Παρασκευή 28 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΡΤΑΣ
Με νέες δυνάμεις και το δίκιο με το μέρος τους παλεύουν για μια καλύτερη ζωή

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Παρασκευή, στις 11 π.μ., στο γραφείο του Γ. Στήλιου, υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Αρτα

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση των Αγροτών στην Αρτα τον Φλεβάρη του 2021
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση των Αγροτών στην Αρτα τον Φλεβάρη του 2021
Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Αρτα το συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού (ΟΑΣΝΑ), σε μια κρίσιμη στιγμή που οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι βγαίνουν και πάλι στους δρόμους του αγώνα για την επιβίωσή τους, αφού έρχονται αντιμέτωποι με την αφαίμαξη του εισοδήματός τους, ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης διαχρονικά αντιλαϊκής πολιτικής που στηρίζει τα κέρδη των μεγαλεμπόρων και των επιχειρηματικών ομίλων υλοποιώντας την ΚΑΠ της ΕΕ. Γενικότερα του παραγωγικού μοντέλου όπου η παραγωγή δεν γίνεται για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, αλλά για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή είναι η αιτία που δημιουργεί όλο και μεγαλύτερα αδιέξοδα στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, με ορισμένους να εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες και τα κοπάδια τους.

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε για την πραγματοποίηση του συνεδρίου με τον Βαγγέλη Μπέτσα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας, τον Μπάμπη Μπισλή, πρόεδρο του Συλλόγου Πτηνοτρόφων Δυτικής Ελλάδας και μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Πέτα, και τον Βασίλη Ρίζο, κτηνοτρόφο, για τους στόχους του συνεδρίου της Ομοσπονδίας, με το βλέμμα μπροστά στην προετοιμασία για τις πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις και με τη μορφή των μπλόκων που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στις 19 Δεκέμβρη στη Λάρισα, όπου συμμετείχε και η ΟΑΣΝΑ.

Ελπίδα η αναζωογόνηση των αγροτικών συλλόγων

Η συζήτηση ξεκινά με τα ελπιδοφόρα μηνύματα από τη σημαντική συμμετοχή βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων στις πρόσφατες αρχαιρεσίες με τη συγκρότηση 6 νέων ΔΣ έναντι 3 την προηγούμενη φορά, 2 εκ των οποίων για πρώτη φορά, με αύξηση των ψηφισάντων κατά 15%. Σύμφωνα με τον Μπάμπη Μπισλή, έγινε μία προσπάθεια ανασυγκρότησης των αγροτικών συλλόγων. «Για παράδειγμα, στο Πέτα πριν από την επιβολή του lockdown μαζεύτηκαν περίπου 150 αγροτοκτηνοτρόφοι στην πλειοψηφία τους νέοι σε ηλικία, που συμμετείχαν και στην εκλογική διαδικασία και συγκρότησαν το σύλλογο. Για την περιοχή μας είναι πρωτοφανές και δείχνει το σταθερό ενδιαφέρον των αγροτών», για να επισημάνει ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι το ενδιαφέρον αυτό να διατηρηθεί και να περάσει σε όλη τη δραστηριότητα του συλλόγου». Αντίστοιχο παράδειγμα είναι η συγκρότηση νέου Αγροτικού Συλλόγου στην Ανω Πέτρα.

Ο Βαγγέλης Μπέτσας επισημαίνει ότι «η αυξημένη συμμετοχή πατάει στο γεγονός ότι αυτός ο κόσμος δεν έχει άλλο αποκούμπι», τονίζοντας ότι τα αιτήματα που προτάσσει το οργανωμένο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα έχουν ευρύτερη αποδοχή ανεξάρτητα αν ο αγροτοκτηνοτρόφος οργανώνεται ή όχι στον Αγροτικό Σύλλογο. «Πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν πως ό,τι έχει αποσπαστεί είναι μέσα από κινητοποιήσεις, με τα μπλόκα του 2016, βλέπουν ότι αν δεν υπήρχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, οι Ομοσπονδίες, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα». Παράλληλα σχολιάζει ότι στη συμμετοχή επιδρά και η όξυνση των προβλημάτων με τις ξεφτιλισμένες τιμές στην ελιά και στα άλλα αγροτικά προϊόντα, του αυξημένου κόστους παραγωγής. Οπως εξηγεί, «αυτά έπαιξαν ρόλο στη συγκρότηση νέων Αγροτικών Συλλόγων Πέτα - Κλειστού και Ανω Πέτρας, στη μαζική συμμετοχή».

Τι βγάζει τους αγρότες στους δρόμους

Η συζήτηση επικεντρώνεται στα αδιέξοδα από το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής στις ζωοτροφές, στα αγροεφόδια, στο πετρέλαιο και το ρεύμα. «Εισοδηματικά είμαστε πολύ κάτω από το 50%» τονίζει ο Μ. Μπισλής, σχολιάζοντας ότι «καθημερινά με παίρνει πολύς κόσμος και δεν ξέρω τι να του πω, πώς να λύσει το πρόβλημα. Δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα όταν του έρχεται ο λογαριασμός με τη ρήτρα αναπροσαρμογής δύο και τρεις φορές πάνω», για να εξασφαλιστούν τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών της «πράσινης ανάπτυξης». Ενώ «με την επιδότηση της τιμής της κιλοβατώρας έχουμε γεμίσει φωτοβολταϊκά και μάλιστα δεσμεύοντας παραγωγικά κτήματα». Την ίδια ώρα οι παραγωγοί των εσπεριδοειδών της περιοχής έδωσαν πέρσι τα πορτοκάλια 8 λεπτά και τα μανταρίνια 17 λεπτά το κιλό, όταν στο ράφι των σούπερ μάρκετ έφταναν τα πορτοκάλια 90 λεπτά και τα μανταρίνια 1,10 ευρώ, κι αυτό γιατί τις τιμές τις καθορίζουν οι μεγαλέμποροι και τα σούπερ μάρκετ.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στους κτηνοτρόφους, όπου σύμφωνα με τον Βασίλη Ρίζο, από τους 5.500 καταγεγραμμένους κτηνοτρόφους πριν λίγα χρόνια στην Αρτα, έχουν απομείνει σήμερα μόλις 800 ενεργοί. «Ο αγροτικός κόσμος στην Ηπειρο ξεκληρίζεται και δεν έχει άλλες επιλογές επιβίωσης», τονίζει, εξηγώντας ότι «οι πολιτικές όλων αυτών των χρόνων, όλων των κυβερνήσεων κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους». Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι «μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου είχαν φτάσει τα ζωντανά να πουλιούνται στα 2,30 ευρώ το κιλό, με την άνοδο στο κόστος των ζωοτροφών να έχει φτάσει σε ορισμένα προϊόντα στο 100%. Δηλαδή όσο και να περιορίσεις τα κόστη, δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσεις». Παράλληλα, καταγγέλλει ότι «έχει δημιουργηθεί καρτέλ στις τιμές του γάλακτος, με τις συνεχείς μειώσεις των τιμών τα τελευταία χρόνια και την κατηγοριοποίηση των κτηνοτρόφων» από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που «θέλουν να ξεκληρίσουν τους μικρούς κτηνοτρόφους, να ελέγχουν την παραγωγή». Αυτόν τον στόχο εξυπηρετούν τα περί στήριξης του «λευκού χρυσού», της «εξωστρέφειας», της «ανταγωνιστικότητας» που προβάλλει η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Ηπείρου τα υιοθετεί, η πολιτική προϊόντων «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ), που θεσπίστηκε στο πλαίσιο της ΚΑΠ για την ισχυροποίηση των εμποροβιομηχάνων, που βελτιώνουν τη θέση τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Απροστάτευτοι από τις καιρικές συνθήκες

Η ζημιά που πάθανε το 2020 οι παραγωγοί των εσπεριδοειδών από τον παγετό εκτιμάται περίπου στα 300 ευρώ ανά στρέμμα για τους μανταρινοπαραγωγούς και 250 ευρώ ανά στρέμμα για τους πορτοκαλοπαραγωγούς, με την κυβέρνηση να μην έχει δώσει ούτε ένα ευρώ, ενώ διαρρέει στήριξη «ψίχουλα» μόλις 70 ευρώ ανά στρέμμα, που δεν αναπληρώνει με τίποτα το χαμένο εισόδημα. «Ενα χαλάζι μπορεί να σου καταστρέψει την παραγωγή, μπορεί να σου καταστραφεί το δέντρο, όχι μόνο ο καρπός, και να μείνεις για πολλά χρόνια εκτός δουλειάς και για αυτά δεν υπάρχει καμία στήριξη», τονίζει ο Β. Μπέτσας. Πώς όμως να περισσέψουν λεφτά για τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους όταν η «ευαισθησία» της κυβέρνησης για την αγροτική παραγωγή περιορίζεται στο ...1,09% του ποσού που δίνεται για τους επιχειρηματικούς ομίλους, δηλαδή 350 εκατομμύρια ευρώ μόνο στην αγροτική παραγωγή και 32 δισ. στους επιχειρηματικούς ομίλους;

Η διέξοδος στον οργανωμένο αγώνα

Σε αυτές τις συνθήκες, το συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας θέτει ως βασικό στόχο την κλιμάκωση του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών του νομού, στα πλαίσια της απόφασης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Ηδη έχει εξαγγελθεί παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Παρασκευή, στις 11 π.μ. έξω από το γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Στήλιου, στην Αρτα. Ο Β. Μπέτσας τονίζει ότι «προγραμματίζουμε αγώνες μαζικούς και διεκδικητικούς, για να μπορέσουμε να κερδίσουμε τα βασικά μας αιτήματα. Κατώτερες εγγυημένες τιμές, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση. Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Αναπλήρωση του εισοδήματος των καλλιεργητών εσπεριδοειδών για τη διαπιστωμένη ζημιά που έπαθαν το 2020 και επιπλέον αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια και στα εσπεριδοειδή, που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν αποζημιώνεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και αλλαγή του κανονισμού του ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση κ.ά.

Η δύναμή μας είναι τα τρακτέρ στο δρόμο, έτσι κατακτήσαμε μικρούς και μεγάλους αγώνες, άλλος δρόμος δεν υπάρχει».

  • Δίπλα στους αγροτοκτηνοτρόφους διαχρονικά βρίσκεται το Εργατικό Κέντρο Αρτας, που με ανακοίνωσή του στηρίζει τα δίκαια αιτήματα και τις κινητοποιήσεις τους.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιμένουν αποζημιώσεις για τις καταστροφές ακόμα και από το 2021! (2024-08-28 00:00:00.0)
Το υπέρογκο κόστος παραγωγής εξανεμίζει το ήδη μικρό εισόδημά τους (2022-04-14 00:00:00.0)
Με νέες δυνάμεις και περισσότερα μπλόκα σε Πελοπόννησο - Δυτική Ελλάδα (2022-02-09 00:00:00.0)
Κάλεσμα οργάνωσης της πάλης και συμμαχίας με τους εργαζόμενους (2021-07-23 00:00:00.0)
Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα είναι εδώ, αγωνίζεται και διεκδικεί! (2021-01-30 00:00:00.0)
Η απουσία ουσιαστικών μέτρων στήριξης επιδείνωσε τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων (2020-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ