Παρασκευή 11 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΕΙΝΑΠ
Ψήφος στη ΔΗΠΑΚ για διεκδίκηση υπεράσπισης της υγείας του λαού

Στις 31 Μάρτη οι εκλογές για το νέο ΔΣ της μεγαλύτερης Ενωσης Ιατρών

Κάλεσμα ενίσχυσης του ψηφοδελτίου της απευθύνει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) ενόψει των αρχαιρεσιών για το νέο ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), στις 31 Μάρτη.

Η ΔΗΠΑΚ στέκεται στα δύο χρόνια πανδημίας και την κατάσταση που διαμορφώνεται στα δημόσια νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι «η υποστελέχωση σε προσωπικό που υπήρχε προ πανδημίας, φάνηκε με το παραπάνω μπροστά στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2, έφερε τα νοσοκομεία σε κατάσταση επικίνδυνη. Η υποχρηματοδότηση, οι τεράστιες ελλείψεις οδήγησαν σε ασφυκτικές συνθήκες εργασίας και άθλιες συνθήκες νοσηλείας».

Πιο συγκεκριμένα, αναδεικνύει ότι η κυβέρνηση μπροστά στην κραυγή αγωνίας των γιατρών απάντησε με:

  • μετακινήσεις προσωπικού για να καλυφθούν «όπως - όπως» με μπαλώματα τα κενά
  • διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με τις κάθε είδους συμβάσεις (επικουρικά, ΟΑΕΔ, ΕΟΔΥ, «μπλοκάκι» κ.α.) να έχουν την τιμητική τους στα νοσοκομεία
  • υπερεργασία και υπερεφημέρευση του υπάρχοντος προσωπικού σε σημείο εξάντλησης
  • εξαναγκασμό σε αλλότρια καθήκοντα και γιατροί άσχετων ειδικοτήτων σε κλινικές Covid-19
  • οι γιατροί αφέθηκαν χωρίς μέσα ατομικής προστασίας και το πλήρωσαν με χιλιάδες νοσήσεις, ακόμα και θανάτους (...)
  • Εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς της λοιπής (non covid) νοσηρότητας περιμένουν για τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις και αναγκαίες θεραπείες στις τεράστιες, ντροπιαστικές λίστες αναμονής, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία τους. Από την άλλη μεριά, ο ιδιωτικός τομέας παρέμεινε και παραμένει προκλητικά ανέγγιχτος, θησαυρίζοντας στην πλάτη των εργαζομένων και του λαού, που δεν έχουν άλλη επιλογή για υπηρεσίες Υγείας.
  • Οσο για το ιατρικό μισθολόγιο, αυτό παραμένει πετσοκομμένο, παρόλο που μετά από μεγάλους αγώνες και δικαστικές προσφυγές καταφέραμε να δικαιωθούμε από το ΣτΕ το 2018. Εντούτοις, ακόμα και αυτή η απόφαση εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται».
«Νέο ΕΣΥ» από τα γνωστά παλιά υλικά της εμπορευματοποίησης

Σχετικά με το «νέο ΕΣΥ» που σχεδιάζει η κυβέρνηση, η ΔΗΠΑΚ υπογραμμίζει ότι «αποτελείται από τα γνωστά υλικά της εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας και της λειτουργίας των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων, με αύξηση των άμεσων και έμμεσων πληρωμών από τον λαό. Ερχεται να βάλει σε εφαρμογή περικοπές κλινών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων με τη λογική της "πληρότητας", σαν να είναι τα νοσοκομεία ξενοδοχεία, σαν να μη βγήκε κανένα συμπέρασμα από τη διετία της πανδημίας. Οσο για τους εργαζόμενους, το τι σημαίνει "νέο ΕΣΥ" το βλέπουμε ήδη σταδιακά να εφαρμόζεται: Ασφυκτικές συνθήκες δουλειάς, διεύρυνση της ελαστικής εργασίας, άρση της μονιμότητας. Αυτό είναι το μέλλον που φέρνουν».

«Τι Ενωση Γιατρών χρειαζόμαστε;»: Στο ερώτημα αυτό απαντά η ΔΗΠΑΚ, επικαλούμενη την παρουσία της ως πρώτη δύναμη στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία «έπαιξε κύριο ρόλο στο να αναδειχθούν τα πραγματικά προβλήματα. Να ακουστεί η φωνή των νοσοκομειακών γιατρών ενάντια σε κυβέρνηση και κάθε είδους επίσημους και ανεπίσημους εκπροσώπους της στα νοσοκομεία, που θέλουν να επικρατεί σιγή νεκροταφείου απέναντι στην αθλιότητα που βιώνουμε. Να γίνουν πρώτης γραμμής ζητήματα οι δικές μας ανάγκες και οι διεκδικήσεις για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους. Mε μικρότερους και μεγαλύτερους καθημερινούς αγώνες, καταφέραμε να αποτρέψουμε αρνητικές εξελίξεις, να παρθεί και το παραμικρό μέτρο για να σωθεί έστω και μία παραπάνω ζωή.

Η ΕΙΝΑΠ (η μεγαλύτερη ένωση της ΟΕΝΓΕ) πρέπει να είναι δύναμη διεκδίκησης των αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών, απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, οποιασδήποτε απόχρωσης. Να είναι φορέας ανάδειξης της φωνής του επιστημονικού δυναμικού του δημόσιου συστήματος Υγείας και όχι στήριγμα και απολογητής της μίας ή της άλλης κυβέρνησης. Να είναι όργανο μαχητικής υπεράσπισης της υγείας του λαού, όχι σιωπηλός παρατηρητής της εμπορευματοποίησής της», σημειώνει η ΔΗΠΑΚ.

Η ΔΗΠΑΚ Γιατρών απαιτεί - διεκδικεί:

  • Αμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012. Καταβολή όλων των αναδρομικών. Επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος άδειας.
  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο Φάρμακο
  • Μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας. Αμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση του εκτρώματος που διευθετεί τον εργάσιμο χρόνο στη βάση των ευρωπαϊκών Οδηγιών. Σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος. 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο με μία εφημερία τη βδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα.
  • Οχι στις εξετάσεις και σε κάθε είδος φραγμών (foundation year) στην έναρξη και κατά τη διάρκεια της ειδικότητας. Αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση για δωρεάν εκπαίδευση, επιμόρφωση όλων των γιατρών με συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια.
  • Κατάργηση του νόμου - λαιμητόμου του Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια και υποχρεωτική. Ενταξη των γιατρών στα ΒΑΕ. Μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ