Σάββατο 26 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 27 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σε εξέλιξη η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Την ώρα που οι εξελίξεις στην Ουκρανία επιβεβαιώνουν ότι ο λαός μετατρέπεται σε στόχο από τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με βάση και την κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις, η κυβέρνηση συνεχίζει «ακάθεκτη» την εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές σημείωναν άλλωστε την Πέμπτη ότι υπάρχουν «συγκεκριμένα πρωτόκολλα αντίδρασης», ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μετέχουν ήδη στη συγκέντρωση πληροφοριών και στον σχηματισμό εικόνας επί του πεδίου, π.χ. με τη φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ» που επιχειρεί στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, η οποία είναι ανεπτυγμένη στη Μεσόγειο, όπως και το υποβρύχιο «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» που επιχειρεί στην ίδια ζώνη στο πλαίσιο της γιγαντιαίας ΝΑΤΟικής άσκησης «DYNAMIC MANTA», όπου εικόνα αναμεταδίδει στην έδρα του ΝΑΤΟ και αεροσκάφος θαλάσσιων επιχειρήσεων P3 που σηκώνεται από την αεροπορική βάση Ελευσίνας.

Κατά τ' άλλα, οι ίδιες πηγές ισχυρίζονταν πως δεν έχει ζητηθεί προσώρας κάτι επιπλέον. Ενώ αφήνοντας επί της ουσίας ορθάνοιχτο αυτό το ενδεχόμενο, έλεγαν ότι οι όποιες αποφάσεις για χρήση π.χ. της Αλεξανδρούπολης, της Σούδας ή ό,τι άλλο (π.χ. μονάδες στη διάθεση της NATO Response Force - Δύναμη Απόκρισης του ΝΑΤΟ), θα πρέπει πρώτα να παρθούν σε πολιτικό επίπεδο.

Φυσικά, στο «επίπεδο» αυτό, «τρέχει» ήδη η κατάπτυστη Συμφωνία με τις ΗΠΑ, που μετατρέπει όλη τη χώρα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση και εφαλτήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, όπως άλλωστε δείχνει και η απόφαση των ΗΠΑ να προωθήσουν στην Πολωνία 12 ελικόπτερά τους (AH64 «Apache» και UH60 «Blackhawk» της 1st Air Cavalry Brigade), που το προηγούμενο διάστημα μεταστάθμευαν στο Στεφανοβίκειο.

Ενδεικτικό, μάλιστα, είναι το ότι ο Στρατός Ξηράς θα προχωρήσει σε μια σειρά ασκήσεων μικρής κλίμακας σχεδόν σε όλο το εύρος των νομών Εβρου και Ροδόπης το επόμενο διάστημα. Εκδόθηκε, μάλιστα, και σχετική ΝΟΤΑΜ, η Α0525/22, με την οποία δεσμεύεται όλη αυτή η περιοχή στο διάστημα 1 - 28/3. Σύμφωνα με το υψόμετρο που αναφέρει η ΝΟΤΑΜ, ο εναέριος χώρος σε αυτές τις δύο περιοχές θα είναι κλειστός τις ώρες των ασκήσεων μέχρι το ύψος των 10.000 ποδών (περίπου 3.000 μέτρα), ύψος που αφορά κατά βάση ελικόπτερα.

Αρμόδιες πηγές, μάλιστα, δίνουν ως υπόβαθρο της κίνησης αυτής ότι πρέπει να δειχτεί στο ΝΑΤΟ η ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων πως μπορούν να διασφαλίσουν την Αλεξανδρούπολη ως βατήρα των Αμερικανών προς την Ανατολική Ευρώπη και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Ολα αυτά στο πλαίσιο μιας τεράστιας συγκέντρωσης δυνάμεων και στην Ανατ. Μεσόγειο, που βρωμοκοπάει μπαρούτι από τη μια άκρη έως την άλλη. Π.χ. στην Αδριατική πλέει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τρούμαν», κοντά στην Κύπρο το γαλλικό «Σαρλ ντε Γκολ», ενώ στην ίδια ζώνη έχει αναπτυχθεί και το πανίσχυρο ρωσικό καταδρομικό «Ουστίνοφ» με πλοία συνοδείας. Αλλωστε, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι όλο αυτό το διάστημα οι Ρώσοι έχουν τουλάχιστον 10 πλοία τους «στο νερό», χώρια όσες μονάδες τους σταθμεύουν στη ναυτική τους βάση στην Ταρτούς της Συρίας.

Η κίνηση των οποίων επιτηρείται από αέρος και από αεροσκάφη των Αμερικανών που σηκώνονται από τη Σούδα. Π.χ. σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, την Παρασκευή κατασκοπευτικό αεροσκάφος της USAF τύπου RC-135U πετούσε επί 7ωρο πάνω από τη λεκάνη νότια της Κύπρου, συλλέγοντας «υλικό». Τέτοια αεροσκάφη απογειώνονταν εξάλλου από τη Σούδα το προηγούμενο διάστημα και για αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ