Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΕΕ
Σχέδια αναδιάταξης των στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ

Καταλύτης οι εξελίξεις στο Μάλι

Γαλλικές δυνάμεις τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Τιμπουκτού, εκεί όπου υπάρχει πλέον ισχυρή παρουσία Ρώσων στρατιωτών και μισθοφόρων

Copyright 2020 The Associated

Γαλλικές δυνάμεις τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Τιμπουκτού, εκεί όπου υπάρχει πλέον ισχυρή παρουσία Ρώσων στρατιωτών και μισθοφόρων
Σε αναδιάταξη των στρατευμάτων τους στο Σαχέλ της Αφρικής προσανατολίζονται οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με τις εξελίξεις στο Μάλι και την εκεί ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας να λειτουργούν ως καταλύτης.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν αναμένεται να ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του έως το τέλος της βδομάδας, με την ολοκλήρωση και της διήμερης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Αφρικανικής Ενωσης που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Πιθανότερη εξέλιξη θεωρείται ο τερματισμός της παρουσίας της γαλλικής στρατιωτικής αποστολής «Barkhane» στο Μάλι (εκεί βρίσκονται περίπου οι μισοί από τους 4.500 Γάλλους στρατιώτες της «Barkhane»), με αναδιάταξη της δύναμής της στις άλλες δύο χώρες της περιοχής όπου ήδη δρα, δηλαδή σε Νίγηρα και Τσαντ. Αντίστοιχα, ιδιαίτερα αβέβαιο είναι το μέλλον της ευρωενωσιακής στρατιωτικής δύναμης «Takuba», η οποία εδρεύει στο Μάλι, με δύναμη περίπου 900 στρατιωτών, από τους οποίους οι μισοί είναι Γάλλοι.

Καταλυτικά για τα παραπάνω επιδρά η επιδείνωση των σχέσεων της Γαλλίας και άλλων χωρών της ΕΕ με τη μαλινέζικη στρατιωτική κυβέρνηση, με φόντο κυρίως τις στενότερες σχέσεις που καλλιεργεί η τελευταία με τη Ρωσία από πέρυσι.

Στο όνομα βέβαια της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», το Παρίσι ξεκαθαρίζει ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει τις δυνάμεις του στη Γαλλία, αλλά να τις αναδιατάξει στην ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ, όπου εντείνονται αμείωτοι οι σφοδροί ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Χτες ο Μακρόν πραγματοποίησε στο Παρίσι Σύνοδο Κορυφής με Αφρικανούς ηγέτες της περιοχής του Σαχέλ, χωρίς να γίνουν γνωστές οι τελικές αποφάσεις σε σχέση με τις επιχειρήσεις του γαλλικού στρατού στο Μάλι. Αυτό αναμένεται να το πράξει ο Μακρόν αφού ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ηδη η Σουηδία, που επρόκειτο να αναλάβει τη διοίκηση της «Takuba», ανακοίνωσε ότι αποχωρεί, με αφορμή τον ρόλο της Ρωσίας στο Μάλι. Η Δανία αναγκάστηκε να αποσύρει τους στρατιώτες της μετά από απαίτηση της μαλινέζικης κυβέρνησης. Η δε Γερμανία, διά της ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, είχε αφήσει ανοιχτό το θέμα της αποστολής, λέγοντας πρόσφατα ότι «η δέσμευσή μας δεν είναι αυτοσκοπός».

Ερωτήματα και διαφωνίες παραμένουν αναφορικά με το μέλλον άλλων ευρωενωσιακών δυνάμεων στην περιοχή, όπως η στρατιωτική «εκπαιδευτική» αποστολή «EUTM Mali». Η Ισπανία π.χ. έχει τη μεγαλύτερη παρουσία στην EUTM και ο ΥΠΕΞ της, Χ. Μ. Αλμπαρες, ανέφερε ότι «οι λόγοι που μας έφεραν στο Μάλι εξακολουθούν να υπάρχουν - αστάθεια, τζιχαντισμός. Επιθυμία μας είναι να διατηρηθεί η αποστολή».

Σήμερα ξεκινά η διήμερη Σύνοδος ΕΕ - Αφρικής

Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Αφρικανικής Ενωσης (AU), που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, πραγματοποιείται συνολικότερα στο φόντο της σφοδρής ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης της Δύσης με τη Ρωσία και την Κίνα.

Η Σύνοδος αρχικά είχε προγραμματιστεί για το 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω πανδημίας. Θα είναι η πρώτη φορά που οι ηγέτες των δύο πλευρών θα συναντηθούν διά ζώσης στις Βρυξέλλες από το 2017.

Την περασμένη βδομάδα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε μεταβεί στη Σενεγάλη για να προετοιμάσει τη Σύνοδο, καθώς ο Πρόεδρος της χώρας Μάκι Σαλ είναι προεδρεύων της AU.

Εκεί η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στο επενδυτικό πακέτο 150 δισ. ευρώ με την ονομασία «Παγκόσμια Πύλη» (Global Gateway), το οποίο έχει εξαγγείλει η ΕΕ. Το πακέτο, με άξονα τις υποδομές, εντάσσεται στην προσπάθεια της ΕΕ να γίνει ανταγωνιστική απέναντι στις τεράστιες κινεζικές επενδύσεις που έχουν γίνει εδώ και τουλάχιστον 2,5 δεκαετίες σε δεκάδες αφρικανικές χώρες και σε άλλα μέρη του κόσμου. Οπως επισημάνθηκε, προβλέπονται και άλλες ευρωενωσιακές επενδύσεις στην Αφρική, συνολικού ύψους 300 δισ. ευρώ από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια μέχρι το 2027.

Πριν την έναρξη της διήμερης Συνόδου, διπλωμάτες της ΕΕ έλεγαν σε δημοσιογράφους ότι οι Βρυξέλλες θα προσπαθήσουν να αποδείξουν πως είναι ο πιο «έμπιστος εταίρος» της Αφρικής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση της οικονομίας, την ηλεκτροκίνηση και τις «πράσινες επενδύσεις».

  • Στο μεταξύ, το περασμένο 24ωρο ορκίστηκε Πρόεδρος στην Μπουρκίνα Φάσο ο συνταγματάρχης Πολ Ανρί Σανταόγκο Νταμίμπα, ο οποίος στις 24 Γενάρη ανέτρεψε την κυβέρνηση του Προέδρου Ροκ Καμπορέ. Ο Νταμίμπα έχει διαβεβαιώσει τη Δυτικοαφρικανική Οικονομική Κοινότητα και την Αφρικανική Ενωση ότι «θα διατηρήσει και θα σεβαστεί» το Σύνταγμα. Μετά την ορκωμοσία του δήλωσε ότι εγγυάται «δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο», που τα τελευταία χρόνια βάλλονται από αιματηρές επιθέσεις τζιχαντιστών, με αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς και πάνω από 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ