Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
«Πρόθυμη» η ΕΕ για μεγαλύτερο ρόλο στον Νότιο Καύκασο

Τριμερή συνάντηση με τον Αζέρο Πρόεδρο Ι. Αλίεφ και τον Αρμένιο πρωθυπουργό Ν. Πασινιάν, για την κατάσταση στον Νότιο Καύκασο και την ένταση στα σύνορα των δύοχωρών μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είχε προχτές το βράδυ στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ, με αφορμή τη συμμετοχή των δύο ηγετών στη χτεσινή Σύνοδο Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ.

Στη «διευθέτηση» της σύγκρουσης πρωτοστατεί η Ρωσία, που διαμεσολαβεί στην «ειρηνευτική διαδικασία» και έχει εγκαταστήσει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ περίπου 2.000 στρατιώτες, ενώ η ΕΕ επιδιώκει να παίξει μεγαλύτερο ρόλο συνολικά στον Νότιο Καύκασο.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ενώ ο Μισέλ έθεσε το ζήτημα της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών με τη «βοήθεια» της ΕΕ. Για παράδειγμα, η ΕΕ ενδέχεται να επενδύσει στην ανάπτυξη συνδεσιμότητας και δικτύων μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με το Οικονομικό και Επενδυτικό της Σχέδιο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε τη σημασία της αποκατάστασης της υποδομής επικοινωνιών Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν και στον Νότιο Καύκασο γενικά, ενώ συμφωνήθηκε να προχωρήσει η αποκατάσταση των σιδηροδρομικών γραμμών.

Οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν αναφέρθηκαν στην προγραμματισμένη έναρξη διαπραγματεύσεων για οριοθέτηση των μεταξύ τους συνόρων, όπου εδώ και μήνες σημειώνονται αιματηρά ένοπλα επεισόδια. Η ΕΕ θα στείλει αποστολή για να συμβάλει σε αυτήν τη διαδικασία.

Το ζήτημα συζητήθηκε προχτές το βράδυ και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Πρόεδροι της Γαλλίας Εμ. Μακρόν και της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, με το Παρίσι να εμφανίζεται κι αυτό πρόθυμο να συμβάλει στα «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πούτιν ενημέρωσε τον Μακρόν για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης που είχε με τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στα τέλη Νοέμβρη, για την εφαρμογή των μέτρων ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός, την επιστροφή των προσφύγων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την επανέναρξη των εμπορικών, οικονομικών και μεταφορικών δεσμών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατηγορεί το ΝΑΤΟ για αποσταθεροποίηση του Νότιου Καυκάσου (2023-07-27 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για Συνθήκη «ειρήνης» (2023-05-10 00:00:00.0)
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες για «ειρηνευτική συμφωνία» (2022-09-01 00:00:00.0)
Συνομιλίες σε Μόσχα και Βρυξέλλες ενώ εντείνεται ο ανταγωνισμός στον Νότιο Καύκασο (2022-08-31 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι ...πρόθυμοι «εγγυητές» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (2021-07-31 00:00:00.0)
Η Ρωσία ενισχύει τη θέση της με την «ειρηνευτική συμφωνία» Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν (2020-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ