Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χριστουγεννιάτικοι «μποναμάδες» στους επιχειρηματικούς ομίλους

Eurokinissi

Με πολυνομοσχέδιο - σκούπα που ψηφίστηκε χτες αργά το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής και με προκάλυμμα ορισμένες ρυθμίσεις για την Υγεία, που δεν ήταν τίποτα άλλο από ορισμένα μπαλώματα, μετακινήσεις και παρατάσεις (βλέπε σελ. 9), η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να προσφέρει στους επιχειρηματικούς ομίλους χριστουγεννιάτικους μποναμάδες που αφορούσαν ζεστό χρήμα εκατομμυρίων, φοροαπαλλαγές και πλήθος ακόμα προνομίων.

Ετσι, την ίδια ώρα που δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για να θωρακίσει την υγεία του λαού που καθημερινά θρηνεί εκατοντάδες θύματα από την πανδημία, γιατί αυτό θα έχει κόστος για τα κέρδη του κεφαλαίου, και πετάει στο καλάθι των αχρήστων τις προτάσεις και τις διεκδικήσεις των υγειονομικών και του εργατικού κινήματος που θα έσωζαν ζωές, έρχεται να προσφέρει:

-- 262 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα στους ομίλους που έχουν αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση του οδικού άξονα Ελευσίνας - Πύργου

-- εκατομμύρια στους φαρμακοβιομήχανους με την πατέντα του clawback

-- πολεοδομικές και άλλες παρεκκλίσεις για τη διευκόλυνση επενδύσεων ΑΠΕ

-- παράταση της κρατικής χρηματοδότησης των 10 εκατ. ευρώ προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ - θυγατρική πλέον ιταλικού ομίλου - ως κάλυψη για τις... άγονες γραμμές, όπως γίνεται και στην ακτοπλοΐα

-- διαγραφή 800 εκατ. απαιτήσεων του Δημοσίου από την ΟΣΕ ΑΕ

-- φοροαπαλλαγές στα κέρδη των εταιρειών από την πώληση μετοχών

-- αναστολή στην αυτοτελή φορολόγηση των κτήσεων στα νομικά πρόσωπα

-- αναστολή της καταβολής του ποσοστού 5% προς το Δημόσιο που πρέπει να δώσουν οι ιδιωτικές μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης από τα νοσήλια που εισπράττουν και πάει λέγοντας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατήγγειλε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι είναι ένα ακόμα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο πλήρως στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, αναδεικνύοντας ότι η πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ που προσυπογράφουν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες, ακόμα και την πιο σημαντική, αυτή της υγείας, για να θωρακίζεται η κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Εκανε ειδική αναφορά στις ρυθμίσεις που αφορούν τον οδικό άξονα Ελευσίνας - Πύργου, που ουσιαστικά αφορά τροποποίηση των λεόντειων συμβάσεων που έχουν υπογραφεί από το 2007 και έχουν προσφέρει μέχρι τώρα, με τις τροποποιήσεις και τους όρους που προβλέπονται (διόδια και αύξηση τιμών και σταθμών, ακόμα και αποζημιώσεις αν ο επιχειρηματικός όμιλος δεν έχει τα προσδοκώμενα κέρδη κ.ο.κ.), δισεκατομμύρια ευρώ στους ομίλους με όλες τις κυβερνήσεις. Επιπλέον, με στοιχεία ανέδειξε ότι τα αυτά τα «μεγάλα έργα» έχουν γνώμονα τα κέρδη των ομίλων που δραστηριοποιούνται τόσο στις κατασκευές όσο και στις συνδυασμένες μεταφορές, και γι' αυτό είναι ενταγμένα στα διευρωπαϊκά δίκτυα και δεν αφορούν τις λαϊκές ανάγκες. Εφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον συγκεκριμένο οδικό άξονα, που η χάραξή του αφήνει εκτός μια σειρά οικισμών που οδηγούνται στον εφιάλτη της απομόνωσης.

Στηλίτευσε ακόμα και τις ρυθμίσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας, σημειώνοντας ότι διευκολύνουν τους επενδυτικούς σχεδιασμούς των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τη στιγμή που ο λαός στην κυριολεξία πληρώνει πανάκριβα τις επιλογές που έκαναν στον τομέα της Ενέργειας ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, που στοιχήθηκαν στην πολιτική της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συμφώνησαν με την «πράσινη μετάβαση», επέβαλαν τα τέλη ρύπων τα οποία έχουν εκτιναχτεί και χαρατσώνουν τα λαϊκά στρώματα, για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, προχώρησαν στην ενοποίηση της ενεργειακής αγοράς μέσα από το χρηματιστήριο Ενέργειας και τον καθορισμό της χονδρεμπορικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία εκτοξεύθηκε μέσα στη βδομάδα στα 416 ευρώ/MW.

Και τόνισε ότι «εμείς λέμε καθαρά ότι εδώ πρέπει η λαϊκή παρέμβαση να διαμορφώσει τέτοιους στόχους πάλης, που επί της ουσίας να οδηγήσουν στη μείωση του κόστους Ενέργειας για τα λαϊκά στρώματα μέσα από την κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, του ΦΠΑ, των τελών ρύπων και μια σειρά άλλων παραγόντων που εκτοξεύουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ