Τρίτη 4 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Στις συμπληγάδες του ιού και της αντεργατικής επίθεσης

Κάλεσμα προετοιμασίας 24ωρης απεργίας από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής

Διπλά χαμένοι, καθώς δουλεύουν ανάμεσα στις συμπληγάδες που δημιουργούν από τη μια η πανδημία και από την άλλη τα αντεργατικά «εργαλεία» με τα οποία εφοδιάζει η κυβέρνηση την εργοδοσία, είναι οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού. «Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σχετικά με την αντιμετώπιση της νέας έξαρσης της πανδημίας αποτελούν πρόκληση για όλους μας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση δυναμώνοντας τον αγώνα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους και προετοιμάζοντας 24ωρη απεργία στον κλάδο.

Οπως εξηγεί το Συνδικάτο, οι εργαζόμενοι του κλάδου «από τη μια είμαστε εκτεθειμένοι στην πανδημία, εντελώς απροστάτευτοι, και από την άλλη αντιμετωπίζουμε την επιλογή των εργοδοτών να απολύουν, να μειώνουν τους μισθούς με το πρόγραμμα "Συν-Εργασία", ώστε να διασφαλίζουν τα κέρδη τους». Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην προστατεύει τις θέσεις εργασίας και το εισόδημα των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», που απαλλάσσει τους εργοδότες από μεγάλο μέρος του μισθού και από το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, δεν προστατεύει τις θέσεις εργασίας. Μάλιστα, την περίοδο αυτή πραγματοποιούνται μαζικές απολύσεις από μεγάλους τουριστικούς και ξενοδοχειακούς ομίλους. Οσον αφορά τους περιορισμούς που ανακοινώθηκαν για τις επιχειρήσεις Εστίασης, αυτοί «δίνουν στην ουσία το "πράσινο φως" να πεταχτούν χιλιάδες εργαζόμενοι στην ανεργία χωρίς κανένα εισόδημα, εφόσον κανένα μέτρο προστασίας δεν ανακοινώθηκε πέραν των νυχτερινών κέντρων», σχολιάζει το Συνδικάτο.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από το να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας», τονίζει το Συνδικάτο. Υπενθυμίζει ότι οι παρεμβάσεις που πραγματοποίησε μαζί με επιχειρησιακά σωματεία έφεραν σε μια σειρά περιπτώσεων αποτελέσματα, καθώς εργοδότες «υποχρεώθηκαν να καλύψουν το κόστος για μοριακά και rapid test στους εργαζόμενους, ακόμα και να καλύψουν το εισόδημα για όσους μπαίνουν σε καραντίνα, χωρίς άλλες προϋποθέσεις».

Στην κατεύθυνση αυτή, το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να προετοιμάσουν μαζική απάντηση με 24ωρη απεργία και να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος χωρίς καμία περικοπή του μισθού, απαγόρευση των απολύσεων, μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους. Επίσης: Οργάνωση επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας, με ευθύνη με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ. Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί / νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ