Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ Η «ΟΜΙΚΡΟΝ» ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Εντείνονται τα περιοριστικά μέτρα, στο «τραπέζι» και η τέταρτη δόση

«Καμία χώρα δεν θα εξέλθει από την πανδημία με αναμνηστικές δόσεις», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, εκτοξεύονται ξανά τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι διεθνώς, ενώ όλο και περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο επιβάλλουν περιορισμούς, ακόμα και lockdown, μπροστά στον κίνδυνο εκ νέου κατάρρευσης των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας. Ταυτόχρονα μπαίνει στη συζήτηση και η τέταρτη δόση εμβολίου...

Η παραλλαγή «Ομικρον» «καλπάζει» και έχει ήδη επικρατήσει σε αρκετές περιοχές. Οι σχετικές μελέτες μέχρι τώρα επιβεβαιώνουν την υψηλή μεταδοτικότητά της, ωστόσο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν τελικά προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα από την παραλλαγή «Δέλτα».

Στο μεταξύ, σχεδόν όλα τα μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιηθεί για την αποτροπή της σοβαρής λοίμωξης φαίνεται ότι δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα έναντι της νέας παραλλαγής «Ομικρον», σύμφωνα με τις πρώτες εργαστηριακές μελέτες.

Τέταρτη δόση σε Ισραήλ, συζητήσεις στη Γερμανία

Και ενώ ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σε αρκετά κράτη, ήδη συζητιέται η χορήγηση τέταρτης δόσης.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι όλοι οι άνω των 60 ετών, οι ανοσοκατασταλμένοι και οι υγειονομικοί θα μπορούν να κάνουν και τέταρτη δόση του εμβολίου, κατόπιν σύστασης μιας επιτροπής ειδικών.

Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που προχώρησε στη χορήγηση τρίτων δόσεων, και μπροστά στην εξάπλωση της «Ομικρον» η χορήγηση της τέταρτης δόσης θα χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.

Η τέταρτη δόση «μπορεί να είναι απαραίτητη κατά της μετάλλαξης "Ομικρον"», δήλωσε και ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ. Η «Ομικρον», είπε, θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στη Γερμανία μέσα στις επόμενες τρεις βδομάδες και η χώρα έχει παραγγείλει 80 εκατ. δόσεις ειδικού εμβολίου πάνω στη μετάλλαξη, για παράδοση τον Απρίλη ή τον Μάη.

«Καμία χώρα δεν θα μπορέσει να εξέλθει από την πανδημία με αναμνηστικές δόσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Προγράμματα αναμνηστικών δόσεων χωρίς διάκριση έχουν κάθε πιθανότητα να παρατείνουν την πανδημία παρά να της βάλουν τέλος, διοχετεύοντας τις διαθέσιμες δόσεις σε χώρες που έχουν ήδη αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού και προσφέροντας έτσι στον ιό περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί», υπογράμμισε, αναφερόμενος στην ανισομετρία των εμβολιασμών, που εντείνεται, καθώς οι φαρμακευτικοί όμιλοι διοχετεύουν εμβόλια στις πιο συμφέρουσες αγορές.

Μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 2020 το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ - με πάνω από 800.000 θανάτους - μειώθηκε κατά ενάμιση χρόνο και πλέον, σε σύγκριση με το 2019, συρρίκνωση άνευ προηγουμένου εδώ και 75 χρόνια, κυρίως εξαιτίας της αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας.

Το προσδόκιμο ζωής υποχώρησε από τα 78,8 έτη το 2019 στα 77 το 2020, σύμφωνα με τα οριστικά δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Η COVID-19 ήταν η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ το 2020, με 350.000 νεκρούς, πίσω από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα μονοπώλια εμποδίζουν την ανάπτυξη mRNA εμβολίων (2022-07-23 00:00:00.0)
Εκτεθειμένοι οι λαοί απέναντι στην επέλαση της «Ομικρον» (2022-01-04 00:00:00.0)
Νέα ρεκόρ κρουσμάτων διεθνώς, καθώς καλπάζει η «Ομικρον» (2021-12-30 00:00:00.0)
Αναμένεται αύξηση νοσηλειών και θανάτων εξαιτίας της «Ομικρον» (2021-12-22 00:00:00.0)
Κυρίαρχη η «Ομικρον» στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα Γενάρη (2021-12-16 00:00:00.0)
Συνεχίζεται παγκόσμια η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θανάτων (2021-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ