Τρίτη 4 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Εκτεθειμένοι οι λαοί απέναντι στην επέλαση της «Ομικρον»

Σε επίπεδα - ρεκόρ τα κρούσματα δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας

Με ραγδαίο ρυθμό εξαπλώνεται η παραλλαγή «Ομικρον», εκτοξεύοντας τα κρούσματα σε νέα αρνητικά ρεκόρ και αυξάνοντας τις νοσηλείες, ενώ οι κυβερνήσεις - δύο ολόκληρα χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας - εξακολουθούν στο ίδιο «μοτίβο» να μη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των λαών, με ουσιαστικά μέτρα εναντίον της διασποράς σε όλους τους κρίσιμους χώρους και αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας.

Με την επέλαση της «Ομικρον», έσπασε το επταήμερο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων: Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 10 εκατομμύρια τις τελευταίες 7 μέρες έως την Κυριακή, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από το προηγούμενο ρεκόρ των 5,7 εκατ. που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια μιας βδομάδας στα τέλη Απρίλη.

Η κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων απειλεί τα «γονατισμένα» νοσοκομεία

Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ, η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων Covid-19 ακολουθεί μια καμπύλη «σχεδόν κατακόρυφη», δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Αντ. Φάουτσι. «Βρισκόμαστε στη μέση ενός πολύ σφοδρού κύματος», ανέφερε ο Φάουτσι, σε συνέντευξή του, με έναν μέσο όρο σχεδόν 400.000 νέων μολύνσεων τη μέρα.

Οι νοσηλείες καταγράφουν επίσης ανοδική πορεία, όχι όμως με τον ίδιο ρυθμό, σημείωσε. Αν και δεν πρέπει «να καταλήγουμε σε συμπεράσματα πολύ βιαστικά», καθώς οι νοσηλείες είναι δείκτης που εξελίσσεται συχνά αργότερα, υπάρχουν «ολοένα και περισσότερες αποδείξεις» ότι η άκρως μεταδοτική παραλλαγή «Ομικρον» οδηγεί σε λιγότερο σοβαρές μορφές της νόσου, είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εντούτοις, με τόσες μολύνσεις η παραλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες, ασκώντας «μια πίεση στο νοσοκομειακό σύστημα». Επίσης, πρόσθεσε ότι το τωρινό κύμα θα φθάσει στην κορύφωσή του «έπειτα από κάποιες εβδομάδες».

Χτες, στο μεταξύ, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την κατεπείγουσα χρήση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου των «Pfizer» / «BioNTech» για εφήβους ηλικίας 12 - 15 ετών, καθώς και σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά ηλικίας 5 - 11 ετών.

Στην Ιταλία, ανησυχία προκαλεί η πρόβλεψη του επιστημονικού ιδρύματος Gimbe σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της πανδημίας. «Η αύξηση των κρουσμάτων δεν επιφέρει και ανάλογη αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία αλλά με τον ανοδικό αυτόν ρυθμό των νέων μολύνσεων υπάρχει κίνδυνος να γεμίσουν τα νοσοκομεία. Μπορεί να αγγίξουμε τα 2 εκατομμύρια θετικούς πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ιδρύματος. «Η κυβέρνηση, με τα μέτρα μερικής ισχύος που υιοθέτησε, δεν κατάφερε να περιορίσει την κυκλοφορία του ιού», πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι κατά μέσο όρο καταγράφονται 100.000 νέα κρούσματα τη μέρα, ενώ 1.200 ασθενείς κάθε 24ωρο εισάγονται στα νοσοκομεία και 120 στις ΜΕΘ. Σύμφωνα με την ανάλυσή του, «ακόμη και αν - με 2 εκατ. κρούσματα - μπει στο νοσοκομείο μόνον το 1% των ασθενών, σημαίνει ότι θα γεμίσουν 20.000 κλίνες».

Στο Ισραήλ ξεκίνησε η χορήγηση της 4ης δόσης εμβολίου στους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς, ενώ ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, προβλέποντας κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, ανέφερε ότι - παρότι «δεν θέλουμε» να γίνει με αυτόν τον τρόπο - ο στόχος της «συλλογικής ανοσίας» είναι πιθανό να επιτευχθεί μέσω των μολύνσεων.

Στο μεταξύ, στη Ρωσία, όπου θα αρχίσει να διατίθεται το πρώτο τρίμηνο του 2022 η εισπνεόμενη μορφή του ρωσικού εμβολίου «Sputnik», συμπληρωματικά με τον εμβολιασμό, ο αριθμός των θανάτων της πανδημίας ξεπέρασε αυτόν της Βραζιλίας και βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση, πίσω από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου «Ρόιτερς» που βασίζονται σε στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας Rosstat.

Οι θάνατοι από την πανδημία στη Ρωσία ξεπέρασαν τις 658.000 μέχρι τα τέλη Νοέμβρη. Η Βραζιλία έχει καταγράψει 618.000 θανάτους και οι ΗΠΑ 825.663.

Στην Τουρκία άρχισε την περασμένη Πέμπτη να χορηγείται το τουρκικό εμβόλιο «Turkovac». Το «Turkovac» έλαβε άδεια επείγουσας χρήσης από τις τουρκικές αρχές την περασμένη βδομάδα, έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ