Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αμφισβητούν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων

Για «βολική» ένταση κάνει λόγο η Μόσχα, υπογραμμίζοντας τα οφέλη των ΗΠΑ σε Ενέργεια και εξοπλισμούς

Επίδειξη βρετανικών αντιαρματικών πυραύλων στον Ουκρανό πρόεδρο, κατά τη διάρκεια χθεσινών ασκήσεων των ουκρανικού στρατού

Ukrainian Presidential Press O

Επίδειξη βρετανικών αντιαρματικών πυραύλων στον Ουκρανό πρόεδρο, κατά τη διάρκεια χθεσινών ασκήσεων των ουκρανικού στρατού
Συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία γύρω από την Ουκρανία και την «ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας», με τη Δύση να αμφισβητεί ότι συνεχίζεται η απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας, ενώ Ρωσία και Κίνα κάνουν λόγο για τεχνητή ένταση που «βολεύει» ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία ανακοίνωσε και χτες ότι συνεχίζεται η απόσυρση στρατευμάτων από τα δυτικά σύνορά της και από την Κριμαία, προβάλλοντας ορισμένες σχετικές εικόνες. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, μονάδες του στρατού και άρματα μάχης φορτώθηκαν σε σιδηροδρομικές πλατφόρμες και επιστρέφουν στις βάσεις τους, μετά από προγραμματισμένες ασκήσεις.

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, τα στρατεύματα από τα δυτικά σύνορα θα έχουν επιστρέψει στις συνήθεις θέσεις τους σε τρεις - τέσσερις βδομάδες, ενώ το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως όλα τα στρατεύματα που βρίσκονται στη Λευκορωσία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, θα επιστρέψουν με το πέρας των κοινών ασκήσεων Ρωσίας - Λευκορωσίας.

Παράλληλα η Ρωσία δήλωσε έτοιμη για συνομιλίες με τη Δύση πάνω σε ορισμένα ζητήματα ασφαλείας, με την προϋπόθεση ότι δεν θα παραμεριστούν θεμελιώδη ζητήματα, όπως να μπει τέλος στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, είπε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας ότι η αντίδραση της Μόσχας στις απαντήσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ανατολική Ευρώπη είναι έτοιμη και σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα.

«Πιστεύουμε ότι είναι ένα θετικό βήμα και θα είμαστε έτοιμοι για αυτόν τον διάλογο», είπε ο Λαβρόφ, υπενθυμίζοντας εξάλλου ότι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ παρουσίασαν τώρα προτάσεις της Ρωσίας τις οποίες απέρριπταν τα τελευταία χρόνια.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην πρόταση του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν να υπάρξει ένα μορατόριουμ Ρωσίας - ΗΠΑ για μη ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς στην Ευρώπη, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη σχετική Συνθήκη INF επί προεδρίας Ντ. Τραμπ. Επίσης ανέφερε ορισμένες πρωτοβουλίες από το ρωσικό Γενικό Επιτελείο που είχαν υποβληθεί στο ΝΑΤΟ, όπως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, διαφάνειας και στρατιωτικού διαλόγου.

«Τώρα η Δύση σκιαγράφησε όλους αυτούς τους τομείς στις απαντήσεις της, εκφράζοντας ετοιμότητα για σοβαρό διάλογο», πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Στο μεταξύ, βέβαια, κλιμακώνεται και η στρατιωτική ένταση και πέρα από την Ανατολική Ευρώπη.

Ενα ρωσικό αεροσκάφος πλησίασε σε μικρή απόσταση τρία αμερικανικά μαχητικά στη Μεσόγειο το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε χτες το Πεντάγωνο. Σε τρία ξεχωριστά επεισόδια, το ρωσικό μαχητικό πλησίασε τα τρία αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας P-8A ενώ πετούσαν σε διεθνή εναέριο χώρο στη Μεσόγειο.

Αν και δεν είναι σπάνια τέτοια συμβάντα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, το συγκεκριμένο έγινε σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, ενώ χαρακτηριστική είναι η αναφορά εκπροσώπου του Πενταγώνου ότι «τέτοιες αλληλεπιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένους υπολογισμούς και λάθη, με επικίνδυνα επακόλουθα».

«Βολική» δυσπιστία από τη Δύση

Πάντως ΗΠΑ - ΝΑΤΟ επιμένουν να συντηρούν την πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ ζητούν από τη Ρωσία «πράξεις» που να αποδεικνύουν την απόσυρση δυνάμεων.

«Μέχρι τώρα η Ρωσία δεν έχει δείξει καμία αποκλιμάκωση επί του πεδίου», αντίθετα συνεχίζει να αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, επανέλαβε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ.«Προς το παρόν βλέπουμε μετακίνηση μπρος - πίσω», ισχυρίστηκε και επέμεινε πως η Ρωσία διατηρεί ικανότητα πλήρους εισβολής στην Ουκρανία. Παράλληλα είπε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για διάλογο με τη Ρωσία.

Αντίστοιχα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν δήλωσε χτες ότι «δεν έχουμε δει κάποια απόσυρση δυνάμεων» αλλά «βλέπουμε κρίσιμης σημασίας μονάδες να κινούνται προς τα σύνορα» με την Ουκρανία.

Στο μεταξύ, σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ - πριν από τη Σύνοδο με την Αφρικανική Ενωση - θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν «τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τη Ρωσία και την Ουκρανία».

Τηλεφωνική επικοινωνία με στόχο τον συντονισμό «της εφαρμογής των τεράστιων συνεπειών και του σοβαρού κόστους αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία» είχαν την Τετάρτη τα ξημερώματα οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας. Οι τέσσερις ΥΠΕΞ σημείωσαν ακόμα ότι «η αποκλιμάκωση πρέπει να μεταφραστεί σε ενέργειες» και ότι «ο διάλογος συνεχίζεται».

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν,«συζήτησαν τις συνεχιζόμενες διπλωματικές και αποτρεπτικές προσπάθειες» σχετικά με την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία και δήλωσαν «ετοιμότητα να επιβάλουν σοβαρές συνέπειες και να ενισχύσουν την αμυντική δύναμη στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ». Ο Μακρόν υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις, ώστε να ξεκινήσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

«Δεν αμφισβητούμε αυτά που λέει η Ρωσία, αλλά θα την κρίνουμε από τις πράξεις της», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπ. Γουάλας, λέγοντας πως μέχρι στιγμής δεν έχει αποδείξεις για απόσυρση στρατευμάτων.

Στο μεταξύ η Κίνα, με σημαντικές εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις με την Ουκρανία και βλέψεις για αύξηση της οικονομικής και γεωπολιτικής της επιρροής, εξέφρασε χτες έντονη δυσαρέσκεια για τις «ψευδείς πληροφορίες» που διαδίδει η Δύση περί επικείμενου πολέμου στην Ουκρανία. «Η αμερικανική πλευρά διογκώνει την απειλή πολέμου, δημιουργώντας τεχνητά μια τεταμένη ατμόσφαιρα που έχει βλάψει σοβαρά την οικονομία και την κοινωνική σταθερότητα», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Η Ουάσιγκτον «πυροδοτεί την αντιρωσική υστερία» όχι μόνο για να αποτρέψει τη Ρωσία και να την αποδυναμώσει οικονομικά, αλλά και για να πουλήσει εξοπλισμούς και Ενέργεια στην Ευρώπη, σημείωσε χτες ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Μ. Ποπόφ.«Είναι ολοένα και μεγαλύτερη προτεραιότητα για την Ουάσιγκτον να δεσμεύσει οικονομικά τους Ευρωπαίους εταίρους της σε ακριβές αμερικανικές στρατιωτικές τεχνολογίες και να τους επιβάλει προϊόντα της αμυντικής βιομηχανίας, της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της», είπε.

Οπως υπογράμμισε, η Δύση διεξάγει κατά της Ρωσίας μια λεπτομερώς σχεδιασμένη «εκστρατεία» πληροφοριών, ακριβώς όπως τις παραμονές της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ.

Ο Ποπόφ δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες υπό την πίεση των ΗΠΑ αυξάνουν τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία, θα φέρουν την ευθύνη για πιθανές προκλήσεις του Κιέβου κατά των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, αλλά και για το ότι χρησιμοποιούν κάθε είδους εθνικιστικές ομάδες και μισθοφόρους.

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποσπάσει από τη Ρωσία την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και η αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία, μέσω της οποίας πήγαινε το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, ήταν επωφελής για τις ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια, δήλωσε χτες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα. Εξάλλου, οι ΗΠΑ υποδαυλίζουν τις εντάσεις γύρω από την Ουκρανία προκειμένου να εμποδίσουν τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», συμπλήρωσε.

Συνεχίζεται η ένταση στο Ντονμπάς

Παρά το γεγονός ότι τόσο ο Εμ. Μακρόν όσο και ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς παρουσίασαν ως πρόοδο στις διαπραγματεύσεις τη δέσμευση της ουκρανικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ μετά τις πρόσφατες επισκέψεις τους στο Κίεβο, η ένταση στο Ντονμπάς κλιμακώνεται και καθημερινά οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ καταγγέλλουν μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στη γραμμή επαφής και σχέδιο επίθεσης.

Οπως είπε προχτές από τη Μόσχα ο Γερμανός καγκελάριος, στις συνομιλίες που είχε στο Κίεβο με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι αυτός «δήλωσε κατηγορηματικά» ότι θα παρουσιάσει σύντομα στην Τριμερή Ομάδα Επαφής (Ουκρανία, Ρωσία, ΟΑΣΕ) και τα τρία νομοσχέδια που είναι απαραίτητα για να προχωρήσουν οι συμφωνίες του Μινσκ: Για το ειδικό καθεστώς της Ανατολικής Ουκρανίας, για τις συνταγματικές τροποποιήσεις που κατοχυρώνουν το ειδικό καθεστώς και για τη διοργάνωση εκλογών.

Από την άλλη, υπήρξε δήλωση Ουκρανών αξιωματούχων ότι «η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ θα σήμαινε την πτώση της Ουκρανίας», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, λέγοντας ότι η ουκρανική κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά την εφαρμογή των συμφωνιών του 2015.

Παρά τις εβδομάδες εντατικών διεθνών διαπραγματεύσεων για την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία, η ένταση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας δεν υποχωρεί, τόνισε ο Πεσκόφ, και «είναι πολύ πιθανό το Κίεβο να ξεκινήσει μια πολεμική επιχείρηση στο Ντονμπάς».

Σχετικά με το αίτημα της Κρατικής Δούμας η ρωσική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως δήλωσε ο Πεσκόφ ο Ρώσος Πρόεδρος «το σημείωσε» αλλά μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν σύμφωνη με τις Συμφωνίες του Μινσκ.

Η Ουκρανία ωστόσο απευθύνθηκε ήδη επισήμως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας να συζητηθεί το εν λόγω ψήφισμα σήμερα, καθώς «υπονομεύει τις προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία».

Στο «κάδρο» και η Κίνα

Η Κίνα ενδέχεται να εκμεταλλευτεί την ουκρανική κρίση για να κάνει μια «προκλητική κίνηση» στην Ασία την ώρα που οι δυτικές δυνάμεις είναι απασχολημένες με τη Ρωσία, προειδοποίησε ο Αμερικανός στρατηγός Κ. Ουίλσμπαχ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στον Ειρηνικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο και άλλους αξιωματούχους των ΗΠΑ, η στήριξη που προσφέρει το Πεκίνο στη Ρωσία στην αντιπαράθεσή της με τη Δύση εγείρει «ερωτήματα» για τις προθέσεις της Κίνας στην Ασία.

«Αναρωτιόμαστε αν η Κίνα θα δει αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη και θα προσπαθήσει να κάνει κάτι στην περιοχή Ινδίας - Ειρηνικού», είπε, προσθέτοντας ότι «ενδέχεται να θελήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση» με κάποια κίνηση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Στο μεταξύ, με επίκεντρο κυρίως την ουκρανική κρίση και την «αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι προσπάθειες υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης και της διευθέτησης της κρίσης μέσω του διαλόγου», ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ είχαν χτες τηλεφωνική συνομιλία.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Σι «χαιρέτισε τη δράση της Γαλλίας και της Γερμανίας στο πλαίσιο του Σχήματος της Νορμανδίας και επανέλαβε την πλήρη στήριξή του στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο δε Μακρόν «ενθάρρυνε την Κίνα να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Λιθουανίας και να χειριστεί τα κινεζικά αιτήματα μέσω του διαλόγου». Η ΕΕ προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Κίνας, την οποία κατηγόρησε ότι μπλοκάρει τις εισαγωγές από τη Λιθουανία επειδή η τελευταία επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει επίσημη αντιπροσωπεία στο Βίλνιους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ