Παρασκευή 11 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Απαράδεκτοι οι όροι δουλειάς κατά την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 16/3

Τους απαράδεκτους όρους και συνθήκες εργασίας που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι απογραφείς στην ΕΛΣΤΑΤ καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 16 Μάρτη, στις 9 π.μ., στην ΕΛΣΤΑΤ (λεωφόρος Πειραιώς 46, Πειραιάς).

Οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στο σωματείο από εργαζόμενους στην απογραφή πληθυσμού - κατοικιών, αλλά και η επιστολή διαμαρτυρίας που έχουν δημοσιοποιήσει, αναδεικνύουν μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μεταξύ άλλων, η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει εξοφλήσει ακόμα τους απογραφείς και επιπρόσθετα απαιτεί να συνεχίσουν να απασχολούνται χωρίς αμοιβή για τις παρατάσεις που έχει δώσει στη διαδικασία της απογραφής. Αν και δούλεψαν σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, στους εργαζόμενους δεν δόθηκαν μάσκες ούτε καλύφθηκε το κόστος της διεξαγωγής προληπτικών τεστ. Οι επαναλαμβανόμενες παρατάσεις της απογραφής δόθηκαν χωρίς προειδοποίηση, συνοδεύτηκαν από λύση συμβάσεων χωρίς αποζημίωση σε όσους αρνήθηκαν ή δεν μπορούσαν να εργαστούν στη διάρκεια της παράτασης, ενώ και όσοι δουλεύουν στις παρατάσεις δεν έχουν ενημέρωση για τη διάρκειά τους ούτε για την αποζημίωσή τους. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι δεν ενημερώθηκαν για τη διαδικασία έκδοσης τίτλου κτήσης στον ΕΦΚΑ, αλλά και για τους όρους του συγκεκριμένου ασφαλιστικού καθεστώτος, που συνεπάγεται υψηλές κρατήσεις από τις μεικτές αποδοχές και εξολοκλήρου πληρωμή της Ασφάλισης από τους ίδιους.

«Η ΕΛΣΤΑΤ δεν αποτελεί εξαίρεση σε σχέση με τις ιδιωτικές εταιρείες έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων. Ο χώρος της έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων ανέκαθεν αποτέλεσε τον "δοκιμαστικό σωλήνα" και τον "λαγό" για την εφαρμογή "ελαστικών" σχέσεων εργασίας και σε άλλους κλάδους. Το μπλοκάκι, η σύμβαση έργου και ο τίτλος κτήσης είναι οι μόνοι προσφερόμενοι τρόποι απασχόλησης σε αυτούς τους χώρους δουλειάς. Η απλήρωτη εργασία, η μη κάλυψη των εξόδων μετακίνησης, των τηλεπικοινωνιακών εξόδων, των εξόδων ηλεκτρονικού εξοπλισμού και αναλώσιμων είναι καθεστώς με τις ευλογίες και την ανοχή της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων», τονίζει ο Σύνδεσμος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ