Δύσης που έχουν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία του 2015 (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΕΕ) πως «επιμένουν να παίζουν το παιχνίδι τού να ρίχνουν το φταίξιμο» στο Ιράν, ενώ πρόσθεσε ότι στη διπλωματία «αν υπάρχει αληθινή βούληση να διορθωθούν οι αδικίες του μέρους που φταίει πραγματικά, ο δρόμος για να επιτευχθεί γρήγορα καλή συμφωνία είναι στρωμένος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ