Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Ξεκινούν προετοιμασίες για τους νέους αγώνες!
  • Πραγματοποιούνται συσκέψεις αγροτικών συλλόγων και Ομοσπονδιών και θ' ακολουθήσουν ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά και στις επαρχίες
  • Β. Μπούτας: Στόχος μας, ένα δημοκρατικό αγροτικό κίνημα, πιο μαζικό, πιο δυναμικό, καλύτερα οργανωμένο και συντονισμένο, πιο αποτελεσματικό στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι όσοι θέλουν να εκδηλώσουν την αγωνιστική αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις

Οταν οι συνεπείς αγροτοσυνδικαλιστές λένε ότι ο αγώνας της αγροτιάς θα συνεχιστεί και υπόσχονται πως θα κάνουν ό,τι μπορούν για να συνεχιστεί με καλύτερες προϋποθέσεις επιτυχίας του, δε μένουν στα λόγια, αλλά ρίχνονται στη μάχη να κάνουν τα λόγια πράξη.

Με το κλείσιμο, λοιπόν, του κύκλου της πρόσφατης κινητοποίησης τα στελέχη του συνεπούς αγωνιστικού αγροτικού κινήματος ξεκινούν μια νέα προσπάθεια για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου και την προετοιμασία των νέων κινητοποιήσεων που έρχονται.

Η ενημέρωση αφορά μεν και στον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας του αγροτικού κινήματος - στα πλαίσια αυτά θα γίνουν συζητήσεις και για το πώς, από ποιους και γιατί υπονομεύτηκε η πρόσφατη κινητοποίηση - αλλά, κυρίως, αφορά στο από δω και πέρα, δηλαδή για το πώς και με ποιους θα συνεχιστεί πιο αποτελεσματικά ο αγώνας της αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δε στέκονται, όμως, μόνο στην ενημέρωση, αλλά, ταυτόχρονα, θα συζητηθούν και το πώς θα προετοιμαστούν καλύτερα οι νέες κινητοποιήσεις, διότι είναι σίγουρο πως ο αγώνας θα συνεχιστεί, αφού τα άλυτα προβλήματα του αγροτικού κόσμου συνεχώς οξύνονται και πολλαπλασιάζονται.

Ολα αυτά θα συζητηθούν και θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, κάτ' αρχήν σε συσκέψεις αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, που προγραμματίζονται και στη συνέχεια σε ανοιχτές ενημερωτικές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιούνται στα χωριά και στις επαρχίες. Ηδη, χτες βράδυ, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων που ανήκουν στην Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας κι ανάλογες συνεδριάσεις προγραμματίζουν, για την ερχόμενη Δευτέρα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη».

Κίνημα πιο μαζικό, πιο αποτελεσματικό

Τα διευρυνόμενα προβλήματα και το απειλούμενο ξεκλήρισμα οδήγησε πριν λίγες μέρες και θα οδηγεί και στο μέλλον τους αγρότες ολόκληρης της χώρας στους δρόμους του πραγματικού αγώνα

Eurokinissi

Τα διευρυνόμενα προβλήματα και το απειλούμενο ξεκλήρισμα οδήγησε πριν λίγες μέρες και θα οδηγεί και στο μέλλον τους αγρότες ολόκληρης της χώρας στους δρόμους του πραγματικού αγώνα
Συνεπείς αγροτοσυνδικαλιστές επισημαίνουν ότι η πάλη κατά της πολιτικής ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς θα δυναμώσει στο επόμενο διάστημα, καθώς όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο καθαρά φαίνονται οι επιπτώσεις των μέτρων που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες - με τη συνυπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης και την ουσιαστική συμφωνία της ΝΔ, η οποία στηρίζει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ - στο σύνολο των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Και όπως τονίζει, μιλώντας στο «Ρ», ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, «ο αγώνας μας θα ενταθεί και θα γίνει πιο αποτελεσματικός, καθώς στην αγωνιστική πορεία μας θ' αξιοποιήσουμε και την πολύτιμη πείρα που αποκτήσαμε στη διάρκεια της πολύμορφης και μακρόχρονης πάλης μας, αλλά και την αρνητική εμπειρία μας από την πρόσφατη κινητοποίηση. Στόχος μας είναι ένα δημοκρατικό αγροτικό κίνημα, πιο μαζικό, πιο δυναμικό, καλύτερα οργανωμένο και συντονισμένο και πιο αποτελεσματικό, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι όσοι θέλουν να εκδηλώσουν την αγωνιστική αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.»

Οχι σε «αγώνες σικέ»

Το γεγονός ότι η πρόσφατη αγροτική κινητοποίηση δεν έφερε τα αποτελέσματα που κάποιοι περίμεναν - ας όψεται γι' αυτό η αδιαλλαξία της κυβέρνησης που στηρίχτηκε και στην υπονόμευση της αποτελεσματικότητας του αγώνα που επιχείρησε και, εν πολλοίς, πέτυχε η ΝΔ - μπορεί να στενοχώρησε, αλλά δεν απέλπισε τους αγωνιστές της αγροτιάς. Οχι μόνο γιατί πιστεύουν πως «κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος» - κι αυτή η κινητοποίηση είχε κέρδη, τα οποία θα ήταν περισσότερα και πιο σημαντικά, αν δεν «τέλειωνε» όπως τέλειωσε - αλλά και γιατί γνωρίζουν πως, για να πετύχουν το στόχο τους, πρέπει και να έχουν επιμονή και υπομονή στο σκληρό και μακρόχρονο αγώνα τους.


Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι πραγματικοί αγωνιστές της αγροτιάς δεν είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε «αγώνες» με ασαφές περιεχόμενο, θολή προοπτική κι αναποτελεσματικές μορφές πάλης. Διότι θεωρούν «σικέ» αυτούς τους αγώνες, αφού δε φέρνουν θετικά αποτελέσματα για τους μικρομεσαίους αγρότες και εξυπηρετούν την κυβέρνηση, η αντιαγροτική πολιτική της οποίας μένει στο απυρόβλητο και τη ΝΔ, η οποία επιχειρεί να «πατήσει» στις πλάτες ενός «θορυβώδους», αλλά ακίνδυνου αγροτικού κινήματος για να αναρριχηθεί στην κυβερνητική εξουσία.

Δεν είναι, δηλαδή, διατεθειμένοι να πάνε σε «αγώνες» που θα σταματάνε ξαφνικά και περίεργα «στη μέση», δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να πανηγυρίζει μια «εύκολη νίκη» και να εντείνει την επίθεσή της σε βάρος των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και παρέχοντας την ευκαιρία στη ΝΔ να εμφανίζεται ως «σοβαρή και ήπια αντιπολίτευση κι επομένως ευπρόσδεκτη μελλοντική κυβέρνηση», όπως επισήμανε με δηλώσεις του και ο επίτιμος πρόεδρός της.

Και με την ευκαιρία να θέσουμε το ερώτημα: Ενόσω τα τρακτέρ βρίσκονταν στους δρόμους κι αν εφαρμόζονταν οι αποφάσεις για κλιμάκωση της κινητοποίησης και «σκλήρυνση» των μπλόκων, θα τολμούσε ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, να εξαγγείλει και νέα παράταση, για τα τέλη Απρίλη, της ανακοίνωσης για την τελική τιμή του βαμβακιού, αφήνοντας απλήρωτους για άλλους δυόμισι μήνες χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς, οι οποίοι κρατούνται «όμηροι» της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης;


Την απάντηση στο ανωτέρω ερώτημα ας επιχειρήσουν να δώσουν εκείνοι από τους αγροτοσυνδικαλιστές που συμμετείχαν - είτε εν γνώσει τους, είτε λόγω αφέλειας - στην υπονομευτική δραστηριότητα που εκδήλωσε η ΝΔ κατά την πρόσφατη αγροτική κινητοποίηση, ή, εν πάση περιπτώσει, που, ενώ γνώριζαν και καταλάβαιναν, δεν αντέδρασαν. Μια απάντηση επ' αυτού, θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον και αξία από τη «φασαρία» που κάνουν «διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά τους» ότι «δεν είχαν ιδέα για το φόνο» και αδίκως κατηγορούνται, ζητώντας από τους συνεπείς συναδέλφους τους «δηλώσεις αποκήρυξης» του «Ριζοσπάστη» κι αναζητώντας αλλού φταίχτες και ριψάσπιδες...


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ