Πέμπτη 13 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πολύμορφες δράσεις από γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές σε πολλές πόλεις

Από την κινητοποίηση στη Λάρισα
Από την κινητοποίηση στη Λάρισα
Η αγωνία γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά και ασφαλή, με μέτρα προστασίας της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών, εκφράζεται με αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους σε διάφορες περιοχές της χώρας και με συμμετοχή στις σημερινές συγκεντρώσεις των εργατικών σωματείων για την Υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό, παρέμβαση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας στη Λάρισα πραγματοποίησαν χτες η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων, ο Σύλλογος Δασκάλων και εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που ανέδειξαν πως τα σχολεία με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, καθώς παραμένουν τα πολυπληθή τμήματα σε πολλά σχολεία, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας. Χαρακτηριστικά στο νομό Λάρισας 83 τμήματα Δημοτικών, 46 Νηπιαγωγείων, 190 Γυμνασίων και 168 Λυκείων έχουν πάνω από 22 μαθητές το καθένα, κάποια μάλιστα έχουν έως και 29 μαθητές! Συνθήκες υπερμετάδοσης υπάρχουν και για τα παιδιά του 1ου ΔΑΔ, ενός ειδικού σχολείου που στεγάζεται σε αίθουσες κλουβιά κάτω των 10 τ.μ., με φεγγίτες.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Γιάννης Παναγιώτου, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων, σημείωσε ότι «υπάρχει μεγάλη νοσηρότητα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και βοηθητικό προσωπικό. Η κυβέρνηση και η Τοπική Διοίκηση δεν έχουν πάρει μέτρα για την αραίωση των τμημάτων». Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα από τον δήμο Λάρισας για τις καθαρίστριες, «είναι 150 καθαρίστριες για 150 σχολεία και έχουν αρχίσει ήδη να νοσούν. Να γίνουν και εκεί μόνιμες προσλήψεις». Κινητοποίηση έγινε και στα Τρίκαλα.

Στην Κρήτη, παρέμβαση στον διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, στο Ηράκλειο, έκαναν την Τρίτη η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης, η Ενωση Γονέων Ηρακλείου και η Ενωση Γονέων Χερσονήσου, με τη συμμετοχή Συλλόγων Γονέων και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος». Οι γονείς θύμισαν τα μέτρα που διεκδικούν εδώ και δυο χρόνια για αραίωση των τμημάτων, προσλήψεις εκπαιδευτικών, δωρεάν διαγνωστικά τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ, προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας, όμως όλες οι δικαιολογημένες ανησυχίες τους αντιμετωπίστηκαν με υποτίμηση και αδιαφορία και η απάντηση του περιφερειακού διευθυντή ήταν... «δεν είμαι αρμόδιος για τα αιτήματά σας». Μετά από αυτό η Ομοσπονδία κάλεσε τους γονείς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να διοργανώσουν Γενικές Συνελεύσεις και να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις, διεκδικώντας όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας για τη λειτουργία των σχολείων.

Αντίστοιχη κινητοποίηση έκανε την Τρίτη η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διεκδικώντας την προστασία των σχολείων, για να λάβει την απάντηση από τον υπεύθυνο της Διεύθυνσης ότι... εφαρμόζει τις εντολές του υπουργείου. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ καταγγέλλει την πολιτική εγκατάλειψης, από την πλευρά της κυβέρνησης, των μαθητών και των εκπαιδευτικών στη μοίρα τους και καλεί σε νέα συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 14/1, έξω από την Αντιπεριφέρεια, στη 1 μ.μ.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου στα Γιάννενα προχωρούν σήμερα Πέμπτη, στη 1 μ.μ., γονείς και εκπαιδευτικοί.

Στη Ζάκυνθο, σε διευκολυντική στάση εργασίας (12 μ. - 2 μ.μ.) και κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη, στη 1.30 μ.μ., στη Νομαρχία καλεί η τοπική ΕΛΜΕ, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις απέναντι στα «λουκέτα» τμημάτων (2024-09-17 00:00:00.0)
Σε αναβρασμό για να παρθούν πίσω οι συγχωνεύσεις (2024-09-06 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε Γιάννενα και Ζάκυνθο από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές (2022-01-14 00:00:00.0)
Αδιαφορία για την υγεία και τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών (2021-10-14 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για τα κενά εκπαιδευτικών (2013-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ